Active Beauty
Amióta vagy nekünk

Egy baba mindent megváltoztat

Amióta vagy nekünk

Szülőkké a gyerekek által váltunk, már csak a születésük révén is. És nemcsak a mindennapok állnak a fejük tetejére, egy kisbaba megérkeztével általában elkezdünk egészségesebben és fenntarthatóbban is élni. Akár még jobb emberekké is válunk.

Már reggel elkezdődik: felkelés 7:10, macskaetetés 7:12, fogmosás 7:25, online hírolvasás 7:30, a mosogatógép bepakolása 7:38, búcsúpuszi a párunknak 7:40, a ház elhagyása 7:42. És ekkor hirtelen berobban életünkbe a baba – és a rutintól búcsút vehetünk.

És ez igazából jól is van így. Mivel ezáltal megtanulunk rugalmasabbak lenni, és a meglepetésekre – amiben a gyerekek mindig is híresen jók voltak – higgadtan reagálni. Két képesség, amiből nem csak szülőként profitálhatunk. De a gyermekvállalás más előnyökkel is jár.

1. Több friss levegő

Minden hétvégén délig húzzuk a lóbőrt, pedig odakint hét ágra süt a nap, és a színpompás őszi erdő is olyan hívogató? Ennek most vége, mivel, vasárnap ide vagy oda, reggel hétkor – ha szerencsénk van! – ébreszt minket az éhes és vállalkozókedvű gyermekünk. És ebben az a legszebb, hogy ahelyett, hogy mindig ugyanazon az útvonalon baktatnánk végig a parkban napi séta címén, most hatalmas, jóleső túrákat tehetünk a legkülönbözőbb úti célokkal – melynek köszönhetően megtanuljuk értékelni a korán kelést. Amikor pedig 13 órakor az embertömegek elözönlik a közeli vendégfogadót, és vérre menő harcot vívnak egy-egy szabad asztalért, mi már jóformán el is indultunk haza.

AMIT A MÁSODIK BABÁNÁL MÁSHOGY CSINÁLUNK

2. Több kaland

Gyerekekkel valóban sokat csavaroghatunk: új környékeket fedezhetünk fel, és olyan helyekre is eljutunk ismét, ahol már ezer éve nem jártunk. Gyakran meglepődve állapítjuk meg, hogy bizonyos élmények mennyire feledésbe merültek már. Például hogy hogy imádtunk hullámvasutazni. Vagy hogy mekkora élmény volt hangosan sikítozva lecsúszni a vízi csúszdán, majd a végén nagyot csobbanni a medencébe. Vagy szánkózni egy nagyot és korcsolyázni. Vagy ellátogatni az állatkertbe.

A játékot mint remek szabadidős tevékenységet is újra felfedezzük – és még felnőtt fejjel is élvezzük. Ehhez jönnek még az igazán aktív nyaralások, melyekre a gyerekek kitartó fülrágása nélkül talán sosem fizetnénk be. Ezek – pozitív mellékhatásként – igen szépen formába is hoznak minket. És ott vannak még természetesen azok a tevékenységek is, melyek a gyerekeink tudását hivatottak fejleszteni, de a saját agysejtjeinket is alaposan megtornáztatják, mint a múzeumlátogatások és a természeti tanösvényeken tett séták vagy a közös rejtvényfejtés.

3. Több lexikális tudás

Amikor csemetéink megkezdik iskolai pályafutásukat, azzal kezdetét veszi az egyszeregy. De a különböző levélformákkal és a hóban talált állatnyomokkal kapcsolatos ismereteink is újra a felszínre törnek. Az angol nyelvtan alapjainak átismétlése se fog sokat ártani, és az új barkácstechnikák kipróbálása is rendkívül inspirálóan hat majd a DIY-rajongókra. Sok szülő állandóan arról panaszkodik, hogy mindennap segítenie kell a gyerkőcnek a házi feladat megírásában – noha állítólag a napköziben ő azt már elkészítette –, pedig a közös gyakorlásnak megvan az a hatalmas előnye, hogy még jobban összekovácsolja a szülőt és gyermekét.

4. Naprakészség

Ez fordítva is igaz, mert mi is sokat tanulunk a gyerekektől, például azt, hogy mely tévésorozatok és popbandák épp a legfelkapottabbak, hogy melyik sportdivatmárka számít a legmenőbbnek, hogy hogyan lehet az internetet kitrükközni, és hogyan is működnek valójában a mobiltelefonok. És még egy határozottan fontos dologra megtanítanak minket a kicsik, ha esetleg elfelejtettük volna, mégpedig arra, hogy a más kultúrákból és más környezetből származó emberekkel hogy találhatjuk meg a közös hangot.

5. Nyitottabban a világra

A kezdő játszóterező szülőket onnan lehet általában felismerni, hogy a homokozóban játszó gyermekükről egy pillanatra se veszik le a szemüket. Csak esetleg arra a pár másodpercre, amikor méregető pillantást vetnek a többi kísérőszemélyre, és figyelik, hogy vajon mindent jól csinálnak-e. A profi szülők ezzel ellentétben már régen felülemelkedtek ezeken az előítéleteken. Ehelyett ők a játszótéren izgalmas új barátságokat kötnek, szokásokat, hagyományokat és ünnepnapokat ismernek meg a világ minden tájáról, vagy akár idegen nyelvekkel és dialektusokkal ismerkednek meg, és átlépnek a kultúrák között húzódó sorompók felett. Röviden: erősen tágítják a látókörüket.

