Menü

Amit mindig is tudni akart a hajáról…

…de sosem merte megkérdezni

Home » Szépség » Amit mindig is tudni akart a hajáról… - 01.2018

Íme a leggyakrabban felmerülő kérdések, amelyekre mindannyian régóta várjuk a kielégítő és hasznos választ!

Mennyi haja van egy embernek?

A legtöbb ember körülbelül 5 millió szőrszálat hurcol magával. Ebből azonban csak kb. 90–150 000 van a fején. A barna hajúaknál ez a szám kb. 100 000, a szőkéknél 140 000, a vöröseknek meg kb. 85 000 szál hajuk van. Ezek a számok változnak, a gyerekeknek, az időseknek és a nem kielégítő táplálkozást folytató embereknek kevesebb haj van a fejükön. Az 5 millió fennmaradó része a test többi részén oszlik el, többek között az intim területeken.

Van segítség a zsíros hajra?

Akiknek zsíros a hajuk, gyakran érzik magukat ápolatlannak. A fejbőr faggyúmirigyei a hormonszintnek és az életmódnak megfelelően különböző mértékben termelnek zsírt. A faggyú alapvetően nem rossz dolog, hiszen savas védőköpenyt biztosít a fejbőrnek. Ám sajnos nem mindig marad ott, gyakran vándorol el a haj irányába.

De minél gyakrabban mossuk a hajunkat, a fejbőr annál jobban kiszárad. A faggyútermelés ezért fokozódik, hogy megvédje. Először ezt a körforgást kell megszakítani. Renate Harrer, az osztrák dm munkatársa azt javasolja, hogy használjunk pH-semleges, bázisos és alacsony tenzidtartalmú vagy gyógynövényes samponokat, amelyeknek természetes zsírtalanító hatásuk van.

 

Milyen gyorsan nő a haj?

Ez függ az életkortól, a hormonális állapottól, a lelki és fizikai stressztől és a származástól. Például az ázsiaiak haja gyorsabban nő az afrikaiakénál, az európaiaké pedig a kettő között van napi 0,3 milliméterrel. Ez havonta legalább egy-másfél centimétert jelent. A növekedés ciklikus folyamat. Az első fázist növekedési vagy anagén fázisnak nevezik.

Ennek időtartama kettő–hét év, a hajunk kb. 80 százaléka ebben a fázisban van. Ezt követi az átmeneti vagy katagén fázis. Ilyenkor a haj már nem jut tápanyagokhoz, ezért a növekedés leáll. A hajunk kb. egy–három százaléka van ebben a fázisban. A nyugalmi vagy telogén időszakban a hajszál lazábban kapcsolódik a fejbőrhöz, három-négy hónap múlva pedig ki is hullik. Sokszor ehhez olyan műveletek is elegendők, mint a hajmosás vagy a fésülködés.

MINDENT A VÉKONYSZÁLÚ ÉS A VASTAGSZÁLÚ HAJRÓL

És hogyan nő a haj gyorsabban?

Ez a kérdés mindig is foglalkoztatta az embereket. Ezért találunk annyiféle gyógynövényt, tonikot és krémet, ami állítólag serkenti a haj növekedését. Ám észrevehetően eddig semmi nem tudta elérni ezt a hatást. Ennek ellenére a fejbőrt megfelelően kell ápolni, mert csak a tápanyagokkal megfelelően ellátott hajtövekből lehet hosszú, egészséges haj. A koffeint tartalmazó anyagok serkentik a vérkeringést. Az egészséges életmód pedig többet ér mindenféle csodaszernél. A H-vitaminban (biotin), A-vitaminban, szilíciumban, folsavban és vasban gazdag táplálkozás mindenesetre biztosítja a haj egészséges növekedését, ahogy a mindennapos, ujjainkkal vagy hajkefével végzett fejmasszázs is, ami szintén serkenti a vérkeringést. De ettől még semmi nem nő gyorsabban.

Azt az elméletet, hogy a haj gyorsabban nő, ha egy bizonyos holdfázisban vágják le, tudományosan nem igazolták. De a hit hegyeket mozgat meg – és talán a hajat is növeszti.

Renate Harrer, az osztrák dm szakértője

»Az, hogy a haj bármilyen szertől gyorsabban nőne, teljes mértékben tévhit.«

Miért őszül meg a haj?

Egy mítoszt az elején tisztáznunk kell: a haj nem őszül meg, csak úgy tűnik. Mert ha jól megnézzük, a haj teljesen fehér. Az ősz hatást a fehér és a teljesen pigmentált haj keveredése kelti. Az, hogy erre mikor kerül sor, genetikailag meghatározott. A haj színét a pigmentek, az úgynevezett melaninok adják. Ezeket a hajgyökérben található sejtek termelik. A természetes öregedési folyamat során a melanintermelés egyre csökken, egészen addig, míg végül teljesen leáll.

Mindegyik hajszálnak van egyfajta pigmentélettartam-órája, ami meghatározza, hogy a hajat színező anyag meddig termelődik. Egy fehér hajszál helyére tehát mindig egy fehér hajszál nő újra. Ha kitépjük, azzal sajnos nem érünk el semmit.

A SZUPERMODELLEK HAJTRÜKKJEI

Mit tehet a kósza, ősz hajszálakért?

Befestheti őket, vagy akár büszkén viselheti is őszülő hajszálait! Bármelyik opció mellett is döntsön, mind tudjuk, hogy az igazi szépség belülről fakad!

Milyen gyakran kell hajat mosni?

Ez mindenkinél más. A rendszeres hajmosás a szép haj előfeltétele. Megszabadítja a hajat a kosztól, az izzadság nyomaitól és a faggyútól. Ám aki túl gyakran mossa, az semmi jót nem tesz a hajával. A szakértők – például Renate Harrer az osztrák dm Akadémiáról – a kétheti hajmosást ajánlják. Különösen fontos, hogy szilikonmentes sampont használjunk. Igazából nem a mosás okozhat problémát, hanem az, hogy milyen termékeket használunk. A hagyományos samponok általában mesterséges tisztítószereket, tartósítókat és szilikont tartalmaznak, amelyek irritálhatják a fejbőrt. A szilikon szorosan a hajra tapad, ami így selymes és fényes lesz tőle, ám a tápláló anyagok nem tudnak behatolni a haj belsejébe. Így aztán minden vegyszer kívülről rakódik rá a hajra. Idővel a haj kiszárad és töredezett lesz, és nem lehet megfelelően tisztítani.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk