Menü

A hólyaghurutról

5 kérdés és 5 válasz Dr. Dara Lazar urulógustól

Home » Életmód » A hólyaghurutról - 03.2017

Dr. Dara Lazar bécsi urológus elmagyarázza a hólyaghurut leggyakoribb okait, illetve azt is megmondja, mit tehetünk ellene.

Először is tisztázzuk: melyek a hólyaghurut leggyakoribb okai?

Általában több ok is áll mögötte. Ezek lehetnek párkapcsolati problémák, alváshiány, fogamzásgátlási módszerek vagy épp a változókor. Az a tény, hogy a legtöbb húgyúti betegség a nőket érinti, a női húgycső anatómiájával magyarázható. Mivel csak néhány centiméter hosszú, a baktériumok könnyen elérik a húgyhólyagot. A fertőzésekért leggyakrabban a kólibaktérium a felelős. Ha a fertőzés első jeleit észleljük, pihenjünk sokat jól bebugyolálva, és igyunk nagy mennyiségű vízhajtó teát, például aranyvesszőt, zsurlót vagy nyírfalevelet.

Vannak olyan esetek, amikor a felfázás is okozhatja a húgyúti fertőzéseket?

Igen, az is előfordulhat. Azok a nők, akik könnyen kapnak hólyaghurutot, különösen figyeljenek oda a hideg időszakban a meleg ruházatra, valamint a meleg ételekre és italokra – nem hideg narancslevet kell inni, hanem meleg zabkását reggelizni teával. A meleg levesek, a melegítő hatású fűszerek (mint például a gyömbér) és a hideg víz helyett fogyasztott zöld tea erősítik a húgyutak védekezési rendszerét. A további megelőzési módszereket személyre szabottan, orvosi konzultációt követően ajánlott kipróbálni, ezek közé tartozik a fülakupunktúra és a köpölyözés a hagyományos kínai orvoslásban.

Hogyan lehet kezelni a hólyaghurutot?

A húgyúti fertőzések kezelését szakorvosnak kell megállapítania, minden esetben személyre szabva. Ha antibiotikumra van szükség, az orvos előírásai alapján kell szedni, és nem szabad idő előtt abbahagyni a szedését. Különben lehetséges, hogy a baktérium ellenállóvá válik az antibiotikummal szemben, vagyis immunis lesz rá. Csak az orvos tudja megállapítani, hogy melyik kórokozó ellen melyik antibiotikum hatásos. A kezelés után probiotikumot szoktam ajánlani, ami segít újjáépíteni a bélrendszer és a hüvely flóráját, és legalább néhány hónapig szedni kell.

Mire kell még a nőknek figyelniük, hogy elkerüljék a hólyaghurutot?

Különösen fontos a hüvely egészséges „klímája”. A pH-értéket különböző tényezők befolyásolhatják. Ideális esetben a tejsavbaktériumok savasan tartják a hüvelyt, hogy a kórokozók ne tudjanak megtelepedni. Az urológust tájékoztassuk arról, hogy milyen fogamzásgátlási módszert alkalmazunk: az óvszerek spermaölő hatóanyagai, a fogamzásgátló hüvelykúpok és szivacsok, a pesszáriumok, és néhány fogamzásgátló tabletta is károsíthatják a hüvelyflórát. Szex közben a baktériumok csaknem automatikusan bekerülnek a húgyhólyagba, ami az érzékeny nőknél gyorsan gyulladáshoz vezethet. Ezért kell utána a hólyagot kiüríteni, és ha lehetséges, kellő mennyiségű folyadékot fogyasztani.

Muszáj mindig azonnal antibiotikumot felírni?

Kevésbé komoly esetekben elég lehet, ha megengedünk magunknak egy kis nyugalmat, melegbe burkolózunk és sok (meleg) folyadékot pl. zöld teát vagy aranyvessző teát fogyasztunk. Ezeket viszont lehetőleg az első tünetek érzékelésekor tegyük már meg. Amennyiben ez nem segítene, egy tapasztalt urológus felkeresésével további kezelési lehetőségeket kell mérlegelnünk. Ő el tudja dönteni, hogy esetleg egy az antibiotikum kúrát kiváltó gyógymód is szóba jöhet-e, mint például egy gyulladáscsökkentő gyógyszer szedése.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk