Menü

Így készítsük fel testünket a terhességre

5 tanács a tudatos gyermekvállaláshoz

Home » Család » Baba-Mama » Így készítsük fel testünket a terhességre - 10.2019

A családalapítás életünk legnagyobb döntése, amely izgalmas, egyben kihívásokkal teli időszak kezdetét jelenti. Amikor úgy érezzük, hogy lelkileg már készen állunk az anyaságra, akkor a testünket sem árt a babavárásra hangolni, hogy minél jobb egészségi állapotban hordhassuk ki a kicsit.

Kezdjünk el vitaminokat szedni

A terhesség megtizedeli a szervezet tápanyagraktárait, ezért amikor elhatározzuk, hogy kisbabát szeretnénk, attól kezdve érdemes termékenységet támogató vagy terhesvitamint szedni, melyek biztosítják a fogantatáshoz és az egészséges terhességhez szükséges vitaminokat és tápanyagokat.

AZ ANYAI ÖRÖMÖK KEZDETE

Táplálkozzunk tudatosan és változatosan

A szervezet vitaminraktárainak feltöltését ne hagyjuk teljes egészében a táplálékkiegészítőkre, mert a legjobban a táplálkozással – főként a friss gyümölcsökből és zöldségekből, halból, tejtermékekből, teljes kiőrlésű pékáruból – bevitt tápanyagok hasznosulnak.  A túlfinomított, zsíros, cukros, kalóriában gazdag, ámde rostokban és értékes vitaminokban szegény ételeket inkább kerüljük, és ha nassolni vágyunk, válasszuk az egészséges alternatívákat.

Hagyjuk fel a káros szokásokkal

Aki dohányzik, az mielőbb tegye le a cigarettát, és az alkoholfogyasztást is szorítsuk a minimálisra. A túlsúllyal küzdőknek pedig érdemes diétával és mozgással – akár szakember segítségét is igénybe véve – csökkenteni a fölös kilókat, növelve ezzel a teherbeesés és a problémamentes terhesség valószínűségét.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

Mozogjunk rendszeresen

A terhességre készülés fontos része a rendszeres mozgás, ami javítja az állóképességet, az anyagcserét, a szervek oxigénellátottságát, az izmok rugalmasságát. A sportot a terhesség korai szakaszában sem kell abbahagyni – kivéve, ha veszélyeztetett terhességről van szó –, csupán pár dologra kell fokozottabban odafigyelni. A várandósság alatt kerülni kell a rázkódással, túlzott pulzusemelkedéssel járó mozgásformákat és azokat a sportokat, amelyek nagyon megerőltetőek – például a nagy súlyzókkal végzett edzések és az olyan sérülésveszélyes mozgásformák, mint például a falmászás. Heti 4-5 alkalommal mozogjunk 30 percet. Ez lehet séta, kocogás, személyi edzővel végzett edzés, úszás, tánc, jóga vagy kerékpározás.

Menjünk el szűrésekre

Amikor készen állunk a babavárásra, menjünk el egy alapos kivizsgálásra, Jelentkezzünk be nőgyógyászhoz, fogorvoshoz és csináltassunk vérképet. Ha bármilyen problémánk van, például emésztési gondjaink, allergiánk, akkor keressünk fel egy szakorvost, aki a megfelelő vizsgálatokat rendeli el, és ha valamilyen eltérésre derül fény – például magas a vércukor- vagy koleszterinszintünk –, akkor megfelelő terápiát javasol. Semmilyen egészségügyi panaszunkat ne hanyagoljunk el, még azokat sem, amelyek most komolytalannak tűnnek, mert a terhesség alatt akár súlyos problémává is fejlődhetnek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk