Active Beauty
Hogyan szoktassuk le a cumiról a gyermekünket?

4 bevált tipp hozzá

Hogyan szoktassuk le a cumiról a gyermekünket?

Ha kisbabánk van, akkor biztos tapasztaltuk már, hogy a cumi néha életmentő lehet, hiszen sok esetben ez az utolsó esély, hogy gyermekünk megnyugodjon. Elérkezik azonban a pillanat, amikor meg kell válnunk ettől a csodaszertől. Lássuk, ezt hogyan érdemes csinálni.

Mikor van itt az idő?

Amikor kisbabánknak először odaadjuk a cumit, azonnal felmerül bennünk a kérdés, hogy vajon hogyan fogjuk később leszoktatni róla. A cumiról nagyon megoszlanak a vélemények – nem csupán a szülőké, a szakembereké is. Míg egyesek szerint hat hónapos kor után már teljesen felesleges, hiszen gyermekünk mindössze megszokásból cumizik, addig mások szerint nagyon jó feszültségoldó, mindemellett megnyugtatja a piciket. Tény, hogy rengeteg baba szopja az ujját, amiről azonban sokkal nehezebb leszoktatni, épp ezért sokan a cumit részesítik előnyben.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

A szakértők szerint körülbelül két éves kortól ajánlott a leszoktatást elkezdeni, azonban a pontos idő meghatározásánál nagyon fontos szerepet játszanak a fogak. A cumizás ugyanis valóban zavarhatja a fogak fejlődését, akár a deformitásukat is okozhatja. A tejfogak esetében emiatt nem kell rögtön kétségbeesnünk, hiszen a leszoktatás után ez pár hónapon belül visszaáll. A helyes időpont megválasztása sok esetben a szülőre van bízva, azonban javasolt legkésőbb a negyedik születésnap előtt megtenni. Az alábbi tippek pedig segíthetnek ebben.

  1. tipp: Ne kínáljuk fel a cumit

Az első tipp talán az egyik legalapvetőbb: sokszor már az is elegendő, ha egyszerűen nem kínáljuk fel gyermekünknek a cumit. Gyakran ugyanis a megszokott dolgok azok, melyek lelassítják a leszoktatás folyamatát. Pakoljuk el az összes cumit, hogy gyerekünk ne is lássa azokat, így lehet, hogy egyszerűen megfeledkezik róluk.

  1. tipp: Cumitündér

Egy füllentés segítségével is megpróbálhatjuk leszoktatni a gyermekünket. Mondjuk neki azt, hogy hamarosan jön a cumitündér, aki elviszi a cumit, és cserébe ajándékot hoz. Utóbbi kiválasztása rajtunk múlik: adhatunk neki színes lufikat, egy játékot vagy egy köszönőlevelet a cumitündér aláírásával.

  1. tipp: Ajándékozás

Ha a közeli baráti körben születik egy kisbaba, akkor például odaajándékozhatjuk neki a cumit. Valójában nem adjuk oda az újszülöttnek, viszont a gyerekünknek tudjuk azt mondani, hogy a cumi a bébiknek kell, emiatt oda szeretnénk neki ajándékozni. Közösen csomagoljuk be egy szép dobozba, majd mondjuk el gyerekünknek, hogy milyen büszkék vagyunk rá, és hogy a kisbaba mennyire örült az ajándéknak.

MIÉRT SÍR A BABA?

  1. tipp: Gyors leszoktatás

Minél idősebb a gyerekünk, annál nehezebb leszoktatni a cumizásról. Ha már mindent megpróbáltunk, de semmivel sem jártunk sikerrel, akkor nincs más lehetőségünk, mint egyszerűen elvenni tőle. Ez az egyik legradikálisabb eljárás. Rengeteg megértés, türelem és kitartás kell hozzá, de ha kibírjuk, akkor a jövőben biztos, hogy nem lesz már szüksége a cumira.

Bármelyik utat válasszuk is, lényeges, hogy ne hátráljunk meg. Ha belekezdtünk, akkor végig kell csinálnunk, ellenkező esetben azt fogja megtanulni a gyermekünk, hogy ha kitartóan hisztizik, akkor eléri a célját.