6. Tudatosabb táplálkozás

Csoki reggelire? Délben egy gyors pizza két megbeszélés között? Vacsorára pedig paradicsomszószos spagetti? Még akkor is, ha a legtöbb gyermek ujjongással fogadná édesanyja egykori étrendjét, anya már nem túl büszke a fiatalkori táplálkozására. Tehát mostantól sok zöldség és friss gyümölcs kerül az asztalra, a gyümölcscentrifuga megállás nélkül gyártja az egészségesnél egészségesebb dzsúszokat, de a párológép és az aszalógép se pihen sokat két fitt finomság elkészítése között. És apa is meg szeretné mutatni, hogy mit tud: például azt, hogy hogy kell tökéletes steaket sütni. A változatosság tehát garantált.

JÓ, HA KICSI A KORKÜLÖNBSÉG?

7. Környezettudatos hétköznapok

A szelektív szemétgyűjtés mindig is az idegeinkre ment, most pedig hirtelen elkezdtük még a tetrapackos dobozokat is lelkesen összehajtogatni? A régimódi nejlonzacskókra egy egyszerű fejrázással mondunk nemet, miközben az elektromos autókat már meglehetősen menőnek találjuk, és ezenkívül egy passzívház építésén törjük épp a fejünket? Akkor lehet, hogy az impulzus a gyerekszobából érkezik. Azok a gyerekek, akik az iskolában, sőt már az óvodában is megtanulják, hogy a bolygónak, melyen élünk, nem szabad fájdalmat okozni, otthon a legrigolyásabb környezetvédő hírnökökké tudnak válni. És eközben természetesen minket is egyre jobban érdekel Földanyánk sorsa. Elvégre pontosan arról a világról van szó, melyben gyermekeinknek még sokáig egészségben kellene élniük. Tenni is akarunk érte közös erővel.

8. Több megértéssel a saját szüleink iránt

Az életben sok minden nézőpont kérdése. Ezalól a saját szüleink se képeznek kivételt. Ahogy mi magunk is szülőkké válunk, édesanyánk, aki mindig a gondoskodásával kergetett minket őrületbe, nagymamává válik, akit talán épp ezért a tulajdonságáért fogunk annyira becsülni. És édesapánk, akit mindig csak akkor láttunk, amikor esténként feszülten hazaért a munkából, most lehetséges, hogy nagypapaként példaértékűen terelgeti az unokáit, és még azt is tudja, hogy hogy kell határokat állítani eléjük. Az, hogy most más perspektívából tekintünk rájuk, sokszor segít abban, hogy a velük való kapcsolatunkat újradefiniáljuk, és megértsük őket úgy, ahogy azt talán sose tettük. Ennek köszönhetően a már évtizedek óta közöttünk álló fal is leomolhat. Ez esetben gyermekünk akár terápiás órákat is megspórolhat nekünk.

 

9. Több randevú a kedvessel

Sokan azt mondják, hogy a baba érkezését megsínyli a párkapcsolat – pedig igazából még profitálhat is belőle. Ami első hallásra egy mínusz pontnak tűnik, az a valóságban épphogy pozitív változást idézhet elő. Igaz, hogy egy gyermektelen pár folyton spontán tud programokat szervezni, de pont ez a szabadság az oka annak, hogy a mozilátogatást, a kirándulást vagy az estét a kedvenc olasz barátunkkal addig-addig halasztgatjuk, amíg a kiszemelt filmet már nem játsszák a moziban, az időjárás már nem kedvez a kirándulásnak vagy az olasz barát már réges-rég visszautazott Szicíliába. A baba mellett ezeket a programokat csak gondos szervezéssel tudjuk kivitelezni. Találni kell egy mindkettőnk számára megfelelő időpontot, szervezni kell bébiszittert vagy át kell hívni a nagymamát, előre helyet kell foglalni, röviden: tervezni kell, és főleg: el kell tökélni magunkat. Ez a várakozás örömével tölt el majd minket, a különleges alkalomra pedig kicsinosítjuk magunkat a másik számára, és valószínűleg különösen sok energiát fektetünk majd abba, hogy az este jól sikerüljön.

10. Több gyengédség

Különösen szívmelengető változás – melyet gyakran a baba érkezése vált ki –, hogy az édesapák is gyengédebbé válnak. A legtöbb nő számára aligha akadhat szebb látvány annál, mint amikor egy frissensült apuka a gyermekét gyengéden felemeli, és szeretetteljesen az ölébe veszi. Előfordulhat, hogy most először ismerjük meg partnerünket az érzékeny, finom oldaláról. Még a legvagányabb srác is megmutatja ilyenkor, hogy milyen gyengéd is tud lenni. Ideális esetben nemcsak a gyermekkel, hanem annak édesanyjával is. Köszönjük, kisbabánk!