Menü

3 dolog, amiért szervezetünk hálás, ha bio étrendet követünk

Szigorúan vegyszermentesen

Home » Gasztro és Sport » Táplálkozás » 3 dolog, amiért szervezetünk hálás, ha bio étrendet követünk - 01.2020

Miért érdemes odafigyelned a táplálkozásodra? Bizonyára ismered a közmondást, miszerint „az vagy, amit eszel.” A tested, a sejtjeid abból épülnek fel, amit magadhoz veszel. Így nem is tehetnél jobbat magaddal, mint hogy csak minőségi, bio ételeket fogyasztasz.

Nem minden bio, ami annak látszik

A bio élelmiszerekkel kapcsolatban mindig legyél gyanakvó! Sajnos a piacon rengeteg olyan termék található, amelyről azt állítják, hogy bio, miközben köszönőviszonyban sincs vele. Mire érdemes odafigyelned? Bionak köznapi értelemben azt a terméket nevezzük, amelyet biológiai – ökológiai, organikus – gazdálkodásban állítanak elő, és valamely tanúsító szervezet tanúsította a terméket, ellenőrizve ezáltal, hogy az előállítás során betartották a vonatkozó előírásokat. Egy adott termék címkéjén csak akkor lehet a „bio”feliratot elhelyezni, ha valamely tanúsító szervezet igazolja ezt – amit a termék címkéjén elhelyezett azonosító is jelez. A bio származásra három elem is utal: egyrészt maga az elnevezés – például bio méz –, az EU szabványos logó és a tanúsító szervezet azonosító száma.

A KAMILLA CSODÁJA

3 ok, amiért érdemes bio élelmiszert választanod

1. A bio élelmiszerek nem vagy csak nagyon kis mértékben tartalmaznak szintetikus vegyszereket vagy származékokat.

A genetikailag módosított növények különösen veszélyesek. Számos kutatás bizonyította már, hogy ezek rendszeres fogyasztása negatívan hat az emberi szervezetre, és növeli bizonyos betegségek előfordulásának kockázatát. Az ökológiai gazdálkodásban termesztett zöldségeket, gyümölcsöket nem kezelik vegyszerekkel, és nem vetik alá semmiféle mesterséges manipulációnak. Éppen ezért biztonságosan fogyaszthatók, nem támadják, hanem erősítik az immunrendszert.

2. A bio élelmiszereknek magasabb a természetes tápanyagtartalma, több vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságból származók.

A „másodlagos éhezés” létező jelenség: azt jelenti, hogy hiába eszel sokat, a szervezeted nem kapja meg a megfelelő mennyiségű tápanyagot, amelyre működéséhez szüksége lenne. A gyorséttermi hamburger vagy sült krumpli úgynevezett üres kalóriaforrás, azaz csak arra jó, hogy bizonyos ideig eltelítsen, de a tested semmit sem tud belőle hasznosítani. Mivel az agyad jelzi, hogy nem megfelelő a szervezeted ásványi anyag- és nyomelem szintje, ezért arra ösztökél, hogy még többet egyél. Ám ha ismét haszontalan ételt veszel magadhoz, azzal csak a kilóid számát gyarapítod, a szervezeted továbbra is „éhezni” fog.

Aki odafigyel teste jelzéseire, az olyan étrendet követ, amely tele van hasznos tápanyagokkal. A bio ebből a szempontból is jó választás, hiszen az ellenőrzött forrásból származó élelmiszerek tele vannak a szervezet számára hasznos vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal.

LÉLEGEZZEN MÉLYEKET!

3. Bio táplálkozással rengeteg méreganyagtól megkímélheted szervezeted.

A mindennapokban szervezetünk rengeteg mesterséges anyaggal érintkezik – és nem csak a táplálkozás útján. A nem megfelelő krémekkel, melyeket a bőrödre kensz, a szennyezett levegővel, amit belélegzel, szintén terheled tested működését.

A sok adalékanyag, ízfokozó és aroma mind mesterséges eredetű, és ezek mindegyike lerakódik szöveteinkben. Ennek lenyomata többek között a kimerültség, az immunrendszer gyengesége miatt jelentkező betegségek és az állandó fáradtság. A bio táplálkozással rengeteg méreganyagtól – ezzel együtt pedig számos betegségtől – kímélheted meg szervezeted. Jutalmad pedig egy energikus, egészséges és kifogástalanul működő test lesz.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk