Menü

Mutasson példát

Nem lehet elág korán kezdeni

Home » Család » Mutasson példát - 12.2018

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk tiszta környezetben nőjön fel, a legjobb, ha mi magunk is elkezdünk tudatosabban élni.

Felejtsük el a műanyagot, vásároljunk több bio terméket, és mindenből az újrahasznosíthatót részesítsük előnyben. Sokszor tényleg csak apró változtatásokra van szükség ahhoz, hogy életünk fenntarthatóbbá váljon, és ennek megfelelően könnyen végre is hajthatók. Egészen addig, amíg a kis törpe világra nem jön, és elkezdünk ismét eldobható pelenkákat, nedvestörlőkendőket és műanyag evőeszközöket vásárolni. Amilyen fontosak is voltak számunkra az ökológiai elveink a gyermek megszületése előtt, olyan magasak most a ruhahegyek, melyeket kiszortírozunk, mert az apró utód – épphogy belenőtt – már ki is nőtte őket. És a kiegészítők is – a cumisüvegtől kezdve a játszócumiig – nagy kupacban porosodnak a polcon. Mivel a legtöbben szeretnénk, ha gyermekünk egy lehetőleg „zöld” világban nőne fel, nem szabadna már azelőtt hatalmas ökológiai lábnyomot létrehoznunk, hogy maga a gyermek útnak indulna.

Jó tervezés

Legkésőbb a gyermek óvodás korában belátjuk: sok dolog, melyet az új családtag érkezésére vásároltunk, felesleges pénzkidobás volt. Mivel egy újszülöttnek sincs szüksége hét cumira, tizenhárom játék autóra, rágókára vagy játék órára. Ezeknél sokkal jobban örül az osztatlan figyelmünknek és közelségünknek.

Olyan dolgokat, amiket csak egyszeri alkalomra vagy ritka használatra vásárolunk (például utazáshoz), kölcsönkérhetünk akár barátainktól, vagy sok mindent használtan is beszerezhetünk. Azok a barátok vagy szomszédok, akiknek a gyerekei már nagyobbak, fognak örülni a legjobban, ha a régi bölcsőjüket újra használja valaki, de valószínűleg egy bébiőrrel vagy régi építőkockákkal is tudnak bármikor szolgálni. És a babának is teljesen mindegy, hogy a mesekönyvet az édesanyja a könyvtárból kölcsönözte-e vagy megvásárolta, amíg az ő hangját hallja.

Ezzel nemcsak erőforrást spórolunk, hanem pénzt is, amit majd minőségi, fenntartható termékek megvásárlásába tudunk invesztálni, melyek élettartama hosszabb, és akár még a gyerekekkel együtt is nőnek.

A GYEREKEK ÉS A PÉNZ

Erőforrás-kímélő termelés

Az anyagokat már a kicsikkel kapcsolatban is körültekintően válasszuk ki. Üveg, műanyag helyett fajáték, biopamut – ezek kevésbé terhelik a környezetet. Viszont nem ilyen egyszerű a helyzet a higiéniával kapcsolatban, mert nem mindenki tud megbarátkozni a textilpelenkával. Az ökopelenkák, melyek teljes mértékben latex nélkül készülnek, remek alternatívát kínálnak.

Alapvetően elmondható: minél komplikáltabb az átállás, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a gyakorlatiasság kerekedik felül, és kényelemből vagy időhiány miatt lemondunk a fenntartható megoldásokról. Minél egyszerűbb, annál nagyobbak az esélyeink
a sikerre. A fürdővízbe elég pár csepp természetes mandulaolaj adalék gyanánt, az első evőeszközök pedig lehetnek bambuszból. A bodyk között is sok olyan modell van, amely a patentoknak köszönhetően a gyerekkel együtt nő, és a kiságyak között is akad olyan, amit a gyermek életkorának megfelelően alakíthatunk át folyamatosan. Ha még a játékok terén is ügyelünk a fenntarthatóságra, akkor az első, könnyen megvalósítható lépéseket már meg is tettük.

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG A GYEREKEKNÉL?

Fenntartható mindennapok a gyerekekkel – az első lépések

  1. A műanyagról lemondani
  2. Inkább kölcsönözni, mint vásárolni
  3. A nassolni– és az innivalót inkább magunkkal vinni, mint útközben megvenni
  4. A ruhákat és a bútorokat minél tovább használni
  5. Minél gyakrabban lemondani az autó használatáról
  6. Jó példával előjárni
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk