Menü

Húsvéti koszorú

Szépen fonva.

Home » Gasztro és Sport » Húsvéti koszorú - 03.2018

A jó dolgokhoz idő kell. A húsvéti koszorú is ilyen, pláne, ha kalácsból van. De az erőfeszítések már az első falatnál megtérülnek. Íme a tökéletes recept!

Elkészítési idő: 1 óra plusz 1,5 óra pihentetés

Hozzávalók 1 húsvéti koszorúhoz:

  • 250 ml zabtej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 60 g nádcukor
  • 500 g 550-es búzaliszt
  • 4 nagy tojás
  • 1-2 tojássárgája
  • 80 g vaj
  • 1/2 teáskanál só

Elkészítés:

  1. Tegyen 3 tojást egy lábas meleg vízbe, forralja  fel a vizet, gyöngyözve főzze kb. 10 percig. Vegye ki a tojásokat a főzővízből és tegye félre hűlni. Langyosítsa fel a Šzabtejet és keverje el az élesztővel és a Šcukorral. Pihentesse 5 percig.
  2. Verje fel a negyedik tojást, vágja kockákra a vajat. Egy nagy tálban keverje el a lisztet a sóval. Adja hozzá az élesztős keveréket, a felvert tojást, a vajat, és aŠ konyhagép dagasztókarjával (vagy kézzel) gyúrjon 5 perc alatt sima tésztát belőle. Takarja le a tálat egy konyharuhával és hagyja kelni meleg helyen 1 órát.
  3. Gyúrja át a tésztát és vágja három darabba. Mindegyikből sodorjon egyenként kb. 50 cm hosszú rudat. Fonjon copfot belőlük, és fektesse a Šfonatot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe úgy, hogy koszorút formál belőle. A végeit nyomkodja össze. A főtt tojásokat helyezze a koszorú közepébe. Majd fedje le a koszorút és hagyja kelni további 20 percet.
  4. Melegítse elő a sütőt 180 fokra. Kenje meg a koszorút tojássárgájával és süsse 25 percig. Ha szükséges, takarja le sütőpapírral 15–20 perc után, ha a teteje már eléggé megbarnult.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk