Active Beauty
Így tanulj hatékonyabban!

Vissza az iskolapadba

Így tanulj hatékonyabban!

A tanulás a legtöbb embernek inkább kötelesség, nem pedig élvezet, főleg, ha komoly akadályokkal szembesülünk egy-egy tananyagban, és hosszú órákra az íróasztal mellett ragadunk. De ha odafigyelsz arra, hogy tanulás közben minél hatékonyabb legyél, kevesebb idő alatt sajátíthatsz el sokkal több tudást.

#1 – Készíts időtervet

Amennyiben már előre tudjuk, hogy mikor milyen vizsgáink lesznek, akkor készítsünk egy időtervet, amibe mindent pontosan felvezethetünk, még azt is, hogy mikor fogunk tanulni. Aki nagyon precíz, azt is beírhatja előre, hogy mikor mivel mikor fog foglalkozni, így biztos lehet abban, hogy nem hagy ki semmilyen tananyagot. Természetesen pihenőidőt is tervezzünk be, hiszen az agyunknak a relaxálásra és a szünetre is szüksége van.

#2 – Találd meg a tökéletes helyszínt

Manapság nagyon trendi kávézókban tanulni, de valljuk be, hogy ilyen nyilvános helyeken nem igazán lehet hatékonyan koncentrálni. Egy beadandót még csak-csak el lehet készíteni, de például az alkotmányjog “meghódítására” egy sokkal nyugodtabb környezetet javaslunk. A lényeg, hogy olyan helyszínt találjunk, ahol kényelmesen, akár körbe-körbe sétálva is meg tudjuk tanulni az adott anyagot.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

#3 – A megfelelő idő

Nincs két ugyanolyan ember, így érthető módon azok az időszakok is eltérőek, amikor az agyunk fogékony a tananyag befogadására. Ne foglalkozzunk azzal, ha valaki furcsán néz ránk, mert hajnali négykor tudunk a leghatékonyabban tanulni! Akkorra ütemezzük ezt be, amikor mi úgy érezzük, hogy elérkezett a megfelelő idő.

#4 – Kapcsold össze a tanulást egy pozitív dologgal

Ha úgy állunk hozzá a tanuláshoz, hogy „nem érdekel, nem tudom, nem akarom”, akkor biztosan nem fog menni, hiszen nincs semmi motivációnk, és negatívak vagyunk. Tudjuk, hogy nem könnyű, de mindenáron kapcsoljuk össze egy pozitív dologgal a tanulást, és máris más lesz a töltete. Például tudatosítsd magadban, hogy ha jól sikerül a vizsga, akkor közelebb kerülsz a céljaidhoz vagy az álommunkádhoz.

#5 – Tanulócsoport

Egy tanulócsoport előnyei teljesen egyértelműek: nem leszünk magányosak, hiszen a vizsgaidőszak során rendszeresen találkoznunk kell a többiekkel, egymást motiváljuk, aminek hatására mindenki hatékonyabban tanul. Ezeken kívül a csoport tagjaiként ki tudjuk egymást kérdezni, illetve segíteni is tudunk a másiknak, ha valamiben elakadna, de ez természetesen fordítva is működik. Szintén plusz pont, hogy a találkozók miatt végképp leülünk tanulni, hiszen nem akarunk a többiek előtt magyarázkodni, ha épp nem tudnánk a tananyagot.

HOGYAN LEGYÜNK BOLDOGOK?

#6 – Rendszeresen ismételj

A tanulás egyik nagyon fontos része az anyag állandó átismétlése. Minél többször vesszük át ugyanazt, annál jobban meg fog maradni a fejünkben. Ez természetesen azt is jelenti, hogy időben el kell kezdenünk tanulni, ellenkező esetben nem marad időnk az ismétlésre, mindössze arra, hogy gyorsan bemagoljuk a kötelező anyagot, aztán csak reménykedhetünk abban, nem felejtjük el a vizsgáig.

#7 – Fókuszálj

Ezt nem lesz könnyű meglépni, viszont muszáj, hiszen ha nem koncentrálunk 100 százalékban a tanulásra, akkor sokkal tovább fog tartani. Ezt azt jelenti, hogy mindent el kell távolítanunk a közelünkből, ami elterelheti a figyelmünket – az okostelefonunkat, a tévét, a rádiót stb.