Active Beauty
Amire az érzékeny bababőrnek szüksége van

Ápolás a legnagyobb szeretettel

Amire az érzékeny bababőrnek szüksége van

A kisbabák bőre rendívül érzékeny, így ápolása során számos dologra kell figyelnünk, nehogy kárt tegyünk annak védőrétegében.

Kevesebb tisztítás, gyakoribb ápolás

Az újszülöttek bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, továbbá sokkal kevesebb funkciót képes még ellátni, így például nem nyújt 100 százalékos védelmet a kórokozókkal, illetve a káros UV-sugarakkal szemben. Ennek ellenére a bőr természetes védekezőképessége már a születés során el kezd kifejlődni, és a szülőcsatornában számos fontos baktériummal érintkezik, majd az elkövetkezendő hat hónapban a többi olyan mikroorganizmus is megtelepszik rajta, melyek minden egészséges bőrön megtalálhatóak. Utóbbiak az izzadsággal és a zsírokkal együtt alkotják a bőr védőrétegét.

Az első fürdetés

Egy kisbabát nem szükséges rögtön szülés után megfürdetni, hiszen akkor a bőrén található máz nem tudja kifejteni a hatását. Az első fürdetéssel akár a köldökcsonk leesését is megvárhatjuk. Ezután bőven elegendő, ha hetente kétszer-háromszor fürdetjük meg a csöppséget, de természetesen többször is lehet, ha az aznapi pelenkaadagok miatt szükségét érezzük.

LEGYEN A KÉZMOSÁS A GYEREKEKNÉL IS RUTIN!

A vízhez nem kell semmilyen szert adni, de ha mégis szeretnénk, akkor mindenféleképp olyan terméket válasszunk, ami kifejezetten babáknak készült: illatanyag- és színezékmentes, a legjobb esetben pedig bio vagy vegán, de a visszazsírozó hatású olajok használata szintén jó választás lehet.

A fürdővíz kb. 37-38 Celsius-fokos legyen, és 5-10 percnél ne tartson tovább a pancsolás. Arra mindig figyeljünk, hogy csak akkor fürdessünk, ha jó kedve van a babánknak, nem éhes és nem fáradt, hiszen a fürdetést egy pozitív dolognak kell megélnie.

Bőrápolás

A legtöbb babának eleinte száraz és érzékeny a bőre. Ilyen esetben olyan speciális termékeket használjunk, amelyek V/O, azaz „víz az olajban” típusúak. Az ilyen készítmények zsírosak, és vízzel nem lemoshatók, így egy védőréteget képeznek a bőrön. Ilyenek például a popsi- és a napvédőkrémek. Használatuk során arra ajánlott figyelnünk, hogy inkább többször kenjünk keveset a babánk bőrére. Az ekcémára hajlamos babák esetén már kezdetektől fogva naponta legalább kétszer használjunk speciális hidratáló készítményeket.

A babapopsi ápolása

Azért, hogy a kisbabánk bőre a popsijánál is szép és egészséges legyen, ajánlott minél sűrűbben tisztába tenni, illetve pelenkázás során néhány percig szellőzni hagyni a bőrét. Mindössze akkor használjunk popsikrémet, ha ki van pirosodva a babánk bőre, de ekkor is a “kevesebb néha több” elv alapján kenjük be. Vékonyan vigyük fel a krémet, így a bőre tud lélegezni. Ha pedig kisebesedett a bőre, akkor nagyon óvatosan töröljük át, majd vékonyan kenjük be tiszta lanolinnal.

POPSI ÜGYEK – ÍME EGY KIS PELENKACSERE-ÚTMUTATÓ!

Klinikailag tesztelt összetevők

Ajánlott összetevők

A napraforgóolaj, a mandulaolaj és a sheavaj zsírsav-szerkezete nagyon hasonlít a bőrünkére, így ezeket rendkívül jól be tudja szívni a bőr. Ezeken kívül az olyan készítmények is ajánlottak, melyek pH-értéke 4 és 6,5 közötti.

Nem ajánlott összetevők

Zsíros kenőcsök, ásványi olaj alapú olajok – ezek nagyon nehezen szívódnak be, aminek következtében megakadályozzák a bőr természetes folyamatait. Az olívaolaj használata szintén nem javasolt, ugyanis szárítja a bőrt, míg a szappan a magas pH-ja miatt károsítja a bőr természetes védőrétegét.