Menü

Horkoló párbaj

Most akkor ki alszik hangosabban?

Home » Életmód » Egészség » Horkoló párbaj - 06.2019

A nők szenvednek a horkoló férfiaktól? Igen! És a párjuk is tőlük. A horkolás terén elsősorban a fiatalabb hölgyek nem maradnak el semmiben a férfi „gőzmozdonyoktól”. Vajon hogy lehet a problémát orvosolni az ágy mindkét oldalán?

Van, aki halk fütyülő, más hangos csattogó hangot kiadva horkol. Néhányan nyögnek, sokan „röfögnek”, jó páran hörögnek, és nem kevesek fülsértő éjszakai „szerenádja” még az átlagos hangerőre állított televízió decibelértékeit is eléri. És majdnem mindannyian az ágyban mellettük fekvő agyára mennek. Felmérésekből kiderült, hogy majdnem minden második felnőtt horkol. A sort a férfiak vezetik, pedig a klisé, miszerint „a férfi horkol, a nő őrködik”, nem mindegyik korcsoportra igaz. A londoni Royal National Throat, Nose and Ears Hospital kutatása szerint 25 és 34 év között a horkolás gyakoribb jelenség a nők körében, mint a férfi kortársaikéban. A megvizsgált résztvevő hölgyek 34%-a heti három alkalommal adott ki „vicces” alváshangokat, a velük egykorú férfiaknál ez az arány csupán 31% volt. A kutatók szerint a meglepő eredmény mögött olyan okok húzódhatnak meg, mint a túlsúlyos emberek számának növekedése, de az alkoholfogyasztás is szerepet játszik benne.

Ugyancsak Angliában végezték el a British Lung Foundation felmérését is, ami azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az ágytárs horkolása a „hallgatóság” alvásminőségére. Az eredmény: a nők 41%-ának és a férfiak 24%-ának álmát zavarja meg az éjszakai zaj, és több mint 70%-uk legalább 1,5 órával kevesebbet is alszik miatta. A párok körülbelül egyharmada érzi úgy, hogy a horkolás miatt éjszaka fekhelyet kell változtatnia, vagyis: a legtöbb esetben a „motoros fűrészt” száműzik a nappali kanapéjára, illetve a vendégágyba, vagy az fogja menekülőre, aki már nem bírja idegekkel.

TIPPEK A KÖNNYŰ ELALVÁSÉRT

A horkolás beteggé tesz

A horkoló emberek azonban nemcsak mások pihenését zavarják, hanem sokszor ők maguk is problémákkal küzdenek. Érthető módon sokan közülük nem érzik magukat másnap kipihentnek, és csak energiátlanul vonszolják magukat egész nap egyik pontból a másikba. Ráadásul a horkolás megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek és az agyvérzés kockázatát is. Ennek az oka a horkolás közbeni korlátozott levegőáramlás. Az átmeneti oxigénhiány a vérben hosszú távon károsíthatja a véredényeket is.

A horkolás egy további rettegett kísérőjelensége az alvási apnoé (légzéskimaradás alvás közben), amiben a férfiak 10%-a, a nők 5%-a szenved, és ami rövid légzéskimaradásokban nyilvánul meg. Napközbeni fáradtság, nyomás a fejben, szájszárazság, intenzívebb éjszakai izzadás, valamint gyomorégés, magas vérnyomás vagy szívritmuszavarok is ennek a betegségnek a tünetei között szerepelnek. Ha kétség merül fel a diagnózist illetően, akkor egy alváslabor is fel tudja állítani azt.

Különböző zajforrások

“De tulajdonképpen mi is az, ami kiváltja a horkolást? „A páciensek körülbelül 20%-ánál az okozza a horkolást, hogy a túl nagy nyelvcsap és/vagy a laza, tónustalan, lágy szájpad alvás közben a hátsó garatfalhoz vibrálva záródik” – magyarázza dr. Hartmut Grüger, a düsseldorfi Grand Arc alvásdiagnosztikai klinikájának vezető orvosa az umschau.de oldalon. – “A horkolók körülbelül 30%-a a nyelvével elzárja a légutakat is.” A fennmaradó 50% esetében nem lehet egyértelműen megállapítani a zavar okát. „A primer horkolást a leggyakrabban a rossz orrlégzés okozza” – írja dr. Robert Pavelka, Wiener Neustadt-i fülorr-gégész szakorvos a Jatros című orvosi folyóiratban. Ezért a horkolók 40%-a számára az orrműtét megfelelő opciót kínálhat. A többi esetben változást a laza szájpadon, a garat falain, a nyelvcsapon vagy a gégefedőn elvégzett beavatkozások hozhatnak.

Ám ezeknél sokkal egyszerűbb megoldások is az ágy mindkét oldalán alvók alvásminőségének javulásához vezethetnek, mint például egy krónikus orrmelléküreg-gyulladás vagy egy orrfolyást okozó allergia kezelése. Az étkezések is hatással lehetnek a horkolásra. Este már érdemes kerülni a különféle nehéz ételek fogyasztását, mivel ilyenkor a gyomor és a belek erősen eltelítődnek, melynek következtében a tüdő magasabbra kerül, amitől pedig a levegő útja beszűkül. Ehhez jön még hozzá a túlsúly, ugyanis a kóros elhízásban szenvedők körében jóval gyakoribb a légzéskimaradás.

Aki hajlamos a hátán aludni – amely egy tipikus horkolópozíció –, az oldalfekvő párnákkal vagy a pizsamafelsője hátára varrt teniszlabdákkal megakadályozhatja magát abban, hogy a hátára forduljon. Ideális esetben alvás közben a fej egy síkban van a gerincoszloppal, és az egész matrac körülbelül 10 fokban meg van emelve, hogy a lábak valamivel lejjebb legyenek a test többi részénél. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a nyugtató gyógyszerek szedése, valamint a lefekvés előtti túlzott folyadékbevitel is erőteljesebb horkolást okozhatnak.

MIT TEGYÜNK A FÁRADT SZEMEINKKEL?

Vész esetére fülhallgató

És ha minden praktika csődöt mond, akkor legalább a horkolást hallgató áldozatnak az alvásminőségén javítanak a füldugók, egy jó fülhallgató és a tudat, hogy ennél akár sokkal rosszabb is lehetne: a svéd Kare Walkert, aki a Guinness-rekordok könyve szerint a világ leghangosabban horkoló embere, 93 decibellel áll a dobogó csúcsán. Ez az autópályán mellettünk eldübörgő teherkocsi okozta zaj hangerejének felel meg. Nem semmi eredmény!

Ehhez képest a legtöbb fütyülés, csattogás, nyögés, röfögés és fújtatás jóformán csak zene füleinknek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk