Menü

Babamasszázs

Megírintő pillanatok

Home » Család » Baba-Mama » Babamasszázs - 06.2019

A babamasszázs egy csodálatos lehetőség arra, hogy egész közel kerüljünk a kisbabánkhoz, és hogy megajándékozhassuk őt egy kis kényeztetéssel.

Még sok minden idegen a világon az újszülött számára: képek, hangok, szagok – mindennap új benyomások ezreivel találkozik. Az anya hasában lévő védelmező vízfürdő nincs már sehol, ehelyett viszont itt a gravitáció, ami őrült megerőltetővé teszi a karok felemelését és a kis test mozgatását. Világos, hogy az új dolgok megtapasztalása közben különösen jólesik valami ismerőset, például anya és apa szeretgető kezeit érezni, melyek minden egyes érintése a melegség, a biztonság és a védettség érzését közvetíti felé.

Az érintés ereje

Sok kultúrában a babamaszszázsnak nagy tradíciója van, mely a szülők és a gyermekük közötti kötődést hivatott erősíteni, valamint további célja a feszültség csökkentése és a kicsi lelki és testi közérzetének javítása. Ismert számos egyéb egészségre gyakorolt pozitív hatása is. A finom stimuláció serkenti a vérkeringést, mélyíti a légzést és erősíti az immunrendszert. Hatására az emésztés is felgyorsul, valamint harmonikusabbá válik a béltevékenység is, ami csökkenti a hasfájást és a puffadást. Továbbá a maszszázs fokozza a baba szervezetében a mielin termelődését, annak a fehérjéét, mely védőburokként borítja az idegrostokat, és összeköti azokat az izmokkal. Ennek következtében javul az ingerátvitel, és ez támogatja a motoros fejlődést. A rendszeresen masszírozott babák jobban alszanak, kevesebbet sírnak és jó testérzetük alakul ki, valamint magabiztosabbá is válnak.

MIÉRT SÍR A BABA?

Ellazulás igény szerint

Pedig a babamasszázs nem a komplex folyamatokról és bonyolult fogásokról szól, hanem sokkal inkább a figyelemről, törődésről és szeretetről, amit ennek során a gyermeknek adunk. „Mindig a gyermek szükségletei élveznek prioritást – mondja Sarah Klarer, egy bécsi anya-gyerek spával rendelkező bábaközpont vezetője. – Ahogy nekünk felnőtteknek sincs mindig kedvünk a masszázshoz, úgy a baba se mindig szeretne ebben részt venni. Ez teljesen normális. Ha viszont jól érzi magát közben, akkor nyugodtan a napi rutin részévé tehetjük.”

A masszázs ideális időpontja éppolyan egyéni, mint maga a kisbaba. Reggel a pelenkázás után, egy lazító fürdőt követően vagy az esti rituálé részeként – minden megengedett, ami a babának és a szüleinek tetszik, és a kicsi napirendjébe jól beilleszthető. „A legjobb, ha a kisbaba ilyenkor nem fáradt, és tele van a pocakja – magyarázza Klarer, bár jobb, ha nem közvetlenül az evés után fogunk bele, hanem hagyunk némi szünetet utána. – Ha a baba a masszázs alatt mégis megéhezne, akkor megszoptathatjuk, azt pedig egy későbbi időpontban folytathatjuk.”

A nyugtató masszázsélményhez szükség van elegendő időre, nyugalomra, valamint mindenekelőtt egy kellemesen meleg helyre – zavaró zajok, erős fényhatások és egyéb figyelemelterelő faktorok nélkül (kapcsoljuk ki a mobiltelefont!). Ha a szobában hideg van, akkor kellemesebbé tehetjük a klímáját egy hősugárzó segítségével. Egyébként más egyébre nincs szükség, mint egy stabil alátétre (pelenkázó), egy minőségi növényi olajra és egy takaróra vagy törülközőre, amivel a baba testét letakarhatjuk addig, míg az arcát masszírozzuk, ahogy Sarah Klarer javasolja.

Ein Baby am Wickeltisch das von der Mama am Bauch massiert wird

Tippek profiktól

„A babamasszázs a születéstől végezhető, még a koraszülött babák esetén is” – mondja a szakértő. Senkinek sem kell attól tartania, hogy ez valamilyen formában árt a kicsinek, mivel a masszázs során alkalmazott fogások sosem erőteljesek, nem fejtünk ki soha erős nyomást, csak nagyon finoman és óvatosan masszírozunk. Arra mindenesetre érdemes ügyelnünk, hogy a babát a hasán mindig körkörös mozdulatokkal masszírozzuk, az óra járásával megegyező irányban, arra, amerre a belek is haladnak, a gerinc környékét pedig kihagyhatjuk, úgy, ahogy egész fiatal babák esetében a köldök tájékát is. Aki kezdetben bizonytalan, a legjobb, ha inkább elvégez egy babamasszázs-tanfolyamot.

„Nálunk a résztvevők a Frédérick Leboyer-féle indiai babamasszázs-technikát, valamint annak egyéb változatait sajátíthatják el – mondja Sarah Klarer. – A figyelem állandóan az egészre összpontosul. A szülők megtanulnak a gyermek szükségleteire figyelni, és ha kell, egy szünetet beiktatni az etetésre, dédelgetésre.”

HÁZI PRAKTIKÁK LÁZ ÉS HASFÁJÁS ELLEN

A közelség iránti szükséglet

Az odafigyelésnek ez a formája a masszázzsal karöltve hozzájárul ahhoz, hogy a kisbabáknak a gondoskodás, illetve a testközelség iránti ősszükségleteit ki tudjuk elégíteni. A szeretetteljes érintés ezenkívül még az oxitocin boldogsághormon termelődését is elősegíti – méghozzá nemcsak a kisbaba szervezetében, hanem a szülőkében is.

Babamasszázskurzusok Magyarországon

  • A Czeizel Intézet babamasszázs-tanfolyamának anyagát már a várandósság ideje alatt ajánlják elsajátítani. Az ősi indiai babamasszázsmozdulatsor mellett a Nemzetközi Csecsemőmasszázs Szövetség által kiegészített mozdulatsor tanulható meg.
  • Jobb és mélyebb alvást, illetve az érzelmi kiegyensúlyozottság elérését ígéri a Sangita babamasszázs.
  • A babamasszázs során az anyuka teljesen megismerheti gyermekét. A tananyag része az újszülött- és kisgyermekkor testi és lelki sajátosságai, a babamasszázs-technikák, a hatások, indikációk, kontraindikációk megismerése.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk