Menü

Így szabadulj meg a megfázástól

Módszerek, melyek valóban működnek

Home » Életmód » Egészség » Így szabadulj meg a megfázástól - 02.2021

Megfázás elleni fürdő, citromos forró víz, orrspray – sorolhatnánk a szokásos, de annál kellemetlenebb és kevésbé hatásos tippeket, amiket kapunk, ha ledönt a lábunkról a betegség. Hagyjuk ki a szokásos hibákat, amiket elkövetünk megfázás és nátha esetén, és nézzünk néhány valóban bevált módszert.

Természetesen a legjobb gyógyszer, ha egy alapvetően jó immunrendszerrel rendelkezünk, néha azonban az erős védelmi rendszerünk és az alapos kézhigiéniai szokásaink ellenére is lebetegedhetünk. Aggodalomra semmi ok, ugyanis bizonyos mértékig a saját kezünkben van, milyen gyorsan tudunk megszabadulni az olyan kellemetlen tünetektől, mint a köhögés, orrfolyás vagy torokfájás.

Nézzük mi az a hét hiba, amit megfázás esetén elkövetünk!

1. Ágyban töltjük a napot

A test alvás közben regenerálódik a leggyorsabban, ez tény. Azonban ha az egész napot az ágyban fekve töltjük, lehet, hogy nem leszünk álmosak estére, és problémát fog okozni az elalvás. Aludjunk nyugodtan, ameddig jól esik, de aztán keljünk ki az ágyból, és vegyünk kisebb pihenőket napközben a kanapén, ahelyett, hogy egész nap fekvő helyzetben maradnánk az ágyunkban. Más persze a helyzet, ha magas lázunk van, vagy annyira gyengének érezzük magunkat, hogy nehezünkre esik kikelni az ágyból.

 

DRÁGA KINCSÜNK, A SHEAVAJ

2. A házban maradunk egész nap

A friss levegő az egyik legjobb dolog, amivel a megfázás ellen harcolhatunk. Ha kimegyünk a házból, nem csak mozgunk egy kicsit, de friss oxigénhez és természetes levegőhöz jutunk. A kinti levegőnek a nedvességtartalma általában magasabb, mint a zárt falak között, ezáltal a nyálkahártya is nedvesebb tud maradni, ami segít megszabadulni a kórokozóktól. Öltözzünk melegen és sétáljunk egy nagyot! Lehet, hogy eleinte úgy érezzük, nincs igazán kedvünk hozzá, de nem fogjuk megbánni, a friss levegő nem csak fizikailag, de szellemileg is felüdít.

Fontos természetesen, hogy teljes kényelemben érezzük magunkat, sétáljunk a saját tempónkban, tartsunk kis szüneteket, ha szükséges!

3. Befűtjük a lakást

Megfázásnál jellemző, hogy ráz minket a hideg vagy nagyon hidegek a végtagjaink. Kellemes meleg hőmérsékletre vágyunk, ezért gyakran elkövetjük azt a hibát, hogy jól befűtjük a lakást. Ezáltal azonban a levegő rendkívül szárazzá válik, az amúgy is irritált nyálkahártya még tovább szárad, tökéletes táptalajt teremtve ezzel a baktériumoknak. Ezért jobb, ha nem visszük túlzásba a fűtést, az ideális szobahőmérséklet kb. 22 Celsius-fok. Meleg ruházattal, lábfürdővel, melegítő palackokkal biztosíthatjuk a komfortérzetet.

A szobai párásító berendezések (vagy egyszerűen egy tál víz, amit a fűtőberendezésre teszünk) kevésbé száraz levegőt biztosítanak, ami nemcsak segít megszabadulni a megfázástól, de akár meg is akadályozza azt.

VAN, AKI HIDEGEN SZERETI

4. Orrspray

Egy-két fújás, és orrunkon pillanatok alatt szabadon lélegzünk. Az orrspray valóban egy csodaszer, de vigyázzunk, hogy ne essünk vele túlzásba! Ideális esetben maximum 3-4 napig szükséges használni, ezután a nyálkahártya erősen kiszáradhat, és ezáltal nem csak érzékenyebb a kórokozókra, hanem könnyebben meg is duzzad. Jó hír, hogy számos orrspray már ápoló összetevőket is tartalmaz a kiszáradás és irritáció megelőzése érdekében.

Tipp: a tengeri sót tartalmazó spray nem csak megfázás esetén alkalmazható, hanem időről időre a nyálkahártya ápolására és ellenállóbbá tételére is.

5. Citromos forró víz

A citrom sok C-vitamint tartalmaz, amely támogatja a szervezet immunrendszerét. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy a C-vitamin nem hőstabil, így forró vízzel kombinálva elveszti jótékony hatását. A citromlevelet ezért mindig langyos vízzel vagy teával keverjük össze! Szintén fontos, hogy naponta többször fogyasszuk, a szervezet ugyanis nem tud egyszerre nagyobb dózist elraktározni a C-vitaminból, és egyszerűen kiválasztja a felesleges mennyiséget.

6. Megfázás elleni fürdő

A megfázás elleni fürdősók, illóolajok és koncentrátumok ellazítják az izmokat és kitisztíthatják a légutakat, ami betegség esetén kifejezetten jól jön. Amire azonban nagyon kell figyelnünk, hogy a fürdővíz ne legyen túl meleg, így ugyanis az ellenkező hatást érhetjük el. A forró víz megterheli a keringésünket, amitől gyengeséget és szédülést tapasztalhatunk. Fontos az is, hogy 15-20 percnél tovább ne tartózkodjunk a fürdővízben.

7. Szauna

A rendszeres szaunázással megelőzhetjük a betegségeket, azonban, ha a megfázás már lecsapott, megszabadulni nem fogunk gyorsabban vele. Ugyanaz a probléma a szaunával, mint a forró vizes fürdővel, a túl nagy hőség megterheli a szervezetet, a testnek viszont minden erejét fel kell használnia a vírusok elleni küzdelemben. A szaunát inkább vessük be a megfázás megelőzésére. Ha a forró levegőn tartózkodást vegyítjük hideg vizes hűtési szakaszokkal, javítjuk testünk hőszabályozását, nyálkahártyáink jobb vérellátást kapnak, ezáltal pedig több immunsejtben részesülnek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk