Menü

Erdei környezet

4 ok, amiért a természet pozitívan hat ránk

Home » Életmód » Egészség » Erdei környezet - 11.2020

Tudományosan bizonyított, hogy a fák pozitív hatással vannak ránk, emberekre. Egyes helyeken az erdei környezetet még a terápia egyik formájának is tekintik. De mit is tesz velünk pontosan egy erdei séta?

Vegyünk egy mély lélegzetet, és hagyjuk, hogy a környezet elvarázsoljon. Ez elég a kikapcsolódáshoz, legalábbis amikor az erdőben vagyunk. Az erdei sportokról nem is beszélve. „Tanulmányok kimutatták, hogy a relaxációs hatás néhány perc múlva jelentkezik” – írja Maximilian Moser orvos az “Egészségesen az erdő erejével” című könyvben. Az erdőben töltött időt Japánban még a terápia egyik formájának is tekintik. Összegyűjtöttünk 4 jó okot arra, hogy több időt töltsünk a szabadban.

10 TIPP, HOGYAN VEGYÜK RÁ MAGUNKAT A MOZGÁSRA

4 POZITÍV HATÁS, AMELYET AZ ERDŐ GYAKOROL RÁNK

Az erdő segíti a regenerációt

A lucfenyő, a tölgy, a páfrány és a moha buja zöldje nemcsak a gyermekek körében népszerű, hanem a felnőttek hangulatát is színesíti. A gyönyörű fatörzsek vagy a földi illatok pihentetően hatnak az elmére. Továbbá az egyensúlyunkat is edzhetjük, amikor a lábunk a szabálytalan erdő talaján lépked. Tehát igaz: a természet a legjobb játszótér. Az erdei séta – hasonlóan az alváshoz – segíti a regenerálódást. Ha egyek vagyunk a természettel, jobban elfogadhatjuk az élet menetét, és megtanulhatunk elengedni dolgokat. A test és a lélek is békét talál az erdőben.

Illatkeverék, amely megnyugtat és erősít

A terpének nagy szerepet játszanak az erdő pozitív hatásaiban. Ezek hírvivő anyagok a fák illóolajaiban, amelyek kommunikálnak egymással. Az erdőben járva ezt az illatkeveréket felszívjuk a bőrünkön keresztül. Ennek eredményeként a szívünk lassabban verhet, az autonóm idegrendszer és az immunrendszer megnyugodhat, akár meg is erősödhet. A vérnyomás csökkenhet, csakúgy, mint a kortizol, a stresszhormon. Talán azért, mert az erdőben nem árasztanak el bennünket ingerek, és így jobban érzékelhetjük önmagunkat és reflektálhatunk is rá.

A fák zenéje a stressz ellen

Az erdő csendjét recsegő ágak vagy lehulló tűlevelek hangja töri meg – ezek a megnyugtató hangok kísérnek bennünket egy erdei séta során. A tűlevelűek más módon is hatással vannak ránk, emberekre, mondja Erwin Thoma erdőgazdálkodó: „Az orvosi hatást kifejezetten a tűlevelűeknél vizsgálták, de ez nem jelenti azt, hogy a lombhullató fák kevésbé lennének hatással ránk. Az erdő úgy hat, mint egy csodálatos koncertet játszó zenekar. A teljes hatás eléréséhez sokszínűségre van szükség.”

MINDEN NAP EGY KICSI

A természet, mint menedék és az egyensúly helye

„Az emberi lény a természetből fejlődött ki, szó szerint az erdőből származunk. Az a tény, hogy a fák megvédenek minket, mélyen a sejtjeinkben van ” – vallja Thoma faszakértő. Sokan ma már a természettől távol, nagyobb és kisebb városokban élnek. „Egyesek úgy érzik, hogy ez hosszú távon nem jó nekünk” – mondja Thoma. De azt is egyértelműen megfogalmazza: „Az emberek jól kezelhetik a rövid távú stresszt, de csak akkor, ha a stressz és a pihenés ritmusát megtapasztaljuk. Ezért fontos, hogy a természetet minél gyakrabban engedjük be az életünkbe. “

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk