Menü

Dolgok, melyek miatt minden szülő aggódik

Az újszülött babám kancsal? Fázik?

Home » Család » Baba-Mama » Dolgok, melyek miatt minden szülő aggódik - 09.2020

Egy újszülöttet a kezünkben tartani a legnagyobb boldogság. Legalább ekkorák azonban azok a kérdések és aggodalmak, amelyek az első hetekben kínozzák az friss szülőket. Mindent jól csinálok? – merül fel a kérdés. Mutatjuk a válaszokat.

Fényvédő a csecsemőnek, cumi kérdés, sírós a baba… Az újdonsült anyukák és apukák, mikor babájuk születésére készülnek, sokat olvasnak, és úgy gondolják, ismerik a választ a legtöbb kérdésre. Legalábbis elméletben. De annál bizonytalanabbnak érzik magukat, amikor a gyakorlatban teljesen máshogy történnek a dolgok. Az újszülött csecsemő mindennapjai hirtelen kiszámíthatatlan kétségeket és aggodalmakat hoznak magukkal.

ÚJSZÜLÖTT: EZ A 10 KÉRDÉS SZINTE MINDEN SZÜLŐT ELGONDOLKODTAT

1. Zuhanyozhatok, amíg az újszülöttem alszik?

Az újdonsült szülők egy percre sem akarják levenni a szemüket picinyükről. De sajnos a mindennapi élet nem így működik. Zuhanyzás vagy WC használatakor alig lehet elkerülni, hogy a gyermeknek néhány pillanatig ne kelljen egyedül maradnia. De aggodalomra semmi ok, ha a gyermek mélyen alszik és egy jól rögzített ágyban fekszik, nem lehet probléma. Ideális esetben az újszülött mózeskosárban fekszik, amelyet mozgatni lehet a lakásban, és a bébiőr felügyel. Szintén jó, ha a kicsi egy pihenőszékben van biztonságban, ami bárhol elhelyezhető a lakásban – akár a zuhanykabin előtt is.

 

2. Túl hideg vagy huzatos, amikor kinyitom az ablakot?

Az újszülött baba nem tolerálja jól a hideg huzatot, de a szellőztetés mellőzése sem jó ötlet. Mivel a friss levegő és az elegendő oxigén rendkívül fontos a gyerekek és idősek számára, javasoljuk, hogy mindig szellőztessük ki azt a szobát, ahol nincs a baba, majd várjunk addig, amíg a szoba hőmérséklete normalizálódik. Nyáron a szúnyogháló nagyon hasznos, hiszen megvédi az újszülöttet a szúnyogoktól és rovaroktól.

MIÉRT SÍR A BABA?

3. Összenyomhatom véletlenül újszülöttemet alvás közben?

Elméletileg ez megtörténhet. Az újszülöttek számára az egyik legnagyobb veszély – akár a szülők ágyában, akár a babaágyban – a hirtelen csecsemőhalál, amelynek kockázati tényezői például a dohányzó szülők vagy a túlzott hő. Az együtt alvást manapság a szakértők számos okból javasolják. A gyermeknek azonban nem szabad a szülők között aludnia, hanem az ágy szélén (egy pótággyal kiegészítve) az anya mellkasával egy szintben. Az újszülött számára is az a legjobb, ha az anya takarója helyett a saját pamut hálózsákjában alszik.

4. Úgy érzem, hogy az újszülöttem nem lélegzik

Időszakos vagy szabálytalan légzés pánikba ejti a fiatal szülőket. Néhányan éjszaka többször is felkelnek, hogy ellenőrizzék a csecsemő légzését. Ne essünk pánikba, teljesen normális, hogy néha nem halljuk a lélegzetét, vagy az egyenetlen. Az újszülött csecsemő gyakran különböző mélységekben lélegzik, ami kifelé szabálytalanul hangozhat. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor mindenképp beszéljünk szülészünkkel vagy gyermekorvosunkkal.

5. Lehet, hogy az újszülött babám kancsal?

Valójában a baba szeme kissé nézhet keresztbe, de ez ne aggassza a fiatal szülőket. A látóideg és az izmok még nem teljesen kifejlettek, ezért a csecsemők (főleg ha fáradtak) nem egyenesen néznek. Ez megváltozik a fejlődés során, továbbá a gyermekorvos a rendszeres kontroll vizsgálatok során ezt mindig ellenőrzi.

6. Túl meleg vagy hideg van a babának?

Ha ellenőrizni akarjuk a baba hőmérsékletét, tapintsuk meg a nyakát. Az semmilyen körülmények között nem izzadhat meg, de nem is érződhet hidegnek. Ne tévesszen meg senkit az, hogy annak ellenére, hogy a gyermek testhőmérséklete megfelelő, a kezek és a lábak hűvösnek érződhetnek. Ennek oka gyakran a lassú véráramlás bennük. Egy vastag zokni és egy meleg kesztyű segíthet ezen. Ebben az esetben semmiképpen sem szabad túlöltöztetni a melegebben, mert a túlzott hőellátást a csecsemők hirtelen halálának egyik leggyakoribb oka. Ha baba éjszaka egy hálózsákban fekszik, a szakértők azt tanácsolják, hogy ne hagyjuk rajta a zoknit, és ne használjunk zárt lábú rugdalózót, hogy kicsi teste ne melegedjen túl.

7. Porszívózhatok vagy hallgathatok rádiót, amíg a gyermek alszik?

A fiatal szülők nem akarják megzavarni csecsemőjük békés alvását, ezért extra csendesen viselkednek. Erre a mérlegelésre azonban gyakran nincs szükség. Valójában ennek az ellenkezője igaz, hiszen a legtöbb csecsemő jobban alszik, ha némi nyüzsgés van körülötte. A nem túl hangos háttérzaj biztonságot nyújt nekik.

8. Elegendő az anyatejem?

Az, hogy elegendő-e az anyatej mennyisége, a baba igényeitől függ. A fogyás miatt a szülés utáni első napokban nem kell aggódni. Normális és nem szabad, hogy aggodalomra adjon okot, hogy a gyermek nem kap elegendő tejet. Gyakran néhány napba telik, mire a szervezet alkalmazkodik a tejtermeléshez. Ha bizonytalanok vagyunk, mindenképp konzultáljunk a szülésznővel vagy a gyermekorvossal.

 

9. A gyereket a hasára vagy a hátára tegyem?

Minden babának megvan a maga kedvenc helyzete, amelyben a legjobban tud pihenni. Próbálgatással és megfigyeléssel a szülők gyorsan megtudhatják, hogy mi a legkényelmesebb az újszülöttük számára. Nem szabad azonban a gyereket mindig ugyanabba a helyzetbe helyezni. Az egyik és másik fekvő helyzet közötti változtatgatás támogatja a fej alakjának kialakulását. Ugyanez vonatkozik a játékra és a simogatásra is. A rendszeres pozícióváltás biztosítja a változatosságot és a kiegyensúlyozott fejlődést.

BABAMASSZÁZS

10. Szomorú az újszülött babám? Egyáltalán nem nevet.

A fiatal szülők ragyognak a boldogságtól, de nyugtalanok, ha újszülöttük nem teszi ugyanezt. Azonban a kisbabák egyáltalán nem tudnak nevetni vagy mosolyogni. Az arcreakciók csak körülbelül hat hét után alakulnak ki. Előtte azonban előfordulhat egy úgynevezett angyalmosoly, izomreflex, amelyet tudatosan nem irányítanak, mégis rendkívül aranyosnak tűnik.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk