Menü

Így “szerezz” örömöt adó hormonokat

Boldogság belülről táplálva

Home » Életmód » Psziché » Így “szerezz” örömöt adó hormonokat - 03.2021

A legismertebb boldogsághormonok közé soroljuk a szerotonint, a dopamint, az endorfint és az oxitocint. Minél több található meg ezekből a szervezetünkben, annál jobb lesz a kedvünk. Ezért olyan fontos, hogy segítsük ezek termelődését. Ehhez hoztunk néhány tanácsot.

Az ölelkezés ereje

Ha az a célunk, hogy minél több oxicotint és szerotonint termeljen a szervezetünk, mindössze arra lesz szükségünk, hogy többet ölelkezzünk a szeretteinkkel. Keljünk fel 15 perccel előbb, így már korán reggel serkentjük a boldogsághormonok előállítását. Ennek köszönhetően nem csak a kedvünk javul, hanem még a stresszt is csökkentjük, továbbá a szorongásunk is enyhül.

HOGYAN LEGYÜNK BOLDOGOK?

Szexuális együttlét

Az ölelkezésnél csak a szeretkezés hatékonyabb, ugyanis nem csak egy nagyobb adag oxitocinnal látja el a szervezetünket, hanem nők esetében még az endorfin mennyisége is megtöbbszöröződik. Ezeken kívül a dopamin is elterjed a testünkben, így a szexnek köszönhetően egy fantasztikus hormonkoktélt kap a szervezetünk.

Napi 15 perc napsütés

Annak érdekében, hogy szerotonin tudjon termelődni a szervezetünkben, D-vitaminra van szükségünk, ami a napsütés hatására állítódik elő. Ezért olyan lényeges, hogy szép időben, amikor süt a nap, mindenféleképpen kimenjünk a szabadba legalább 15 percre. Alapesetben ez a negyedóra elegendő ahhoz, hogy a testünk előállítsa a szükséges mennyiségű D-vitamint.

FESZEGESD A HATÁRAIDAT!

Testmozgás

A sport szintén egy nagyon jó eszköz a boldogsághormonok termelésére, azaz a kedvünk javítására. A testmozgás hatására megnő a szervezetünkben a szerotoninszint, továbbá endorfin is termelődik.

Triptofánban gazdag élelmiszerekkel a jobb hangulatért

Annak érdekében, hogy jobb kedvre derüljünk, nem kell különféle kémiai anyagokkal teletömnünk a szervezetünket, ugyanis a triptofánban gazdag élelmiszerek is képesek megnövelni a boldogsághormonok mennyiségét. Az L-triptofán nevű aminosavnak fontos szerepe van a szerotonin képzésében. Az ilyen élelmiszerek közé soroljuk például a mogyorót, a banánt, a halat, a tésztát, az ananászt és a gyömbért.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk