Active Beauty
Grillezett sertésborda fügés-datolyás chutney-val

Voilà: szabadtűzön sült sertésborda

Grillezett sertésborda fügés-datolyás chutney-val

A sertésborda, a kedvelt grillklasszikus találkozása a gyümölcsös chutney-val: verhetetlen kombináció.

Elkészítési idő: 30 perc, grillezési idő: 15 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g salottahagyma
  • 1 piros chilipaprika
  • 3 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 200 g nyers nádcukor
  • 150 ml olasz ecet (pl. Condimento Bianco)
  • 50 g füge
  • 50 g kimagozott datolya
  • 1 késhegynyi bourbon vanília
  • ½ teáskanál őrölt kömény (vagy ízlés szerint)
  • frissen őrölt só és bors
  • 4 db bio csontos sertésborda – darabja 200 g (1,5 cm vastag)

Elkészítés:

  1. Hámozza meg a salottahagymákat, és vágja vékony karikákra. Mossa meg a chilipaprikát, hosszában vágja félbe, távolítsa el a magjait és vágja apró kockákra. Hevítsen olívaolajat egy kis serpenyőben. Adja hozzá a salottahagymát és a chilit, és alacsony lángon lassan párolja őket üvegesre. Ez idő alatt a cukrot, az ecetet és 200 ml vizet forraljon fel egy kis edélyben, és főzze közepes lángon. Vágja finomra a fügét és a datolyát.
  2. A salotta-chili keveréket a fügével és a datolyával együtt adja hozzá a cukorsziruphoz. Keverje bele a vaníliát, a köményt ízlés szerinti mennyiségben, valamint egy csipet sót és borsot. Főzze össze az egészet és hagyja 15-20 percig közepes lángon fődögélni, amíg a keverék enyhén besűrűsödik. Ne főzze túl hosszú ideig, mert a kihűlés során a benne lévő cukortól sűrűsödni fog még. (Ha túl sűrű állagot kap, a masszát egy korty vízzel újra melegítse fel.)
  3. A grillt indirekt grillezéshez készítse elő, melegítse 200-220 fokra. A bordákat konyhai papírtörlővel törölje le, és sózza meg egy egész picit (ha túlzásba viszi a sózást, a hús kiszárad). Pirítson rá a húsokra mindkét oldalukon 2,5-2,5 perc alatt közepes, közvetlen hő felett, közepes rácsmagasságon, zárt fedél alatt, majd indirekt hő felett, zárt fedél alatt 8 perc alatt süsse őket készre.
  4. Vegye le a lángról és pihentesse 2-3 percig, majd sózza, borsozza. A sertésbordát a fügés-datolyás chutney-val tálalja.

Tipp: A zöld saláta és a bagett kiválóan illenek a sertésbordához.

Apropó: A sertésbordát serpenyőben is elkészítheti: ehhez a hús minkét oldalát kenje be némi sütőolajjal. Forrósítson fel egy teflonserpenyőt, majd magas lángon 1-2 perc alatt pirítsa meg a hús mindkét oldalát. Vegye ki a sertésbordát a serpenyőből és egy hőálló formában, előmelegített sütőben légkeveréssel 160 fokon, vastagságtól függően 12-15 perc alatt süsse készre. Vegye ki a húst a formából és pihentesse 3 percig, majd sózza, borsozza.

Mentés

Mentés

Mentés