Menü

Dupla öröm, dupla feladat

10 megfizethetetlen tipp ikerszülőknek

Home » Család » Baba-Mama » Dupla öröm, dupla feladat - 04.2020

Egy újszülött mindamellett, hogy rengeteget örömöt hoz a mindennapjainkba, sok munkával is jár, ez pedig hatványozottan igaz az ikrekre. De vajon vannak olyan tippek, melyek megkönnyítik az első időszakot? A válasz: igen!

  1. Ne parázz!

Semmit nem tudsz rosszul csinálni! A fő feladataid közé tartoznak a pelenkázás, az etetés és a kisbabák szeretgetése. A gyereknevelés nem egy tudomány, így nem a könyvek és útmutatók miatt fogod jól csinálni, hanem a tapasztalataid fognak ebben segíteni. Ahogy az angolok mondják: learning by doing, azaz csinálva tanulni.

  1. Ne ejtsd le!

A babák fürdetése a nap egyik fénypontja, azonban feszültséget is tud generálni, hiszen a víz komoly veszélyforrás. Ikrek esetében épp ezért nagyon lényeges, hogy eleinte soha ne együtt fürdesd őket, hiszen egy szappanos baba is könnyen kicsúszhat a kezeid közül, nemhogy kettő.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

  1. Nedves törlőkendőre fel!

A nedves törlőkendő egy igazi csodaszer, így érdemes betáraznod belőle, ugyanis nagyon gyorsan fogy. Nem csak a gyerekek popsiját törölheted vele tisztára, de akár a pelenkázót, a kezeidet és a padlót is. Vészhelyzet esetén akár az egész házat kitakaríthatod a törlőkendőkkel. Ami MacGyvernek a svájci bicska, az az ikeranyának a nedves törlőkendő.

  1. Készíts sok fényképet!

Ezt az időszakot sosem élheted át újra, így élvezd ki minden egyes pillanatát. Amikor csak tudsz, készíts fotókat, hogy minden fontos és kevésbé fontos pillanatot megörökíts. Akár szoptatás közben – ha van szabad kezed –, vagy amikor alszanak a csöppségek, de még pelenkázás közben is nyugodtan kattintgass. Később nagyon fogsz örülni ezeknek a képeknek.

  1. Látogatások csak megbeszélt időpontban!

Az első időszakban még nektek is össze kell szoknotok, ki kell alakítanotok a napi rutint, amibe egy spontán látogatás nagyon bezavarhat. Nyugodtan szólj a rokonoknak és az ismerősöknek, hogy nagyon örülsz a látogatásuknak, de előtte mindig beszéljetek meg egy időpontot. Ha pedig le van beszélve, akkor ne Te készülj sütivel, hanem bátran kérd meg a vendégeket, hogy hozzanak valamit. Újdonsült ikeranyuka vagy, úgyhogy ne félj kérni.

  1. Vezess naplót!

Egy újdonsült anyukának rengeteg új információt kell elraktároznia: védőnői látogatás, státusz vizsgálatok, oltások, vitaminok szedése… Ikreknél ez duplán igaz. Ezeket az infókat és időpontokat lehetetlen megjegyezni, épp ezért ajánlott egy határidőnapló beszerzése, így abba mindent fel tudsz jegyezni.

  1. Légy büszke a testedre!

Az utóbbi hónapokban rengetegen láttak előnytelen pózokban és szituációkban, a tested pedig valami bámulatosat vitt véghez. Tény, hogy most nem feszes a hasad, szoláriumba sem tudsz eljárni, de ezek jelenleg egyáltalán nem lényegesek. Gyönyörű vagy, légy büszke magadra! Egy káprázatos nő vagy, aki élete legfontosabb és legértékesebb napjait, heteit, hónapjait éli. Ha mégis frusztrálttá válsz, csak vess egy pillantást a dekoltázsodra, ami most tutira szebb, mint valaha.

  1. Kerüld az újdonsült egy gyermekes anyukákat!

Az egy gyermekes anyukák sok esetben – tisztelet a kivételnek – vagy teljesen nyugodtak, vagy hisztérikusak és túlzottan aggodalmaskodók. Velük nagy eséllyel nehezen fogod megértetni magadat, hiszen más szituációban vannak. 100 százalékosan csak egy másik ikeranyuka fog megérteni, így próbálj velük kapcsolatba lépni. Rengeteg fórum és csoport található az interneten, de a védőnő is tud ebben segíteni, hiszen ő ismeri a környékbeli anyukákat.

MIÉRT SÍR A BABA?

  1. Ne akarj tökéletes lenni!

Mindig arra törekedsz, hogy ugyanolyan ruhákba öltöztesd az ikreidet? Tény, hogy ez nagyon cuki látvány, azonban nehezen kivitelezhető, hiszen a kisbabák nem arról híresek, hogy sokáig tiszták maradnak. A kaja után jön a büfi és a többi, így nagy valószínűséggel kb. 5 percig tudod tartani az egységes megjelenést, aztán tuti, hogy valamelyiküket át kell öltöztetned. Engedd ezt el, és ne törekedj a tökéletességre. Hidd el, sokkal stresszmentesebb lesz az életed.

  1. Te tudod a legjobban!

Rengetegen adnak majd különböző tanácsokat, de nem kell megfogadnod azokat. Ne hagyd, hogy elbizonytalanítsanak. Te tudod a legjobban, hogy mire van szükségük a babáidnak. Sérülés vagy betegség esetén pedig ott van a gyerekorvos és a védőnő, bennük nyugodtan megbízhatsz.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk