Menü

Spóroljunk egészségesen!

4 tipp a pénztárcabarát háztartáshoz

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Spóroljunk egészségesen! - 08.2018

Az új lakástól kezdve a kirakatban minket váró gyönyörű cipőig számos céllal takarékoskodhatunk. Sajnos azonban ez legtöbbször saját vagy környezetünk egészségének rovására megy. Pedig nagyobb tudatossággal és jól megválasztott eszközökkel úgy maradhat több a pénztárcánkban, hogy a minőségből nem adunk lejjebb. Mutatjuk a jobb utakat hozzá.

1. Tervezzünk előre!

Az egyik legjobb módja a spórolásnak és az egészséges étkezésnek, ha részletesen megtervezzük a heti menüt. Meg fogunk lepődni, mennyire olcsón is lehet egészségesen, minőségi alapanyagokat vásárolva étkezni, ha egy kis plusz energiát fektetünk heti fogásaink megálmodásába. Minden héten jelöljünk ki egy napot, amikor végig gondoljuk, mit fogunk enni, mikor mennyit kell főznünk, és mindez mennyibe fog kerülni. Nézzük át kamránkat, konyhaszekrényeinket, hűtőnket, hogy minél pontosabban tudjunk kalkulálni a bevásárlólista készítésénél, és ne vegyünk véletlenül se olyan dolgot, ami már van otthon. Ma már remek bevásárlólista-applikációkat is találhatunk okoseszközeinkre, amelyek szórakoztatóbbá és hatékonyabbá tehetik a tervezést és a vásárlást is.

 

havi spórolós tippek2. Vásároljunk tudatosan!

Ha már részletesen megterveztük heti étkezésinket, és összeszedtük, mire van szükségünk, írjunk bevásárlólistát, és bármi történik is, ragaszkodjunk hozzá. Ez nem lesz egyszerű feladat, hiszen könnyű összezavarodni a szupermarketben. Megtetszik egy új szósz, megkívánunk egy harmadik fajta üdítőt, vagy eszünkbe jut, milyen rég is ettünk már jégkrémet. Azonban próbáljunk meg ellenállni a kísértésnek, és szorgalmasan pipálgassuk csak a listánkon lévő elemeket! Éhesen semmiképpen se menjünk vásárolni, hiszen ekkor hajlamosabbak leszünk impulzuson alapuló döntéseket hozni, és  valószínűbb, hogy megveszünk olyat is, ami mind az egészségünknek, mint a büdzsénknek árt. A boltban pedig keressük a megfizethető, de természetes alapanyagokból álló termékeket. Ellentmondásnak tűnik? Lehet, noha mégsem az. Vannak ilyenek, csak időt kell áldoznunk rá, hogy megtaláljuk őket. Ehhez persze az (is) kell, hogy a polcokat böngészve felül vagy alul pásztázzon inkább a szemünk, mert középmagasságban biztosan a drágább “tömegcikkek” kaptak csak helyet.

ÍGY FARAGJUK LE A NYARALÁS KÖLTSÉGEIT!

3. Takarítsunk okosan

Bár kevesen hiszik, de a takarításon is rengeteget meg lehet fogni havi szinten. Számos különböző felület és alapanyag van otthonunkban, melyekhez vásárolhatunk speciális tisztítószereket, vagy dönthetünk úgy is, hogy inkább egy univerzális, sok problémára orvosságot jelentő – és nem mellesleg pénztárcánknak is kedvesebb – alternatíva mellett tesszük le a voksunkat. Ilyen például egy fürdőben és konyhába egyaránt használható törlőkendő, mely a por, a vízkő lerakódások vagy a kifröccsent ételfoltok eltávolítására egyaránt tökéletes segítség. És ha még mosható is, egy vásárlással sokáig húzhatjuk ki. E mellé jöhetnek a házilag elkészíthető természetes takarítószerek, melyekhez a legfontosabb alapanyagokat a konyhaszekrényben is megtalálhatjuk. A szódabikarbóna, az ecet és a citromlé triója megfelelő eleggyé gyúrva szinte valamennyi háztartási problémára megoldást jelent a vízkőtől a lerakódott zsíron át a hűtőből áradó kellemetlen szagokig.

EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ SPÓROLÓS TIPPEK

4. Mosás és mosogatás kevesebből

A mosás és a mosogatás mindennapjaink alapvető feladatai, még ha kevésbé látványosak is. Talán éppen ezért nehezebb tudatosabban hozzájuk állni. A családi étkezések után 5-10 percben kiürítjük a mosogatót – hol van ezzel a baj? Ott, hogy sok kicsi sokra megy. Ha mindig a szükségesnél több mosogatószert teszünk a szivacsra, és jobban megnyitjuk a csapot, mint valóban indokolt lenne, sok érték tűnik el a lefolyóban feleslegesen. Ugyanígy a mosásnál: általában elmondható, hogy túl sok mosószert használunk. Ne indítsuk el a mosógépet félig üresen, sem túl hosszú programon. Ha például a függönyökre kerül a sor, az áramzabáló magas hőfok helyett válasszunk inkább fehérítőt a textilek megfiatalításához. Akár a mosószerhez adva, akár egy alapos áztatás során csodát tesz velük. Ráadásul a villanyóra mellett még mosógépünket is kíméljük ezzel.

Balea sampon, gyümölcsös álom, 500 ml
A B3-vitamint és gyümölcsök kivonatát tartalmazó sampon megtisztítja és ápolja a hajat. A narancs, grapefruit és ananász illata életre kelti az érzékeket. Minden hajtípushoz használható.
Spontex multiroll törlőkendő tekercs, 1 db
A Spontex Multiroll tekercs 50 db perforált törlőkendőből áll, mely konyhában és fürdőszobában is használható száraz és nedves törlésre egyaránt. Tartós, jó nedvszívó képességű, 40 fokon mosható.
Ultra fehérítő, 1 l
Klóros fehérítő fehér szövetekhez. Tökéletesen eltávolítja a szennyeződést és a piszkot a fehér anyagokból. Makulátlan fehérséget és higiénikus tisztaságot biztosít a fehér mosásokhoz. Fehér anyagok áztatásához is kiválóan használható.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk