Menü

Apák napja

Minden, amit tudni kell az ünnepről

Home » Család » Apák napja - 06.2018

Anyák napjára mindig emlékezünk (még ha az utolsó pillanatban is), azonban a szülői páros másik felének nagy napját már sokan elfelejtjük. Nem véletlen, hiszen a szokás az Amerikai Egyesült Államokból ered, és idehaza csak az elmúlt pár évben szivárgott be a köztudatba.

Az édesapákat ünneplését egy amerikai hölgyhöz, Sonora Smart Dodd-hoz köti a történelem. Sonorát és öt testvérét apjuk egyedül nevelte fel, miután édesanyjuk a legkisebb testvér születése közben meghalt.  A polgárháborús veterán szülői szerepben való helytállása lányát, Sonorát, arra inspirálta, hogy a szintén akkoriban szárnyra kapó anyák napja mintájára az édesapákat ünneplő nap kijelölését kezdeményezze.

APA ÉS FIA A NAGYVILÁGBAN

Az eredeti terv az volt, hogy apja születésnapjára, június 5-re essen mindez. Azonban mivel az ötlet egy anyák napi istentisztelet hatására fogalmazódott meg benne, a közösség túl kevésnek ítélte az időt a felkészülésre, így végül az első apák napját 1910 júniusának harmadik vasárnapján ünnepelték meg.

A legkülönbözőbb vállalatok és kereskedelmi ágak azonnal meglátták a nagyszerű lehetőséget ebben, hiszen a sokféle férfias ajándék eladása remek profitot ígért. Ez a felismerés nagyban segítette ennek a jelen napnak az elterjedését az USA határain belül. Az ünnep népszerűsége különösen a világháborúk alatt nőtt nagyot, mikor a csatákban harcoló édesapák tiszteletének és emlékének kiemelkedő jelentősége lett. 1924-ben Coolidge volt az első amerikai elnök, aki nyilvánosan is támogatta az ünnep megtartását, 1972-ben pedig Nixon kézjegyével ellátva törvényben is rögzítették azt.

FÓKUSZBAN A FÉRFIBŐR

Mára a világ többi részén is nagy népszerűségnek örvend ez az ünnep. Sok országban – így Magyarországon is – megmaradt június harmadik vasárnapja a jeles dátumnak, de van, ahol más időpontban éltetik az édesapákat. Németországban például a keresztények által ünnepelt Mennybemenetel időpontjában szokták tiszteletüket kifejezni a családfők és egyben a férfiak felé, míg Olaszországban a katolikus egyház hivatalos apák napi dátumán, március 19-én teszik ugyanezt.

AZ ÁPOLT FÉRFI

Apák napján az édesapák szülői szerepét, az apaságot, a nagyapákat és a férfi elődöket tiszteljük meg. A szokások persze nemzetenként különbözőek, de általánosságban elmondható, hogy ugyanúgy, mint anyák napján, valamilyen ajándékkal, gesztussal illik kedveskedni nekik. Az apák napja hivatalos virága a rózsa: vörös az élő, fehér a már eltávozott édesapáknak és felmenőknek.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk