Menü

Pörgessük fel anyagcserénket!

Testünk pedig meghálálja

Home » Életmód » Egészség » Pörgessük fel anyagcserénket! - 04.2018

Testünk anyagcseréje alatt kémiai folyamatokat értünk, melyek által a szervezetnek hasznos tápanyagok lebomlanak kisebb, felhasználható részekre, a szervezet számára nem hasznosítható, felesleges anyagok pedig kiürülnek. Miért jó, ha gyors az anyagcserénk, és hogyan érhetjük el, hogy az legyen?

A gyors anyagcsere azt jelenti, hogy testünk nagyobb sebességgel több kalóriát éget el. Ennek végeredménye pedig, hogy több energiánk és jobb közérzetünk lesz, még a fogyókúra is egyszerűbbé válik. Néhány apró változtatással pedig sokban segíthetjük anyagcsere folyamataink hatékonyabb működését. Íme, pár tipp a felturbózáshoz.

A LAKTÓZINTOLERANCIA, ÉS AMIT TUDNI ÉRDEMES RÓLA

 

Több fehérje

Az étkezés maga is felgyorsítja anyagcserénket pár órára, ezt az étel termikus hatásának nevezik. Ez abból ered, hogy maga az emésztés is több kalóriát igényel a szervezettől, hiszen testünk dolgozik, hogy a bevitt élelmet tápanyagokra és kisebb részekre bontsa. A fehérje váltja ki a legnagyobb termikus hatást, 15-30%-kal aktívabbá téve anyagcserénket, míg ez a szám szénhidrátoknál csak 5-10%, zsírok esetében pedig 0-3%. Ráadásul a fehérje sokkal jobban telít, mint a szénhidrátok vagy a zsírok, így megakadályozza a túlevést is. Diétázóknak pedig különösen hasznos, mert csökkenti az anyagcsere folyamatok fogyókúra miatti visszaesésének mértékét. Tehát ha fehérjedús étrendet követünk, több kalóriát éget testünk, mindezt pedig kevesebb étel bevitelével.

Fehérjedús élelmiszert fogyasztva szervezetünk több kalóriát éget el, hiszen a fehérje aktívabbá teszi anyagcserénket.

Hideg víz

A vízfogyasztás már önmagában is sokkal egészségesebb, mintha üdítőket innánk, hiszen a cukrozott italokban eleve sok kalória található. Ha tehát áttérünk a sima vízre, már egyből kiiktattunk egy nagyobb kalóriaadagot az életünkből. Kutatások kimutatták, hogy fél liter víz elfogyasztása körülbelül 1 órára 10-30%-kal turbózza fel anyagcsere folyamatainkat. A hatás tovább fokozható, ha hideg vizet iszunk: ekkor testünknek arra is energiát kell szánnia, hogy felmelegítse azt, így még több kalóriát égethetünk el. A víznek telítő hatása is van: ha fél órával étkezés előtt iszunk egy-két pohárral, nagy valószínűséggel kevesebbet fogunk enni.

 

MI MINDENRE JÓ A KÓKUSZOLAJ?

 

Magas intenzitású mozgás

Az 1-2 órás kocogással szemben próbáljuk ki a 30 perces sprintet! Tanulmányok kimutatták, hogy az erőteljes sportolás az anyagcsere és kalóriaégetés szempontjából sokkal jobb választás, mint a hosszú ideig tartó alacsonyabb intenzitású testmozgási formák.  Mivel hirtelen sok energiára van szükségünk, az nagymértékben pörgeti fel anyagcserénket, amely még a mozgás utáni pár órában is kitart, így több elégetett kalória lesz a végeredmény.

ÍGY SZOKJUNK LE A ROSSZ ÉTKEZÉSI SZOKÁSOKRÓL!

 

Aludjunk eleget!

Az alváshiány bizonyítottan nagy szerepet játszik az elhízás kockázatában. Egyrészt az alvásmegvonásnak negatív hatásai vannak az anyagcsere folyamataira, másrészt kapcsolatban áll a megnövekedett vércukorszinttel és inzulinrezisztenciával. Mindkét jelenség a 2-es típusú cukorbetegség előszobája. Ezen kívül a kevés alvás megnöveli az éhségért felelős, míg csökkenti a teltségérzetet okozó hormonok szintjét.

 

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk