Citromkrémes-mentás palacsinta
Ha a savanyútól viccesek leszünk, akkor az édes íz a jókedvért felelős. Éljen a palacsinta receptje, mely sok ráfordítás nélkül is mindent egyesít, amit egy desszerttől elvár az ember.
Hozzávalók 2-3 személyre.
- 50 g hajdinaliszt
- 50 g rizsliszt (vagy 100 g gluténmentes lisztkeverék)
- 1 teáskanál guármagliszt
- 40 g kókuszvirágcukor
- 1 csipet só
- 2 tojás, 1 löttyintésnyi olívaolaj
- 100 ml szójatej
- 100 ml szénsavas víz (hideg)
- 2 teáskanál reszelt citromhéj
- egy kis vaj a kikenéshez
- A krémhez:
- 200 ml kókusztej (konzerv)
- 1 teáskanál rizsmaláta
- 3–5 evőkanál citromlé (frissen facsart)
- 1 evőkanál barna mandulakrém
- 1 csipet só
- 7 g kuzu, 1 evőkanál vízzel
- Továbbá:
- 1/2 citrom
- 6 összevágott mentalevél
Elkészítés
- Keverje össze a hajdinalisztet, a rizslisztet, a guármaglisztet, a cukrot és a sót. Egy keverőtálban verje fel a tojásokat az olívaolajjal. Adja hozzá a lisztes keveréket apránként, felváltva a szójatejjel és a vízzel. Sűrű állagú keveréket kell kapnia és a tésztának könnyen el kell válnia a kanáltól. Végül adja hozzá a reszelt citromhéjat. Fedje le a keveréket és hagyja kelni kb. 30 percet.
- Melegítsen fel egy teflonserpenyőt és kenje ki egy kevés vajjal. Öntsön egy kis tésztát a serpenyő közepébe, majd egy palacsintasimítóval kenje el belülről kifelé, hogy vékony palacsintát kapjon. Amikor a tészta megemelkedik és kezd elválni a serpenyőtől, fordítsa meg és süsse tovább 2 percig, amíg aranybarna színe nem lesz. Süsse ki így az összes tésztát.
- A krémhez melegítse fel a kókusztejet egy edényben. Adja hozzá a rizsmalátát, a citromlét, a mandulakrémet és a sót, s forralja fel. Keverje jól össze egy habverővel, hogy minden felolvadjon. Oldja fel a kuzut hideg vízben, vegye le a kókusztejes edényt a tűzről. Folyamatos kevergetés mellett adja hozzá a kuzut. Tegye vissza a tűzhelyre, várja meg, amíg a krém egyet forr, majd azonnal vegye le a tűzről.
- A meleg palacsintát az egyik oldalán kenje meg a citromkrémmel, majd hajtogassa háromszög alakúra. Csepegtessen rá kevés citromlét és szórjon rá összevágott, friss mentalevelet.
Tipp: A kuzu egy növényi keményítő, mely rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Jó hatással van a szervezetre, különösen a gyomorra és a vérnyomásra.