Menü

Indulhat a buli!

Legyen boldog a szülinap

Home » Család » Gyereksarok » Indulhat a buli! - 12.2020

Te jó ég, újra eltelt egy év! Sok szülőnek gyermeke születésnapja előtt apró izzadságcseppek jelennek meg a homlokán.

Varázsló vagy akcióparti? Kincskeresés vagy tündérmottó? Saját készítésű legyen a sütemény, vagy az egész vendéglátást bízzuk egy hozzáértő cégre? Azok a szülinapi bulik, amelyek idő-és pénzbefektetés szempontjából kis esküvőkre emlékeztetnek, manapság már ritkaságnak számítanak. Hiszen a kicsik kívánságai általában egyszerűek, és komolyabb anyagi ráfordítás nélkül teljesíthetők.

Hogy a parti jól sikerüljön, szükség van a megfelelő vendégekre. Ezeket a szülinapos válassza ki, ne a szülők, akik szívesen meghívnák a kollégájuk kislányát vagy a szomszéd kisfiút is. Egy ökölszabály szerint annyi kis barátot invitáljunk a zsúrra, ahányadik születésnapját ünnepli a gyermek. Így a kicsik nem lesznek túlingerelve, és lesz idejük egymással foglalkozni. A tervezésbe is érdemes bevonni a gyermeket, hiszen ő tudja a legjobban, hogy a barátai miben lelnék a legnagyobb örömüket. Egy mottó sok esetben egyszerűbbé teszi a koncepciót.

A kicsiket ünnepi hangulatba hozzák a saját készítésű, névre szóló ültetőkártyák és színes szalvéták. Az asztali dekoráció elkészítését nyugodtan rábízhatjuk az ünnepeltre. Mottótól függően az ünnepi asztal díszei lehetnek legóalkotások, gyurmaszobrocskák vagy éppen hajtogatott papírcsónakok is. Így a szülinapos (némi segítséggel) megvalósíthatja a saját ötleteit, a szülőknek pedig lényegesen kevesebb dolga lesz az előkészületekkel.

KIKÖZÖSÍTIK A GYEREKET?

Amikor a partiprogramból emlékajándék lesz

Ha rendelkezésünkre áll egy kert, akkor nem kell sokat törnünk a fejünket a játékokon. A kreatív gyerekek szívesen kísérleteznek ujjfestékkel, és lelkesen készítenek házi slime-ot. A sportos vendégeket labdaversenyekkel szórakoztathatjuk: kapura rúghatnak, versenyt cselezhetnek egymással, vagy egy vízzel teli vödörbe próbálhatnak beletalálni a labdákkal. A konzervdoboz-célbadobás is egyszerű játék, de jó szórakozást ígér. A győztes pedig egy kincsesládából választhat magának ajándékot.

De beltéren se nagy ördöngösség lekötni az aprónépet. A legjobb, ha a bevált ötleteket szabjuk a gyermekek életkorára. Vásznak helyett adjunk nekik textilfilceket és pamutzsákokat, amelyeket tetszés szerint megfesthetnek, és este hazavihetnek magukkal. Ezzel szórakozva kiélhetik a kreativitásukat, és egyúttal emlékajándékot is készítenek maguknak.

Számítsunk arra, hogy minél kisebbek a vendégek, annál rövidebb ideig tudnak koncentrálni egy bizonyos dologra. Ennek megfelelően érdemes olyan játékokat választanunk, melyek szabályait gyorsan el tudjuk nekik magyarázni. A klasszikusok, mint a lufitánc vagy a székfoglaló már a legkisebbekkel is jól játszhatók. Ha vannak olyan partirésztvevők, akik rosszul viselik, ha veszítenek – márpedig valószínűleg vannak –, akkor inkább csapatjátékokat érdemes betervezni. Egy, a mottóra utaló rejtvényfeladványt biztosan örömmel oldanak meg együtt, és attól senkinek sem lesz az az érzése, hogy ügyetlenebb a többieknél.

RAGYOGÓ DIY ÖTLETEK GLITTERREL

Születésnapi sütemény közösen megsütve

A parti egy fix pontja az uzsonna. Mivel az ünneplés miatt rendkívül izgatottak a kicsik, ezért nem szívesen szakítanak időt az evésre. Ezért praktikus a süteménysütést a zsúr részévé tenni, és együtt elkészíteni az ünnepi finomságot. A tipikus muffinok helyett régi klasszikusokat is prezentálhatunk új formában. Ha például egy piskótatekercset készítünk, akkor a kicsik segédkezhetnek a hozzávalók lemérésében, és csipegethetnek közben a csokoládéból. Amíg a sütemény sül, addig pont jut idő az ajándékok kibontására.

Hogy senki se érezze magát rosszul azért, mert az ünnepelt az ő ajándékát bontotta ki utolsóként, határozzuk meg kiszámolóval annak sorrendjét. Ezt követően kivehetjük a süteményt a sütőből, és kezdődhet a közös dekorálás. Így egész biztosan senki sem bosszankodik majd amiatt, hogy esetleg matt lett a glazúr. Ezenkívül ily módon a különleges kívánságokat is figyelembe vehetjük, például elhagyhatjuk az olajos magvakat, vagy nugátkrém helyett lekvárral is megtölthetjük a sütit. Az esetleges ételallergiákról ajánlatos előre egyeztetni a szülőkkel.

Este a legjobb, ha izgalmas, a partitémának megfelelően megalkotott partibüfével örvendeztetjük meg a fiatal partinépet. Tálalhatunk például színes zöldséghasábokat, csinosan felvágott gyümölcsöket vagy kis sajtnyársakat. Így minden gyermek talál magának valami fogára valót. És a szülők is örülnek néhány apró falatnak, valamint egy kedves csevegésnek, amikor a gyerekükért jönnek.

Hazainduláskor az apróságok a zsákmányolt finomságokat a saját kezűleg megfestett zsákocskáikba süllyeszthetik.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk