Menü

Tippek a könnyű elalvásért

Nyolc álomba ringató technika

Home » Életmód » Tippek a könnyű elalvásért - 02.2017

Az igazán pihentető éjszakai alvás ritkaság számba megy felnőttkorban – pláne akkor, ha anyukák is vagyunk. Még ha időben is végzünk a főzéssel, a házi munkával és a gyerekek lefektetésével, az elalvás problémás lehet. Legtöbbünk fejében elalvás előtt vadul cikáznak a gondolatok, a következő nap teendői és még egy tucat dolog. Ám, hogy ne kelljen a fél éjszakát a bárányok számolgatásával töltenünk, vessük be ezeket az álomba ringató technikákat!

Kapcsoljuk ki az okostelefonunkat!
Mondjuk búcsút a legfontosabb kellékünknek! Ha kikapcsoljuk az okostelefont, azzal megszűnik az utolsó fényforrás a hálószobában, így pedig megkezdődhet szervezetünkben a melatonin termelődése, amely segít az elalvásban. Arról nem is beszélve, hogy így nem érzünk majd késztetést arra, hogy megválaszoljunk még egy e-mailt, csekkoljuk még egyszer a Facebookot vagy megnézzünk még egy cuki videót a YouTube-on.

Ne fogyasszunk nehéz ételeket vacsorára!
A nehéz ételek elnehezítik a gyomrot és puffasztanak – éppen ezért érdemes kerülni őket, ha korán el szeretnénk aludni. Azon túl, hogy diszkomfort érzetünk lesz tőlük, meglehetősen hizlalnak is, hiszen az emésztési funkciók éjszaka másképp működnek.

Viszlát, délutáni szieszta!
Még ha néha lehetőségünk is adódik arra, hogy napközben elszundítsunk egy kicsit, ügyeljünk arra, hogy a sziesztánk ne legyen hosszabb húsz percnél. És persze legkésőbb délután történjen, ne a tervezett lefekvés előtt egy-két órával!

Figyeljünk a koffeinbevitelre!
Egy csésze kávé kb. 80-120 mg koffeint tartalmaz, amely önmagában nem tűnik túl soknak, ám ha ezt az adagot a sokszorosára növeljük, garantáltan nem fogunk tudni este elaludni. Ha meg bírjuk állni, akkor csak reggel és délután kávézzunk.

Ne eddzünk lefekvés előtt!
A fizikai aktivitás megemeli a pulzust és a test belső hőmérsékletét is – ami jó, viszont hogy nem fogunk tudni tőle aludni, az is tuti! Magas pulzussal álomba zuhanni szinte kizárt.

Oltsuk le a lámpákat!
Ahogy azt az okostelefonnal kapcsolatban is említettük, a fény akadályozza a melatonin termelődését. Nekünk pedig szükségünk van a melatoninra, hiszen szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust, a kedvünket, az energiánkat és az étvágyunkat is. Mielőtt álomra hajtjuk a fejünket, győződjünk meg róla, hogy minden fényforrást kiiktattunk.

Hűtsük le a hálószobát!
A legtöbb ember jobban alszik, ha hűvösebb van a hálószobában. Nem érdemes magasabbra állítani a hőmérsékletet, mielőtt lefekszünk aludni, mert ez csak megakadályozza a könnyű elalvást. Az ideális éjszakai szobahőmérséklet 19–21 fok.

Fogyasszunk banánt!
Vannak ételek, amelyek megnehezítik az elalvást, és vannak, amelyek megkönnyítik. A banán az utóbbiak közé tartozik, hiszen nagy mennyiségben tartalmaz káliumot és magnéziumot, amelyek természetes izomlazítók. A banán tehát kiváló lefekvés előtti nassolnivaló!

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk