Active Beauty
Így fogyj csalánnal
Lesedauer: min
Csípni fogod

Így fogyj csalánnal

A csalánnak rendkívül rossz híre van. Pedig számos jótékony hatással bír, például a fogyás szempontjából sem elhanyagolható.

Ez a növény leginkább azért nem örvend túl nagy rajongótábornak, mert érintése után égető és viszkető érzést tapasztalhatunk. A csalán azonban mindössze így védekezik, így emiatt még nem kell gyűlölnünk. Inkább adjunk neki egy esélyt, hiszen számos olyan értékes tápanyagot tartalmaz, melyeknek jótékony hatásuk van ránk nézve.

A zsenge csalánt márciustól májusig ajánlott learatni, míg a gyökerét, ami szintén számos értékes anyagot tartalmaz, ősszel érdemes kiszedni a földből. A fiatal csalánnak a spenóthoz hasonlítható az aromája, az öregebb növényeknek azonban már kevésbé kellemes az ízük, így ezek fogyasztását inkább mellőzzük.

Rengeteg C-vitamint tartalmaz

Ki gondolná, de a csalánban kétszer annyi C-vitamin van, mint a narancsban. Ezen kívül magas a kalcium-, a kálium-, a vas- és a fehérjetartalma is (100 gramm csalánban 8 gramm fehérje található). Ezen kívül még vértisztító és zsírégető hatása is van, ezért alkalmazzák böjtök, fogyókúrák és tisztítókúrák során.

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

Amennyiben salátát szeretnénk belőle készíteni, a szúró hatás elkerülése végett a hajtásokat tekerjük egy rongyba, majd jól facsarjuk ki, utána vágjuk apróra, majd jól mossuk meg. Ha levest vagy csalánfőzeléket szeretnénk belőle készíteni, akkor a főzés során szintén ártalmatlanná tudjuk tenni a csalánszőrt. De a levelek szárítás következtében is elveszítik ezt a rossz tulajdonságukat, így teafüvet is készíthetünk belőle.

MINDENT A CSONTHÉJAS GYÜMÖLCSÖKRŐL

Tippek a csalán felhasználására

  • Ha meg szeretnénk szabadulni a felesleges kilóinktól, igyunk csalánteát, azonban vízhajtó hatása miatt figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra
  • A csalánmagok az alacsony zsír-, de magas fehérjetartalmuknak köszönhetően közkedveltek, ha a fogyás kerül szóba.
  • A csalánból nem csak levest és főzeléket lehet készíteni, de salátákat és akár turmixokat is. Sőt, apróra vágva fűszerezhetjük vele a pizzát, a felfújtakat, de bármilyen zöldséges ételt.
  • A csalánmagok rendkívül egészségesek, ízük a szezámmaghoz hasonlítható, továbbá számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Használhatjuk akár joghurtok, müzlik, levesek vagy saláták ízesítéséhez.
Leider haben wir keine Ergebnisse für Ihre Suche gefunden. Bitte versuchen Sie es mit anderen Suchbegriffen.