Menü

Apás szülés

Csináljátok együtt!

Home » Család » Baba-Mama » Apás szülés - 07.2020

Egy szülés nem csak egy nő, hanem egy férfi életében is nagyon különleges esemény. Az utóbbi években egyre több férfi szeretné ekkor is támogatni a párját, viszont sokszor teljesen bizonytalanodnak, hogy egyáltalán mit kellene majd csinálniuk, amikor elérkezik a nagy nap. Íme 5 tipp, ami segíthet ebben.

  1. Legyél ott!

Sok férfi azt gondolja, hogy neki nincs is feladata a szülés során, mindössze arra kell figyelnie, hogy ne legyen útban. Ez azonban nagy tévedés, ugyanis már a puszta jelenlétük sokat segít az épp vajúdó párjuknak, aki nagy eséllyel szintén fél, el van bizonytalanodva, és csak sodródik az eseményekkel. Egy ilyen különleges szituációban nagyon jó érzés egy ismert arcot, egy szeretett személyt látni, vagyis az apukát, aki pontosan tudni fogja, hogy mit mondjon vagy tegyen azért, hogy támogassa szerelmét.

  1. Kevés beszéd, több tett

Minél erősebbek a fájások, annál jobban kell egy nőnek koncentrálnia, így ekkor vannak olyan dolgok, amik egyáltalán nem ajánlottak. Ne kérdezz és ne beszélj a párodhoz feleslegesen, inkább fogd meg a kezét, esetleg nedvesítsd be a száját, amikor enyhül egy fájás. Egyes nők nem szeretik, ha ilyenkor hozzájuk ér valaki, azonban egy fájás után biztos, hogy párod sem bánja, ha megsimogatják az arcát vagy a karját.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

  1. Ne sajnáld!

Ez elsőre nagyon durván hangzik, viszont ez így van! Azzal ugyanis nem segítesz a párodnak, ha sajnálod. Szülés során egy nő eléri a maximális teljesítőképességét – akárcsak egy maratonfutó a távot telejsítve. Ahogy egy sportolónak bátorításra van szüksége, úgy egy szülő nőnek is, hiszen a sajnálkozással nem érünk el semmit! Biztatni kell, hogy sikerülni fog. Az empátia természetesen nem tiltott, de ne arra koncentrálj, hogy mennyire sajnálod a sok fájdalom miatt. Mutasd meg neki, hogy biztos vagy abban, hogy sikerülni fog neki, illetve mondd el neki, hogy milyen büszke vagy rá, és dicsérd meg többször is, milyen jól csinálja.

  1. Légy realisztikus!

Az első gyermek esetén mindenféleképp ajánlott elmenni egy szülésfelkészítő tanfolyamra, ahol rengeteg érdekes infót kapunk a szülés időtartamával kapcsolatban, a fájások intenzitásáról, továbbá gyakran személyes élményekről is hallhatunk. Így nem lepődünk majd meg, amikor a szülés egyáltalán nem hasonlít egy hollywoodi filmjelenetre. Sokkal realisztikusabb képet kaphatunk ezzel, aminek köszönhetően a nagy napon higgadtabban fogjuk kezelni a szituációt.

ÉP FOGAK A TERHESSÉG ALATT IS

  1. Ne légy túl szigorú magadhoz!

Sok férfi, aki már jelen volt egy szülésen, arról szokott beszámolni, hogy nem is tudott igazán segíteni a párjának. Ez azonban nem igaz, ugyanis a nők nem várnak el semmi extra teljesítményt vagy tettet, mindössze azt szeretnék, hogy jelen legyen a párjuk. Ne akard megváltani a világot, mindössze támogasd a szerelmedet, és élvezd ki ezt a különleges pillanatot, amit soha többé nem fogsz elfelejteni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk