Menü

Könnyed elegancia

Hogy a bőr szabadon lélegezhessen.

Home » Szépség » Smink » Könnyed elegancia - 07.2018

A kánikulában különösen fontos, hogy a bőr tudjon lélegezni. A nyári sminknek ezért nagyon könnyednek kell lennie.

A smink és a nyár nem nagyon jönnek ki egymással, különösen amikor a hőmérséklet 30 fok körül van. Ebben a hőségben a bőr verejték- és faggyúmirigyei folyamatosan túlóráznak. Kemény munka a testünket folyamatosan tisztán tartani és lehűteni, hogy ne melegedjen túl. Ha a bőrön ráadásul még egy vastag réteg smink is van, akkor a verejtékmirigyeknek még jobban kell küzdeniük. Kisebbfajta hőtúltengés alakul ki. Ekkor a bőr elkezd túlságosan izzadni, az arcon vörös, fényes foltok jelennek meg, a smink pedig lefelé csorog.

A tökéletes arcbőr azonban a nagy melegben sem varázslat. Lényegében három alapvető dologra kell odafigyelni. Így a bőr szabadon lélegezhet, és persze minden ott marad, ahol lennie kell.

 

Claudia Haas, az osztrák dm minőség oktatója

»A napvédő krémet mindig a smink előtt kell felvinni a bőrre. A reggeli bőrápoló rutin így néz ki: ápolás, napvédelem, majd alapozó.«

Első számú szabály: Alapozzunk!

Ahogy sok minden másban, itt is az alapokon múlik minden. Azoknak pedig a körülményekhez kell igazodniuk. A sűrű, olajos készítmények maradjanak a fürdőszobaszekrényben, hogy a nyári hőségben ne melegedjen túl a bőrünk. Ehelyett használjunk könnyű, krém vagy gél állagú termékeket. Ideális esetben ezek hidratálnak is, és olyan mattító hatóanyagokat is tartalmaznak, mint a cink vagy a zöld tea. Ezek úgy hatnak, mintha itatóspapírt is használnánk a bőrápoláshoz. Miután felvittük a bőrre, hagyjunk neki tíz percet, hogy teljesen beszívhassa a készítményt. Csak ezután következhet a második lépés, a smink.

Andrea Malessardi, Make-up Artist

»A nyári sminkre is igaz, hogy a kevesebb több.«

HOGYAN SMINKELJÜNK NYÁRON?

Kettes számú szabály: Vegyük könnyedén!

A könnyű állagú, légátersztő sminkek segítségével bőrünk könnyen lélegezhet nyáron is.

A legfontosabb elvárás a nyári sminkkel szemben, hogy könnyű állagú és légáteresztő legyen. A smink nem tömítheti el a pórusokat, és hagynia kell lélegezni a bőrt. Csak így garantált a friss arcbőr. A téli smink primer, alapozó és púder kombinációt nyáron szabadságolhatjuk.

Légiesen könnyed

A könnyű, lélegző alapozók, színezett nappali krémek és BB krémek a nyár slágerei. Egy kissé mindegyik pigmentált, csak kíméletesen színezik a bőrt, ennek ellenére elfedik a bőrhibákat, egyenetlenségeket, bőrpírt. Ugyanakkor hidratálják is a bőrt. A legjobb, ha az ujjával vagy benedvesített sminkszivaccsal viszi fel őket a bőrére. Így jobban összeolvad a bőrrel, és tovább is tart.

Finom púder

Akinek zsíros vagy kombinált bőre van, annak ajánlatos könnyű púdert vagy por állagú ásványi alapozót használnia. A folyékony vagy krémes állagú termékekkel szemben ugyanis ezek a porrészecskék csak órák elteltével jutnak be a pórusokba. Ellenállnak a verejtéknek, illetve mattítják is az arcot. A finomra őrölt ásványi anyagok, például a titánium-dioxid vagy a cink-dioxid úgy működnek, mintha nagyon apró tükrök lennének, amikkel beterítették az arcot. Visszaverik a fényt, így a bőr puhábbnak és ragyogóbbnak tűnik. A púder mindenképpen fontos része a nyári sminknek.

Ha az alapozó után felviszünk egy kevés könnyű, áttetsző púdert, akkor az felszívja a fölösleges izzadságot és faggyút, és tartóssá teszi a sminket. Ezzel szemben a vízálló smink ellentétes hatást vált ki. Aminek úszás közben van jelentősége, az a mindennapi életben nem állja meg a helyét. Ezek a termékek eltömítik a pórusokat, és megakadályozzák, hogy a bőr lélegezzen. Ez okozza a hőhullámokat és a fokozott izzadást. Ugyanez vonatkozik a szilikont tartalmazó termékekre is. Sajnos amitől normál körülmények között a készítmény jobban kenhető, az a nagy melegben csak az izzadást serkenti.

 

NYÁRI HAJÁPOLÁS

Az UV-védelemmel ellátott arckrémek és sminktermékek tökéletesen védik bőrünket nyáron a Nap káros sugaraitól.

 

Szélsőséges esetben

Ha mégis izzadni kezdene: soha ne törölje le az izzadságot a puszta kezével! Sokkal jobb, ha óvatosan felitatja egy kozmetikai kendővel vagy akár papírzsebkendővel.

Hármas számú szabály: Figyeljen a napvédő faktorra

A legjobb, ha rögtön meg is duplázza. Az alap legyen egy UV-védelemmel ellátott hidratálókrém. És az sem baj, ha az alapozó is fényvédő faktoros. Az első napvédő faktor, ami a bőrre kerül, a legfontosabb az egész napos védelem szempontjából. Ha a nappali krém 15 faktoros, az alapozó pedig 30, akkor a bőrt csak 15 faktor védi – és ez nem elég nyáron.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk