Menü

Ebből tudhatjuk, hogy készen állunk a gyerekvállalásra

4 kérdés, ami segíthet a döntésben

Home » Életmód » Párkapcsolat » Ebből tudhatjuk, hogy készen állunk a gyerekvállalásra - 08.2019

Először is fontos leszögezni, hogy nincs jó, illetve rossz időpont a gyermekvállalásra, ennek ellenére vannak olyan tényezők, melyeket ajánlott figyelembe venni. Az alábbi 4 kérdés segítséget nyújthat a döntéshozatalban.

Kisbabánk születésével ismét gyerekek lehetünk, és újra felfedezhetjük a világot. Egy gyermek válaszokat keres a kérdéseire, pontosan tudni akarja, hogy mi miért történik. Rettentő kíváncsiak, nyitottak, továbbá rendkívül sok szeretetre és törődésre van szükségük. A legtöbb pár alig bírja kivárni, hogy végre elérkezzenek életük ezen szakaszába és közösen neveljék fel gyermeküket. Aki azonban tartanak ettől a feladattól, és folyton azt kérdezgetik maguktól, hogy készen állnak-e a családalapításra, azoknak az alábbi sorok segíthetnek.

  1. Milyen témák vannak jelenleg porondon a párkapcsolatunkban?

Nagyon fontos, hogy megkérdezzük magunktól, hogy boldogok és elégedettek vagyunk-e, hiszen egy gyermek életében elengedhetetlen a stabil környezet. Az a szeretet, amit a szüleitől, a rokonoktól és a közeli barátoktól kap, már élete legelején nagy befolyással van rá. A későbbiekben pedig az önbizalmát is erősíti. Amennyiben a saját boldogtalanságunk miatt ezt a szeretetet nem tudjuk számára biztosítani, akkor érzelmileg komoly károkat okozhatunk neki. Épp ezért nagyon lényeges, hogy realisztikus képünk legyen saját helyzetünkről, kapcsolatunkról és érzelmeinkről.

Gyakoriak a veszekedések? Ha igen, akkor milyen sűrűn, illetve min kapuk össze a párunkkal? Természetesen minden kapcsolatban vannak viták, azonban azt is érdemes megvizsgálnunk, hogy ezek hogyan végződnek. Sikerül például kompromisszumot kötnünk vagy sem? Utóbbi egyikünknek sem jó, se nekünk, se a párunknak, és főleg nem a gyerekünknek.

Tipp: Ha már most sokat veszekszünk, akkor esélyes, hogy szülőkként még több lesz a konfliktus, hiszen egy gyermek teljesen megváltoztatja az életünket, és rengeteg konfliktust szül. Nyugodtan beszéljünk a partnerünkkel a félelmeinkről, az aggodalmainkról, a vágyainkról és a szükségleteinkről. A nyitottság és a bizalom rendkívül fontos egy kapcsolatban, továbbá sokat segíthet az esetleges krízisek leküzdésében is.

A BOLDOG PÁROK TITKAI

  1. Hogyan gazdálkodunk az időnkkel?

Karrier, barátok, sport – a mindennapokban nagyon nehéz minden elfoglaltságunkra időt szakítani, épp ezért nagyon lényeges, hogy mindent előre eltervezzünk. Egy gyereket azonban nem érdeklik ezek a tervek, és nem is olvasgatja a határidőnaplónkat, így sec perc alatt képes keresztbehúzni a számításainkat. A legtöbb újdonsült szülő ezt alábecsüli, azonban gyorsan rájön, hogy már nem az van, amit ő akar. Ha gyereket vállalunk, akkor tudomásul kell vennünk, hogy a mi terveink háttérbe szorulnak, hiszen gyermekünk kerül a középpontba.

  1. Milyen fontos a karrier?

A gyermekvállalás természetesen nem azt jelenti, hogy el kell temetnünk a karrierünket, viszont tudatában kell annak lennünk, hogy sokkal nehezebb tudunk karriert építeni. Amennyiben pályakezdők vagyunk, akkor nagy eséllyel csak lassabban fogunk feljebb jutni a ranglétrán. Amennyiben már van egy szuper állásunk és esélyünk is az előrelépésre, biztosak lehetünk abban, hogy gyermekünk születése után még több erőfeszítésre lesz szükségünk annak érdekében, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Összefoglalva: amikor még kicsi a gyerekünk, el kell fogadnunk, hogy a szakmai fejlődésre egy ideig várnunk kell.

Tipp: Ha jelenleg nagyon fontos számunkra a munka, és épp azt csináljuk, amire mindig is vágytunk, esetleg megvan arra az esély, hogy hamarosan feljebb jussunk a ranglétrán, akkor gondoljuk át, hogy valóban készen állunk-e a családalapításra. Nyugodtan képzeljük el a jövőnket képekben, így talán könnyebb lesz eldöntenünk, hogy momentán mi fontosabb számunkra: a gyerek vagy a karrier.

5 TÉMA, AMIRŐL MINDEN PÁRNAK BESZÉLNIE KÉNE

  1. Hogyan állunk pénzügyileg?

Még akkor is, ha a szülők szeretnek pénzt költeni a gyerekükre, tudnunk kell, hogy a gyereknevelés rendkívül költséges. A pelenkától kezdve az élelmiszereken át az osztálykirándulásokig és egyetemig egy gyermek évről évre többe kerül. Sokan nem szeretik, ha pénzről esik szó a gyermekvállalás kapcsán, de egy szülő mindent meg szeretne adni a gyerekének, így ez a szempont sem elhanyagolható.

Tegyük fel magunknak a következő kérdéseket: Mekkora a költségvetésünk? Miről tudnánk lemondani? Kaphatunk valamilyen támogatást? Milyen elképzeléseink vannak a munkánkkal kapcsolatban? Milyen szerepet szánunk magunknak és párunknak, miután megszületik a kisbabánk? A válaszaink sokat segíthetnek a helyes út megtalálásban és a családalapítás megfelelő időpontjának kiválasztásában.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk