Menü

Cellulitisz?

Védekezzünk ellene egészségesen!

Home » Szépség » Szépségápolás » Cellulitisz? - 06.2020

Fiatal vagy idősebb, telt vagy karcsú – majdnem minden nő találkozik a cellulitisszal élete során. Szinte bárhol a testünkön, de főként a comb és fenék körül, illetve a hason jelenhetnek meg a zavaró kis gödröcskék.

A szépségipar a cellulitiszt és a narancsbőrt főellenségnek nyilvánította, a magazinokon szereplő nők bőrét automatikusan egyenletesre és feszesre retusálják. Szerencsére egyre több törekvés van a testet megszégyenítő, úgynevezett Bodyshaming kampányok ellen és a pozitív testkép kialakítása mellett, ami mögé modellek is nagy lelkesedéssel állnak. Instagrammon #CelluLIT megjelöléssel számos fotót találhatunk, ahol nők ezrei vállalják fel büszkén, hogy az ő bőrük sem tökéletes.

Már csak azért is kell ezt a „hibát” külön kezelnünk, mert általában semmi köze nincsen az alakunkhoz, elsősorban a génjeink és hormonháztartásunk a felelős a kötőszövet természetéért. Tehát ahelyett, hogy görcsösen próbálnánk ellene tenni, sokkal fontosabb, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, és legyünk egészségesek. Utóbbiért már sokkal többet tehetünk egy kis önfegyelemmel, kitartással és önszeretettel.

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

Tartsuk edzésben a testünket – és kordában a narancsbőrt

Még ha sokat nem is tehetünk a cellulitisz ellen, testünket erősíthetjük, ezáltal pedig belülről feszesítjük a kötőszöveteket. Az egészséges életmód és a rendszeres testmozgás megakadályozhatják a gödröcskék és striák megjelenését. A már meglévő cellulitisz eltüntetése függ a kötőszövet állapotától és az azt körülvevő zsírpárnáktól is, de mindennapi testmozgással minimálisra tudjuk csökkenteni.

Funkcionális edzés

Az erősítő edzések eredményeként testünk és izomzatunk sokkal definiáltabbá, formásabbá válik. Az izmok önmagában azonban még nem tesznek minket fitté, csupán egy lapos has vagy egy kerekedő bicepsz nem fog segíteni nekünk felcipelni a teli szatyrot a negyedik emeletre. Éppen ezért nagyon fontos, hogy ne 1-1 izomcsoportra koncentráltan eddzünk, hanem teljes testet átmozgató gyakorlatokat végezzünk. Az ilyen típusú mozgást hívjuk funkcionális edzésnek, aminek célja az összes izomcsoport együttes erősítése. Nagy előnye, hogy több száz gyakorlat kombinálható, egyedi igényekhez igazítva.

BORTERÁPIA

A klasszikus funkcionális edzéshez köthető gyakorlatok – mint például a négyütemű fekvőtámasz, a guggolás, az ugráló kötelezés – igénybe veszik a test teljes izomzatát. Ha az ilyen típusú gyakorlatokat rendszeresen végezzük, akkor belülről feszesítjük testünket, ami fő ellensége a narancsbőrnek. Az alapos bemelegítés nagyon fontos ilyenkor, figyeljünk a térdeink és bokánk átmozgatására, az alsó test mobilizálására. Mindig végezzünk lassú váll és karkörzéseket, néhány jumping jack (terpeszbe ugrás a kar magasba lendítésével) pedig hatékonyan beindítja vérkeringést.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk