Active Beauty
Karácsonyi kacsa
Lesedauer: min
Igazi klasszikus

Karácsonyi kacsa

Karácsonykor tradicionális dolgok kerülnek terítékre.

Hozzávalók 4 főre:

  • 1 friss kacsa, konyhakész (kb. 2 kg)
  • só

A töltelékhez

  • 1 nagy hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szárzeller
  • 100 g előpárolt gesztenye
  • 60 g aszalt vörös áfonya
  • 4 szelet parasztkenyér, héj nélkül
  • 1⁄2 csokor petrezselyem
  • 30 gvaj
  • só
  • kevés frissen őrölt bors
  • 125 ml zöldségalaplé

Elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, légkeveréses funkción. A kacsát gyorsan öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le, és töröljük konyhai papírtörlővel szárazra. A húst belül és kívül sózzuk be jó erősen. Ez a legkönnyebben úgy végezhető el, ha valaki segít megtartani a hasi részt.
  2. A töltelékhez pucoljuk meg a hagymát, vágjuk félbe, majd pedig apró kockákra. Hámozzuk meg a fokhagymát is, és vágjuk apróra. Mossuk meg a szárzel­ lert, és ha szükséges, távolítsuk el a fás részeit. Vágjuk hosszában félbe őket, majd pedig vágjuk vékony karikákra. Kockázzuk fel a gesztenyét, a vörös áfonyát pedig aprítsuk fel. Vágjuk
    a kenyeret 1 cm-­es kockákra. Mossuk meg a petrezselymet és vágjuk apróra.
  3. Forrósítsuk fel a vajat egy serpenyőben. Pároljuk benne üvegesre a hagymát és a fok­hagymát. Adjuk hozzá a zellert, a gesztenyét és a vörös áfonyát, és pároljuk 4­5 percig. Adjuk hozzá a kenyérkockákat és a pet­rezselymet, keverjük jól össze a többi hozzávalóval, és ízesítsük a tölteléket sóval, borssal. Vége­zetül öntsük hozzá az alaplevet, és hagyjuk 5 percig állni.
  4. Töltsük meg a kacsát a töltelék­kel, a nyílást pedig varrjuk össze egy konyhai zsineggel, vagy tűzzük össze fogpiszkálóval. A szárnyakat és a combokat szo­rosan kössük át egy zsineggel.
  5. Tegyünk egy kis rácsot a tepsire, helyezzük rá a kacsát a mellével lefelé, és toljuk az egészet a sütőbe. Öntsünk a tepsibe kb. 5 mm magasságig forrásban lévő vizet. 15 perc után mérsékel­jük a hőfokot 160­ fokra. A kacsát süssük további 1 órán keresztül, majd vegyük ki a sütőből, és óva­tosan fordítsuk meg. Toljuk vissza a sütőbe további 45 percre.
  6. Ha kész, akkor vegyük ki a kacsát, és hagyjuk állni néhány percet. Ezt követően vágjuk fel egy szárnyasvágó késsel, majd pedig tálaljuk.

KARÁCSONYI CANTUCCINI OLASZORSZÁGBÓL

Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.