Menü

Így tanuljunk meg nevetni

A legjobb gyógyír

Home » Életmód » Psziché » Így tanuljunk meg nevetni - 04.2019

A népi bölcsesség állítja, a tudomány pedig alá is támasztotta, hogy a nevetés az egyik legjobb gyógyír. Méghozzá ahogy lelkünk, úgy testünk egészsége is profitál egy halvány mosolytól egészen a szívből jövő kacagásig mindenből. De kin, min, mikor és hogyan nevessünk?

Miért jó nevetni?

A WHO jóslata szerint 2020-ra a depresszió válik az első számú betegséggé. Ezért is fontos, hogy a számtalan irányból érkező negatív hatás közepette mindent megtegyünk a boldogabbnak és vidámabb mindennapokért. A cél elérésére pedig az egyik legjobb út a minél gyakoribb nevetés, hiszen egy igazán jóízű kacaj számos pozitív hatással rendelkezik, lelki és mentális egészségünkhöz pedig még inkább hozzájárul.

INTERJÚ A BOLDOGSÁG SZAKÉRTŐJÉVEL

A nevetés az élményeinket élvezhetőbbé, a nehézségeket könnyebben elviselhetővé tudja tenni, természetes stresszoldóként pedig még a problémáinkat is kisebbé varázsolja elménkben. Mindeközben a stresszhormonok visszaszorításával a kacagás erősíti immunrendszerünket, fájdalomcsillapító hatással bír, és még szívünknek és vérnyomásunknak is jót tesz. Persze nincs is jobb egy igazi hasfájdító hahotázásnál, azonban kutatások kimutatták, hogy a nevetés kémiai reakcióinak köszönhető stresszoldó előnyökhöz már egyetlen mosollyal is közelebb jutunk, de akár csak egy olyannal is, ami a fogaink közé szorított szívószáltól jelenik meg arcunkon.

Hogy nevessünk gyakrabban?

Az biztos, hogy nem megy egyik pillanatról a másikra, de boldogságunk legnagyobb mértékben döntés kérdése. A döntésé, hogy életünk azon részeire fókuszálunk, amelyek örömet okoznak. Annak pedig, hogy erre az útra térjünk, tökéletes első lépése a nevetés.

Ha meghozzuk ezt a döntést, a legjobb, amit tehetünk, ha szándékosan megpróbálunk minél több nevetésre esélyt adó alkalmat teremteni mindennapjaink során – akár csak a napi rutinjaink egyes pontjain változtatva. Reggeli szeánsza mindannyiunknak van, nem igaz? Mi lenne, ha holnaptól egy vicces képregény vagy egy 10 perces stand up videó is kerülne a kávénk mellé? Fogadjuk meg, hogy minden alkalommal, mikor kinyitjuk a hűtőt, mosolygunk majd, vagy esetleg ebédszünetben az idővonalunk görgetése helyett megnézünk egy vicces szitkom részt.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

Cseréljük a pénteki randevú helyszínét étterem helyett humorista előadásra, az otthoni moziesthez pedig szigorúan vígjátékot válasszunk. Indítsunk rendszeres társasjáték estet barátaink körében, vagy kezdjünk el több időt tölteni unokaöcsénkkel. Nincs is jobb társaság a nevetéshez és a bolondozáshoz, mint egy kisgyerek.

Ha valóban nagy boldogságlöketre vágyunk, fontoljuk meg egy háziállat örökbefogadását. Egy mókás, eleven, boldog kis szőrgolyó mellett nehéz lesz nem elmosolyodni. Ha ezt túl nagy felelősségnek érezzük, kipróbálhatjuk az önkénteskedést is egy közeli állatmenhelyen.

Végül, ha már megedződtünk a mindennapi vidámság területén, meg kell próbálnunk megtalálni a humort a rossz szituációkban is, és törekedni rá, hogy saját magunkon is tudjunk nevetni. Ha megtanuljuk meglátni az iróniát a nehéz helyzetekben, és értékelni az élet által elénk sodort fájdalmas, mégis abszurd kihívásokat, az hosszú távon is javítja majd hangulatunk, és segít, hogy többé ne felejtsünk el nevetni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk