Folyékony energia
Csicseriborsós-fetás leves
A leves a hagyományos kínai orvoslás szerint a lehető legjobb téli étel, hiszen rengeteg energiát ad a testnek. Ez a recept sem kivétel.
Elkészítési idő: 90 perc
A leves hozzávalói 4-6 személyre:
- 440 g csicseriborsó (üveges)
- 2 evőkanál repceolaj
- 500 ml zöldségleves
- 1 evőkanál balzsamecet
- egy kevés tökmagolaj
- 3 sárgarépa
- 2 szál póréhagyma
- 1 nagy fokhagymagerezd
- 1 hagyma
- 1 darab hüvelyknyi zeller
- 500 g zöldborsó
- 20 ml tökmagolaj
- 200 g feta sajt
- 2 teáskanál fűszerpaprika
- tengeri só
- 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
CSICSERIBORSÓ-KÖLES LEVES RECEPT
Elkészítés:
- Mossa meg alaposan a zöldségeket. Vágjon mindent – a sárgarépát, a hagymát, a fokhagymát, a pórét és a zellert – apró kis darabokra.
- Egy nagy serpenyőben forrósítsa fel a repceolajat. Adja hozzá a zöldségeket, a zöldborsó felét és a csicseriborsót, majd rövid ideig pirítsa.
- Öntse fel a zöldséglevessel és kb. 30 percig főzze, amíg a répa megpuhul.
- Közben morzsolja össze kézzel a feta sajtot, majd turmixolja össze a levest. Adja hozzá a feta felét, jól keverje el, adja hozzá a fűszereket (kivéve a petrezselymet) és az ecetet.
- Főzze tovább 30 percig a levest kis lángon, amíg kissé besűrűsödik. Ha kevésbé sűrűn szereti, adjon hozzá egy kis vizet. A főzési idő letelte előtt kb. 5 perccel adja hozzá a maradék zöldborsót és csicseriborsót, és még egyszer kóstolja meg, hogy kell-e még fűszerezni.
- Töltse a levest kis tálakba, a tetejére tegyen morzsolt fetát, petrezselymet, egy kevés tökmagot és pár cseppnyi tökmagolajat. A legjobb kenyérrel fogyasztani.