Menü

Innen tudhatjuk, hogy kisbabánk fülfájásban szenved

A csecsemőkori középfülgyulladás jelei

Home » Család » Baba-Mama » Innen tudhatjuk, hogy kisbabánk fülfájásban szenved - 10.2018

Kisgyermekeknél és babáknál az egyik leggyakoribb fertőzés a középfülgyulladás, ami igazán fájdalmas lehet. Míg azonban egy óvodás korú, 3-4 éves gyerkőc már el tudja magyarázni, mit érez, addig ez csecsemők esetében nem éppen így van. De akkor miből tudhatjuk, hogy fáj a füle?

A középfülgyulladást legtöbbször az ősszel közösségbe kerülő kisgyerekek esetében emlegetik, azonban a fertőzésre hajlamos kisbabák még sokkal könnyebben esnek áldozatul a betegségnek. Statisztikák is azt mutatják, hogy 3 éves korú gyermekek közel 20 százaléka esett már át középfülgyulladáson. Leggyakrabban ebben az öröklött tényező játszik szerepet: ha az apuka vagy anyuka sokat küzdött ezzel gyermekkorában, valószínű, hogy a babánál is előjön a probléma. A kisgyermekeknél azért is fordul elő sűrűbben a fertőzés, mert az orr-garatüreget a füllel összekötő fülkürt ebben a korban még tágabb és rövidebb, a hatékony orrfújás hiánya miatt pedig a váladék és azzal a baktériumok könnyen felvándorolhatnak a fül felé.

 

MIÉRT SÍR A BABA?

 

A középfülgyulladás kialakulása általában egy egyszerű megfázással kezdődik, azonban a még gyengébb immunrendszerrel bíró csecsemők esetében akár tünetmentesen is megjelenhet. A középfülgyulladás alatt az orrban felhalmozódott váladék a belső fülben reked, a fülkürt pedig lezáródik, és ez a vákuumot képez, ami feszíti a dobhártyát. Ez jár azzal a bizonyos lüktető, erős fájdalommal, amitől a gyermekek szenvednek. Kisbabáknál gyakran éjszaka kezdődik a szenvedés. Azt vehetjük észre, hogy a gyermek sír és a füle felé kapkod, esetleg dobálja a fejét. Nem olyan ritka az sem, hogy esténként hány a baba, ami csak ront a helyzeten, főleg, hogy szopás közben a fülben lévő nyomás megnő, ezért valószínű, hogy a kicsi majd enni sem szeretne, vagy abbahagyja pár korty után.

 

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

 

Ha tapasztaljuk a tüneteket, forduljunk orvoshoz, hiszen akármilyen egyértelműnek is tűnik, mi a baj, azért a legjobb, ha szakorvos állapítja meg, ha tényleg középfülgyulladással van dolgunk. Ha még nincsen olyan előrehaladott állapotban a betegség, hogy a dobüreg megnyitására vagy antibiotikumos kezelésre lenne szükség, akkor kezelhetjük a problémát otthon is. Nagyon fontos, hogy rendszeresen, naponta többször használjunk a gyermeken orrszívót, hogy eltávolítsuk a felgyülemlő váladékot, ezenkívül különféle orrcseppek is kaphatók, amelyek feloldják azt a járatokban, hogy távozhasson az orron keresztül. Ajánlott még a fülmelegítés is, például infralámpával, kamillateás meleg borogatással vagy fülmelegítő sapkával. Csecsemők esetében tünetként kialakulhat a láz is, ami a középfülgyulladás már egy előrehaladottabb állapotát jelenti. Ekkor már valószínűleg antibiotikumos kezelésre lesz szükség.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk