Kurkumás csicseriborsó leves
A kurkumás csicseriborsó leves antioxidánsokban gazdag, ezért kiváló az immunrendszernek. Ezt kanalazva könnyen túlléphetünk a megfázáson.
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kis hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab friss gyömbér (kb. 1 cm)
- 1 édesburgonya
- 1 ek. kókuszolaj
- 1 tk. őrölt kurkuma
- 1 l zöldségalaplé
- 400 ml kókusztej
- 220 g csicseriborsó (üveges)
- frissen őrölt só és bors
A tetejére:
- 1 ek. napraforgóolaj
- 20 g mandula
- 1 tk. só
- 1/4 piros húsú paprika
- 4-5 szál koriander zöldje
- 1/2 citrom leve
SÜTEMÉNY ÜVEGBEN
Elkészítés:
- Hámozzuk meg a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért és az édesburgonyát, és vágjuk össze nagyobb darabokra. Hevítsünk olajat egy lábasban. Pároljuk meg benne a hagymát, a fokhagymát, a gyömbért, illetve az édesburgonyát, fűszerezzük a kurkumával, és folyamatos keverés mellett pirítsuk meg alaposan a zöldségeket.
- Öntsük fel 800 ml zöldségalaplével, és főzzük puhára az édesburgonyát. Adjuk hozzá a kókusztejet és a csicseriborsót, és pürésítsük a keveréket egy botmixer segítségével. Ha szükségesnek látjuk, tehetünk még hozzá egy kis zöldségalaplevet, majd ízesítsük sóval, borssal.
- Ezt követően készítsük el a sós mandulát: ehhez öntsünk olajat egy kis serpenyőbe, pirítsuk meg benne a mandulát 2-3 perc alatt, majd vegyük le a tűzről. Sózzuk, majd rázzuk össze egy picit. Aztán borítsuk a mandulát konyhai papírtörlőre, töröljük meg és aprítsuk fel.
- Mossuk meg a paprikát, és vágjuk apró kockákra. Öblítsük le a koriandert, rázzuk le róla a vizet, majd csipkedjük le a leveleit. Merjük a levest négy tányérba, szórjuk meg a toppinggal, és csepegtessünk rá citromlevet.
.