Menü

Érzelmi evés

Így küzdjünk meg vele

Home » Gasztro és Sport » Táplálkozás » Érzelmi evés - 09.2019

Enni alapvetően öröm, mégis sokszor a stressz vagy a rossz kedv miatt nyúlunk a tányér után. Az érzelmi evés pedig már nem azt váltja ki bennünk, amit szeretnénk. Az alábbi 5 lépés segíthet abban, hogy búcsút intsünk ennek.

 1. Figyeljük meg étkezési szokásainkat

Ehhez ajánlott egy táplálkozási napló vezetése, hiszen így pontosan tudni fogjuk, hogy mikor mit ettünk. Nagyon fontos, hogy ne szépítsük a dolgokat! Ne csak azokat a napokat jegyezzük fel, amikor visszafogtuk magunkat, hanem azokat is, amikor kiürítettük a hűtőt. Minimum egy héten át írjuk a naplót, és mindent jegyezzünk fel: ne csak a pontos ételt, hanem az érzelmi állapotunkat és a különböző szituációkat is.

 1. Gyakoroljuk a tudatosságot

Ettől kezdve tudatosan figyelnünk kell az étkezéseinkre: evés közben ne telefonozzunk, ne tévézzünk, ne csináljunk semmi olyat, ami eltereli a figyelmünket. A legjobb, ha teljesen egyedül eszünk, így valóban csak az étkezésre koncentrálunk.

Ne siessünk, nyugodtan együnk, ne foglalkozzunk az idő múlásával. Az evés soha ne egy mellékes teendő legyen, főleg, ha érzelmi evők vagyunk. Utóbbi esetben ugyanis, ha nem az étkezésre koncentrálunk, hanem csak belapátoljuk a kaját, akkor nem fogunk olyan kielégítő érzést tapasztalni, mint amikor tudatosan eszünk.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

 1. Keressük meg az érzelmi evés kiváltó tényezőit

Rengeteg oka lehet az érzelmi evésnek, melyek közé nem csupán különféle emóciók tartoznak, hanem akár bizonyos helyek, események, történések vagy személyek is. Találjuk meg azokat az okokat, amelyek miatt érzelmi evők lettünk, Az alábbi kérdések lehetnek a segítségünkre:

 • Honnan jön ez a szokás?
 • Milyen előnyei vannak az érzelmi evésnek?
 • Milyen hátrányai vannak az érzelmi evésnek?
 • Hogyan tudnék másképp cselekedni?
 1. Függesszük fel az érzelmi evést

Most már elérkeztünk oda, hogy fel tudjuk függeszteni az érzelmi evést. Amint észleljük, hogy ismét az érzelmeink irányítanak minket, azonnal változtassunk az adott szituáción: hagyjuk el a helyszínt és tegyük el az ételt, hogy ne legyen szem előtt. Az első pár alkalommal biztos, hogy nagyon nehéz lesz ezt megtenni, de nagyon fontos, hogy ne hátráljunk meg, hiszen csak így tudjuk magunk mögött hagyni ezt a rossz szokást. Az ilyen pillanatokban érdemes megválaszolni az alábbi kérdéseket:

 • Most éppen miért akarok enni?
 • Rövid távon mi történik, ha ezt most megeszem?
 • Hosszú távon mi történik?
 • Közelebb visz a célomhoz, ha ezt most megeszem?
 • Ebben a pillanatban mi vinne közelebb a célomhoz?
 1. Az érzelmi evést helyettesítsük új szokásokkal

Most már tudjuk, hogy mikor, hogyan és miért eszünk. Továbbá arra is rájöttünk, hogy az étkezésen kívül mi az, ami valóban közelebb visz minket a célhoz. A következő és egyben legfontosabb lépés, hogy az evés helyett új szokásokat találjunk, így nem fog ismét eluralkodni rajtunk az érzelmi evés. A kiváltó okok nagyban befolyásolják azt, hogy mivel kell helyettesítenünk a kajálást. Aki például stresszevő, annak meg kell tanulnia másként kezelni a feszültséget. Erre tökéletes módszer lehet a rendszeres sportolás.

Nyugodtan vegyük elő a listát, amire korábban felírtuk a kiváltó okokat, és minden egyes ponthoz írjunk egy új szokást, azaz egy pótcselekvést, amivel kiváltható az érzelmi evés. Nem fogjuk rögtön ugyanazt a kielégítő érzést tapasztalni, de higgyünk benne, hogy idővel sokkal jobb lesz.

 

5 TIPP, HOGY VÉGRE ELFOGADJUK ÖNMAGUNKAT

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk