Active Beauty
Minden, amit a D-vitaminról tudni kell

Turbózzuk fel egészségünket!

Minden, amit a D-vitaminról tudni kell

A D-vitamin elengedhetetlen szervezetünk számára, hiszen az immunerősítésen kívül szerepet játszik a bevitt kalcium feldolgozásában, ezzel pedig csontjaink erősítésében. Mivel előállításához napfényre van szüksége testünknek, legtöbbünk D-vitamin szintje megcsappan az őszi-téli időszakban. De mielőtt elkezdenénk zsákszámra hordani haza a táplálékkiegészítőket, nézzük, mit is érdemes tudnunk erről az értékes elemről.

Gyűjtőnév

A D-vitamin nem egyetlen vitamint jelent, hanem a D1-, D2-, és D3-vitaminok gyűjtőneve. Szervezetünk leghatékonyabban a D3-vitamint képes felhasználni, amely a napfény UVB-sugarainak hatására keletkezik a szervezetben. De magunkhoz vehetjük tej, tojás, tőkehal vagy halmájolaj formájában is.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

Honnan?

Szerencse, hogy szervezetünk maga is elő tudja állítani a tápanyagot, mivel általában étkezéseink során közel sem tudjuk megszerezni a belőle szükséges mennyiséget. A halmájolajban található a legtöbb D-vitamin, azonban a tojás, tej vagy halhús csak elenyésző mennyiséget tartalmaz belőle. Hozzáférhetünk még D-vitaminnal dúsított élelmiszerekből – ilyenek bizonyos müzlik, gabonakészítmények vagy tejtermékek –, illetve étrendkiegészítő tablettákból is.

Napozás

Amikor a D-vitamin termelődéséhez szükséges napfényről beszélünk, nem kell egy többórás vagy egész napos strandolásra gondolnunk. Naponta 20-30 perc napfénnyel való érintkezés bőven elég szervezetünk számára a szükséges mennyiség előállításához. A baj a késő őszi időszakban kezdődik, amikor nem csak a nappalok válnak rövidebbé, de maga a napsugárzás is sokkal gyengébb lesz. Ilyenkor ajánlatos a D-vitamin mennyiség pótlása valamilyen étrendkiegészítő készítménnyel, persze csak orvosunk által meghatározott mennyiségben.

NAPFÉNYHIÁNY ELLEN: D-VITAMIN

Mit csinál?

A D-vitamin szerepét a csontképződésben, már régóta ismerik. Segíti a kalcium és foszfor felszívódását a bélrendszerből. Ezen tulajdonsága különösen fontos a még fejlődésben, növekedésben lévő fiatal vagy a már gyengülő idősebb test számára. Ezen kívül számos immunfolyamatban játszik szerepet, erősíti védelmi rendszerünk, és jótékony hatással van a szívre, a keringésre és az izomműködésre is.

DEKA

Az A-, K-, és E-vitaminokhoz hasonlóan a D-vitamin is zsírban oldódó, így szervezetünk képes raktározni belőle. Ezért van az, hogy bár már ősz elejétől gyengül a nap ereje, tartalékainknak köszönhetően a D-vitamin szintünk általában csak ősz végétől esik a szükséges szint alá. Zsírban oldhatósága miatt azonban lehetséges túladagolni is. Amikor szervezetünk nem tud már többet feldolgozni belőle, megszabadulna tőle, de nem képes a vizelettel kiüríteni, így felhalmozódhat, ami egészségügyi gondokhoz vezethet. Emiatt orvosi tanács nélkül ne szedjünk extra D-vitamint.