Menü

Futás télen

A téli edzések 8 szabálya

Home » Gasztro és Sport » Sport » Futás télen - 12.2018

Jó hír a mozgás szerelmeseinek: az alábbi szabályok betartásával a hideg évszakban is nyugodtan folytathatjuk a kinti futóedzéseket.

Amíg nem süllyed a hőmérséklet fagypont alá, szervezetünk nagyszerűen alkalmazkodik a fokozatosan egyre hidegebbé váló körülményekhez. Szakemberek egyöntetűen állítják, hogy a szabadban végzett mozgás minden szempontból előnyösebb az edzőtermi edzéseknél: a friss, oxigéndús levegő átjárja a testet, fokozza a teljesítményt, ugyanakkor több kalória égetésére serkenti a szervezetet. A kinti futás jobban megmozgatja az izmokat, mivel a futószalagon futásból kimarad a mozgásspektrum egyik nagyon fontos fázisa, a talajtól való elrugaszkodás. A gépi futószalagnak ugyanis nincs igazi ellenállása.

Nézzük, mire is érdemes odafigyelnünk, ha télen is a szabadban szeretnénk futni:

Fő a fokozatosság

A legjobb, ha már ősszel elkezdjük a kinti futó edzéseket, így a szervezetünk fokozatosan szokik hozzá a csökkenő hőmérséklethez. Hidegben főként a közepes vagy intenzív terhelést jelentő mozgásformák – mint amilyen a futás, korcsolyázás, síelés – kifejezetten ajánlottak, mert ezek segítenek fenntartani a szervezet egészséges hőmérsékletét. Fontos, hogy ne álljunk meg hosszabb időre, mert úgy könnyebben megfázunk. Inkább csökkentsük a tempót, ha fáradunk.

TESTMOZGÁS A HÓBAN

Megfelelő öltözet

Minél többet kocogunk, futunk télen is a friss levegőn, annál jobban erősödik az immunrendszerünk, fokozódik tüdőnk légcseréje, és felgyorsul a vérkeringésünk. Nem a hidegtől leszünk náthásak, hanem attól, ha nem megfelelően öltözködünk. Viseljünk az intenzív mozgásformáknál megszokott, a verejtéket a testtől elvezető, szintetikus anyagból készült alsóruházatot, felette pedig vastagabb, jó hőszigetelő képességű anyagból készült ruhadarabot. Legfelülre pedig könnyen szellőző, de víztaszító öltözet kerüljön. Kerüljük a pamutot, mert az átnedvesedve elveszíti hőszigetelő tulajdonságát.

Figyeljük testünk jelzéseit

Akkor választottunk jó öltözetet, ha a szabadba lépve enyhén fázunk, és 5-10 perc elteltével, amikor kezdünk bemelegedni, és felvettük a futás ritmusát, érezzük komfortosan magunkat. Ha még ekkor is didergünk, alul öltöztünk, ha viszont már azelőtt kimelegedünk, hogy elkezdtük volna az edzést, akkor túl sok réteg vagy túl vastag ruha van rajtunk.

A sapka se maradjon el

Téli sportoláskor a sapka nagyon fontos, a testmeleg 40 százaléka ugyanis a fej bőrén át párolog el. Ugyancsak kiemelt védelmet igényelnek az ujjak és a lábujjak, a véráram ugyanis főleg a törzsre koncentrálódik, így a végtagok sokkal inkább kiszolgáltatottak a hidegnek. Mindig viseljünk kesztyűt, és válasszunk nagyobb méretű, tágasabb cipőt, hogy vastag zokninak is legyen benne hely. A túlzottan meleg öltözék azonban nem jó, mert fokozza az izzadást, a nedves test pedig gyorsan veszít a hőmérsékletéből.

Védjük bőrünket

Fokozottan figyeljünk az orrunkra és arcbőrünkre is. Használjunk a téli sportoláshoz kifejlesztett arckrémeket, fényvédő pasztákat. Ha jóval fagypont alá esik a hőmérséklet, ne riadjunk vissza a símaszk vagy arcvédő maszk használatától sem.

Inni hidegben is kell

Bármennyire nem kívánjuk a folyadékot a hidegben, attól még muszáj pótolnunk a futással elpárologtatott és a szervezet által felhasznált vizet. Tévedés, hogy csak melegben válhat dehidratálttá a testünk.

MIÉRT FONTOS A NYÚJTÁS?

Vannak határok

Bár a hidegben való sportolás nem ártalmas, ha túl hidegnek vagy kellemetlennek érezzük az időjárási viszonyokat, válasszuk inkább a meleg edzőtermet. A lényeg, hogy rendszeresen mozogjunk. A szakemberek szerint -10 C° alatt már csak az igazán profik bírják a kinti edzést, ők is speciális felszerelésben.

Fontos utómunkálatok

Futást követően azonnal váltsunk száraz ruhára vagy fürödjünk meg, mert a meleg nagyon jót tesz az izmoknak és az egész testnek. Ha hetente háromszor futunk, az egyik edzést követően mindenképpen iktassunk be egy órát a szaunában. Testünk meghálálja.


MÁR KÉZBE IS VEHETI A MAGAZINT! RENDELJE MEG DÍJMENTESEN!

Az active beauty magazin a dm ingyenes nyomtatott női magazinja, ami rengeteg hasznos tippet és trükköt tartogat a divat, a szépségápolás, a lakberendezés, az utazás, az egészséges táplálkozás területén. A magazin díjmentesen megrendelhető és még a postaköltség miatt sem kell aggódnia, ugyanis az active beauty magazint – teljesen ingyen postázzuk ki Önnek!

Rendelje meg a magazint díjmentesen és helyezze magát kényelembe!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk