Menü

A gyermekemnek kistestvére lesz!

Mikor és hogyan mondjam el neki?

Home » Család » A gyermekemnek kistestvére lesz! - 01.2018

Vannak szülők, akik nem bírják titokban tartani a gyermekük előtt, hogy kistestvére fog születni, így azonnal közlik vele az örömhírt. Aztán vannak, akik a bejelentéssel megvárják az első trimeszter végét, vagy talán még tovább is húzzák a dolgot. Hogy meddig érdemes várni a nagy hír közlésével és milyen reakciókra számíthatunk a nagytesótól, az gyermekünk korától és persze habitusától is függ. Útmutatónk életkor szerint ad tanácsokat a terhesség bejelentésével kapcsolatban.

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG A GYEREKEKNÉL?

Mikor és hogyan mondjam el az 1 éves gyermekemnek, hogy kistestvére lesz?

Az ilyen pici gyerekeknek sem a szókincsük, sem pedig az értelmi képességeik nem olyan fejlettek, hogy megértsék: anya hasában egy kisbaba növekszik. A 18 hónaposnál kisebb gyermekeknek valószínűleg csak a harmadik trimeszterben tűnik fel a pocakunk, így számukra a nagy bejelentés nem bír akkora jelentőséggel. Az viszont biztos, hogy a nagytesónak csak akkor érdemes elmondani, hogy kistesója lesz, ha készen állunk arra, hogy mindenki rokon és ismerős megtudja a dolgot – elvégre nem várhatjuk el egy kisgyerektől, hogy tudjon titkot tartani.

1 év körüli kisfiú várandós kismama hasát mosolyogva megérinti

Mikor és hogyan mondjam el a 2 éves gyermekemnek, hogy kistestvére lesz?

A két éves kor körüli gyerkőcöknek a szókincsük és az értelmi képességeik is olyan fejlettek már, hogy megértik: anya hasában egy kisbaba növekszik. Ennek ellenére a bejelentéssel érdemes addig várni, amíg már látható a pocakunk, így „bizonyítékkal” is szolgálhatunk a nagytestvér számára. Az örömhír elmondására válasszunk olyan pillanatot, amikor gyermekünk nyugodt és kipihent, illetve nekünk is van időnk arra, hogy válaszolgassunk a benne felmerülő kérdésekre. A legjobb, ha ennél a beszélgetésnél mindkét szülő jelen van.

FIÚ VAGY LÁNY? EZEKBŐL A JELEKBŐL KIDERÜLHET!

Mikor és hogyan mondjam el a 3-4 éves gyermekemnek, hogy kistestvére lesz?

Szakértők szerint érdemes megvárni az első trimeszter végét, mielőtt megejtjük a nagy beszélgetést – hiszen ilyenkorra biztossá válik a terhesség. A 3. hónap végén így nyugodtan közölhetjük óvodás korú gyermekünkkel (és mindenki mással is), hogy várandósak vagyunk. Fontos, hogy először a nagytesóval beszélgessünk el a dologról és csak utána a rokonokkal és a barátokkal – így elkerülhetővé válik, hogy véletlenül mástól tudja meg az örömhírt.

Kislány játékból, fonendoszkóppal vizsgálja a várandós kismama hasát

Mikor és hogyan mondjam el az 5-8 éves gyermekemnek, hogy kistestvére lesz?

Az első trimeszter végét a nagyobb óvodás, illetve kisiskolás korú gyermekek esetében is érdemes megvárni a nagy bejelentéssel. Az 5-8 éves kicsik már elég érettek ahhoz, hogy őszintén lehessen velük beszélgetni erről a témáról. És talán már azt is megértik, hogy a várandósságtól fáradékonyabbak vagyunk vagy kevesebbet tudunk velük játszani.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk