Menü

Fogmosás „ha” és „de” nélkül

Legyen élmény a fogápolás

Home » Család » Gyereksarok » Fogmosás „ha” és „de” nélkül - 06.2020

Az iskolakezdő gyerekek nagy része találkozott már a fogszuvasodással, ugyanakkor a baj megelőzhető. Ezekkel a tippekkel a fogacskák kezdettől fogva egészségesek és ápoltak lesznek.

Mi a gyerekfogak megtisztításának helyes módja?

Ahogy kijött az első kicsi fog, már meg is kezdődhet a fogápolás a gyermek életkorának megfelelő fogkefével és fogkrémmel. Először a rágófelületeket, majd a külső, végül a fogak belső felét tisztítsuk meg. A fogínytől a rágófelület felé mozgassuk a kefét, hogy ne sértsük meg az ínyt. „Fontos, hogy a felső fogak szájpadlás felőli oldaláról se feledkezzünk meg, különben lehet, hogy a cumisüveg szindróma nevű fogászati problémával fogunk szembesülni – magyarázza dr. Sabine Wenger, akinek a gyerekfogápolás a szakterülete. – Éjszaka kevesebb nyál termelődik, és ilyenkor a száj öntisztulása se elég hatékony, ami kedvez a baktériumok elszaporodásának. Többek között ezért sem ajánlatos éjszaka cumisüvegből etetni a kisbabákat.”

ÍGY KELL HELYESEN FOGAT MOSNI

Meddig kell a szülőknek is átsikálni a gyermek fogait?

Alapvetően legalább addig, amíg a gyermek meg nem tanul írni. Dr. Wenger: „Csak 10 éves kor felett válik a finommotoros mozgásuk olyan fejletté, hogy valóban képesek egyedül, alaposan fogat mosni. Addig rendkívül fontos, hogy mi is átmossuk azokat.” Az, hogy ehhez – 3 éves kor felett – a valamivel alaposabb elektromos fogkefét vagy a kézi változatot használjuk, kevésbé fontos, mint az, hogy következetesek legyünk ezzel kapcsolatban. „Ha fogmosásról van szó, nem fogadhatunk el semmilyen kifogást, és nem tehetünk semmilyen kivételt” – mondja a fogorvos. Valójában annak sincs akkora jelentősége, hogy a gyermek mennyi ideig mossa a fogát. Egy a fontos: egy fog se maradjon ki.

Melyek azok a fogápolási kiegészítő termékek, amikre valóban szükség van?

A fogkefén kívül elsősorban a fogselyem használata lenne igazán fontos. A kisebb gyermekek számára kaphatók nyeles fogselyempálcikák is, melyek kialakítása számukra is egyszerűvé teszi a fogselyem használatát. Dr. Wenger azt tanácsolja, hogy a fogselymezést naponta egyszer végezzük el. A szájvíz ugyancsak egy hasznos fogápolási kiegészítő, viszont az általában nem távolítja el a fogközökből az ételmaradékokat.

Fontos a gyerekek esetében is a professzionális szájápolás?

„Természetesen, és ezt sem lehet elég korán elkezdeni” – magyarázza dr. Wenger, aki már kétéves páciensei fogközeit is professzionálisan megtisztítja.

A tejfogakon néha látunk fehér foltokat. Mik azok?

„Gyakran a fogkrém túl magas fluoridtartalma a felelős a megjelenésükért, néha viszont a fogak demineralizációját (ásványianyag-vesztését) jelzik, ami kezeletlenül általában fogszuvasodáshoz vezet” – így a grazi fogorvos asszony. Az úgynevezett „krétafoltok” leggyakrabban a metszőés az őrlőfogakon tűnnek fel. Az utóbbi időben azt gondolták, hogy bizonyos antibiotikumok felelősek a fogak elszíneződéséért. A szakértő azonban nem ért ezzel egyet. Viszont igaznak véli azt a – tudományosan még nem bizonyított – feltételezést, hogy esetleg a szánkba kerülő műanyagdarabkák okolhatók ezért a jelenségért.

ÉP FOGAK A TERHESSÉG ALATT IS

Mi az a fekete szegély, amit sok esetben a tejfognyakakon látunk?

Ezt a (tej)fogakon, az íny mentén végighúzódó szegélyt black stainnek is nevezi a szakirodalom. Ezt a lerakódást a szájbaktériumok színanyagai okozzák, és teljesen ártalmatlan. „A legújabb kutatások szerint a gyerekek ezen baktériumok jelenlétének köszönhetően kevésbé hajlamosak a fogszuvasodásra” – magyarázza Wenger doktornő. Nagyon fontos, hogy ezt a lerakódást is letisztítsuk, ugyanakkor csak óvatosan: ne dörzsöljük nagyon erősen, nehogy megsértsük a fogzománcot.

Miért küzd mégis a gyerekek jelentős hányada fogszuvasodással?

A WHO, az Egészségügyi Világszervezet céljai között szerepel, hogy 2025-ig a hatévesek körében a fogszuvasodással küzdők arányát 50% alá szorítsák. Ezt elérendő az óvodákba szakértőket küldenek, akik ott felvilágosítást tartanak. Ők többek között azt is megmutatják a kicsiknek, hogy hogy kell helyesen fogat mosni. „Viszont ami még ennél is fontosabb lenne, az az, hogy a szülőknek is megtanítsák azt” – figyelmeztet dr. Sabine Wenger. Hiszen ők felelősek gyermekeik fogainak egészségéért, és nekik kell ügyelniük arra, hogy a fogsoruk alaposan és rendszeresen meg legyen tisztítva, méghozzá kifogások és kivételek nélkül.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk