Menü

Mi legyen a baba neve?

Tippek a névválasztáshoz

Home » Család » Mi legyen a baba neve? - 03.2017

Kiválasztani születendő gyermekünk nevét nem egyszerű, különösen akkor, ha valami egyedit, mégsem túl szokatlan utónevet keresünk. Az alábbi tippek segítenek eldönteni: tényleg megvan a baba neve?

Az orvosi rendelő-teszt

Próbáljuk meg elképzelni, ahogy a kisbabánk nevét kiabálja valaki egy csendes orvosi rendelőben. Furcsa érzésünk támad? Vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten tetszik a hangzása? Ez egy bombabiztos módszer arra, hogy rájöjjünk, megvan-e az igazi név!

Kezdőbetűk

Amikor a baba nevének kiválasztása zajlik, gondolnunk kell arra is, hogy mi lesz a monogramja, és hogy az jelent-e valamit. Mert lehet, hogy a Takács Ödön Kevin kimondva nagyon tetszik nekünk, de vajon tényleg azt szeretnénk, hogy a rajzain az a monogram szerepeljen, hogy TÖK? Nem valószínű…

Népszerűség

Bár semmi gond nincs azzal, ha egy klasszikus vagy gyakori nevet szeretnénk választani, de nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy az adott évben mennyire is népszerű az a bizonyos név. Ha az általunk kiválasztott név benne van a TOP 10-ben, akkor számoljunk azzal, hogy az óvodai csoportban a mi kislányunkon kívül lesz még vagy öt Hanna!

Becenevek

Még ha mi, szülők nem is becézzük a gyermekünket, elkerülhetetlen, hogy az iskolatársak vagy más családtagok ne adjanak neki egy becenevet. Ha tehát mondjuk a Krisztina nevet adjuk a lányunknak, legyünk benne biztosak, hogy a Krisz és a Krisztike is tetszik, hiszen előbb vagy utóbb így is hívni fogja valaki.

Egy rózsaszín és egy kék pár baba mamusz

Könnyen kiejthető?

Ha valakinek olyan neve van, amit sokan rosszul ejtenek ki, annak biztosan fő szempont a névválasztásnál, hogy a babájáé könnyen kiejthető legyen. Persze így is fognak akadni olyanok, akik nem tudják, mi a különbség a Szofi és a Zsófi között, de azért jó, ha törekszünk az egyszerűségre.

Könnyen betűzhető?

És ez nem a népszerű kávézólánc baristái miatt fontos, akik a legegyszerűbb neveket is rosszul írják fel a papírpohárra… Azért lényeges, hogy a klasszikus formáknál maradjunk, hogy gyermekünknek ne kelljen egész életében hangsúlyozni: Vivienne vagyok, a végén e-vel.

Hagyjuk figyelmen kívül a kritikákat

Oké, azért persze érdemes meghallgatni mások véleményét – főleg, ha épp azon morfondírozunk, hogy kisfiunkat Frodónak vagy Gandalfnak nevezzük-e! Ugyanakkor az is biztos, hogy nem találunk olyan utónevet, amellyel maradéktalanul elégedett lesz mindenki. Éppen ezért hagyjuk figyelmen kívül azokat a véleményeket, amelyek nem a közeli hozzátartozóinktól érkeznek, és hallgassunk a szívünkre – elvégre mégis csak a saját kisbabánkról van szó!

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk