Menü

Interjú Janicsák Vecával

„IGYEKSZEM A POZITÍV GONDOLATOKRA FÓKUSZÁLNI”

Home » Életmód » Interjú » Interjú Janicsák Vecával - 05.2020

A páratlan hangú énekesnő, Janicsák Veca az élete minden területén a tudatosságra törekszik, legyen szó egy új dalról, a családjáról, a táplálkozásról vagy a bolygónk védelméről.

Nemrég jelent meg a legújabb kliped, amely nagyon családias hangulatú lett, arról nem is beszélve, hogy a férjed, Ábel forgatta le, sőt, a kislányotok is feltűnik benne. Mesélnél róla?

Maga a dal még a vírushelyzet kialakulása előtt született, és a kislányomhoz íródott, éppen ezért sokáig Emma dala munkacímen futott. Az egész dal és klip hangulatát áthatja a bensőséges otthoni közeg, a gyermeki lét varázsa, a valóság és a mesevilág keveredése, amit jól szimbolizálnak a rám vetített diafilmek is. Emmával ketten szerepelünk benne, aki számára az otthonunk egyfajta meseházat, egy szeretetteljes menedéket jelent, ezért is kapta végül a dal a Meseház címet. Az eredeti terveink szerint is otthoni közegben forgattuk volna, de az önkéntes karantén időszaka hívta életre a végső megoldást, amelyben mindent családi közreműködéssel készítettünk. A beauty elemekről, a stylingról saját kezűleg gondoskodtam, míg a klipet a férjem, Ábel forgatta, aki szakmáját tekintve is operatőr és vágó, míg rendezőnk Ábel testvére, Jákob volt, aki jelenleg a Színművészeti Egyetem rendezőhallgatója. A dalnak is van családi vonatkozása, hiszen a szerzőtársammal, Hajas Gáborral írtuk, aki a nővérem párja. A szöveg Müller Máté és Müller Péter Sziámi munkáját dicséri, akik Ábel barátai.

Korábban többször is említetted, hogy mindig is fiatalon szerettél volna édesanya lenni, a kislányotok, Emma pedig már négyéves. Olyan az anyaság, amilyennek annak idején képzelted?

Szerintem egész addig, amíg az ember nem éli át, nem is tudja igazán elképzelni, mennyire csodás ajándék egy gyermek. Amennyire a szabadidőm engedi, igyekszem minél több időt Emmával tölteni, és átadni minden olyan értéket, iránymutatást és gondoskodást, amivel boldog és kiegyensúlyozott gyermekkort teremthetek számára. Nagyon nyitott és cserfes természetű kislány, aki abszolút pozitívan szemléli a világot.

Egy ideje áttértél a vegán táplálkozásra. Minek köszönhetően történt mindez? Tapasztaltál esetleg azóta valami különösebb változást a mindennapjaidban?

Évekkel ezelőtt egy autoimmun betegség következtében apróbb kiütések jelentkeztek a bőrömön. Szteroidos készítményekkel, különböző kemikáliákkal nem szívesen próbálkoztam, végül egy barátnőm édesanyjának tanácsára megpróbálkoztam a glutén- és laktózmentes étrenddel, ami érezhető javulást hozott. Ebből jött az ötlet, hogy áttérjek a vegán étrendre, ami innen már nem volt akkora kihívás. Ráadásul a nővérem már vegán életmódot folytatott, így tőle is sok hasznos tippet kaptam a témában. Bár sosem voltak komoly tüneteim, mára szinte teljesen elmúltak. Már korábban is törekedtem arra, hogy kizárólag hazai kistermelőktől, minőségi húsból főzzek otthon, kerülve a tömegtermeléssel előállított árukat, így nem jelentett nagy lemondást a hús mellőzése sem. A férjemnek és a lányomnak olykor készítek húsos ételeket is, de kizárólag minőségi alapanyagból.

Az elmúlt időszakban a klímaváltozás meghatározó ügy lett  a legtöbbek életében. Te hogy állsz a kérdéshez – van bármi, amire esetleg jobban odafigyelsz?

Számomra ez már évek óta kiemelt témakör, abszolút úgy vezetem a háztartásunkat is, hogy komoly figyelmet fordítok a tudatosságra. A szelektív hulladékgyűjtésen túl például kerülöm a túlvásárlást, igyekszem minimalizálni a termelt hulladék mennyiségét – akár az alapanyagok maximális felhasználásával, vagy egyes tárgyak újrahasznosításával. Legyen az akár egy doboz, egy befőttesüveg, amiket felcímkézek, és abban rendszerezem a száraz alapanyagokat, fűszereket. Fontosnak tartom, hogy ez a rendszer már a kislányom számára is mindennapos legyen.

SIMON KORNÉL: “A SAJÁT SZABÁLYAIM SZERINT ÉLEK”

Egyszer azt mondtad, hogy a pozitív gondolatok teremtő erejében való hited amolyan életfilozófiád. Mi volt az első olyan tapasztalatod, amikor azt érezted, ezt másképp nem is szeretnéd csinálni?

Az egész családunkra jellemző ez a fajta látásmód, így gyerekkorom óta igyekszem a pozitív gondolatokra fókuszálni, legyen szó munkáról vagy akár magánéletről.

 

Tavaly kőkemény kalandra vállalkoztatok, amikor belevágtatok az Ázsia expressz 2. forgatásaiba. Visszagondolva, kaptál valami pluszt a kint töltött hetektől?

A műsor alatt egy hétköznapitól eltérő, felfokozott életszituációba csöppentünk, ami olykor feszültebb helyzeteket is szült, de ennek ellenére úgy zártuk ezt az élményt, hogy sok pozitívumot tanultunk egymásról, és csak megerősített minket abban, hogy a közös értékrend, mit mindketten képviselünk nagy összetartó erő számunkra.

INTERJÚ BENES ANITÁVAL

A főzés számodra inkább kreatív munka, vagy gyorsan letudható napi feladat?

Gyakran kísérletezem újabb és újabb vegán receptekkel. Szeretem beépíteni a fogásaimba a szezonális zöldségeket, mindig bevetem a fűszereskertem kis növényeit is. Emellett szívesen kreálok olyan fogásokat, amik szinte teljesen visszaadják a hús íz-élményét is, ilyen például a vegán Wellington is, amit már többször készítettem. Számomra abszolút kreatív munka a főzés, többnyire ünnepek alkalmával és én látom vendégül a családot.

Miből meríted a pozitivitást egy-egy nehezebb nap, életszakasz során?

Nálunk köztudottan nagy a családi összetarts, így nehezebb helyzetekben is mindig számíthatok a támogatásukra, és persze ez fordítva sincs másként. Alapvetően igyekszem higgadtan kezelni ezeket a periódusokat, de az otthoni közeg, a kis háziállataink közelsége, Emma gyermeki szeretete persze mindig kizökkent a negatív hullámokból is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk