Menü

Karácsonyi kacsa

Igazi klasszikus

Home » Gasztro és Sport » Receptek » Karácsonyi kacsa - 12.2019

Karácsonykor tradicionális dolgok kerülnek terítékre.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 friss kacsa, konyhakész (kb. 2 kg)
  • só

A töltelékhez

  • 1 nagy hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szárzeller
  • 100 g előpárolt gesztenye
  • 60 g aszalt vörös áfonya
  • 4 szelet parasztkenyér, héj nélkül
  • 1⁄2 csokor petrezselyem
  • 30 gvaj
  • só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 125 ml zöldségalaplé

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses funkción. A kacsát gyorsan öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le, és töröljük konyhai papírtörlővel szárazra. A húst belül és kívül sózzuk be jó erősen. Ez a legkönnyebben úgy végezhető el, ha valaki segít megtartani a hasi részt.
  2. A töltelékhez pucoljuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd pedig apró kockákra. Hámozzuk meg a fokhagymát is, és vágjuk apróra. Mossuk meg a szárzel­ lert, és ha szükséges, távolítsuk el a fás részeit. Vágjuk hosszában félbe őket, majd pedig vágjuk vékony karikákra. Kockázzuk fel a gesztenyét, a vörös áfonyát pedig aprítsuk fel. Vágjuk
    a kenyeret 1 cm-­es kockákra. Mossuk meg a petrezselymet és vágjuk apróra.
  3. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben. Pároljuk benne üvegesre a hagymát és a fok­hagymát. Adjuk hozzá a zellert, a gesztenyét és a vörös áfonyát, és pároljuk 4­5 percig. Adjuk hozzá a kenyérkockákat és a pet­rezselymet, keverjük jól össze a többi hozzávalóval, és ízesítsük a tölteléket sóval, borssal. Vége­zetül öntsük hozzá az alaplevet, és hagyjuk 5 percig állni.
  4. Töltsük meg a kacsát a töltelék­kel, a nyílást pedig varrjuk össze egy konyhai zsineggel, vagy tűzzük össze fogpiszkálóval. A szárnyakat és a combokat szo­rosan kössük át egy zsineggel.
  5. Tegyünk egy kis rácsot a tepsire, helyezzük rá a kacsát a mellével lefelé, és toljuk az egészet a sütőbe. Öntsünk a tepsibe kb. 5 mm magasságig forrásban lévő vizet. 15 perc után mérsékel­jük a hőfokot 160­ fokra. A kacsát süssük további 1 órán keresztül, majd vegyük ki a sütőből, és óva­tosan fordítsuk meg. Toljuk vissza a sütőbe további 45 percre.
  6. Ha kész, akkor vegyük ki a kacsát, és hagyjuk állni néhány percet. Ezt követően vágjuk fel egy szárnyasvágó késsel, majd pedig tálaljuk.

KARÁCSONYI CANTUCCINI OLASZORSZÁGBÓL

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk