Active Beauty
A vashiány és minden, amit tudni érdemes róla

Dr. Barbara Neumüller-Berger általános orvos elmondja

A vashiány és minden, amit tudni érdemes róla

Dr. Barbara Neumüller-Berger általános orvost a vashiány okairól, tüneteiről és kezeléséről  kérdeztük.

Árulja el, hogyan nyilvánul meg a vashiány és hogyan kezelik?

Koncentrációs és alvási zavarok, fáradtság, hangulatváltozások és depresszió: ezek a lehetséges jelek, amelyek mögött vashiány húzódhat meg. A problémát vérvétellel vizsgálják, és különböző laborértékek alapján állapítják meg. A vashiány megszokott kezelési módja az arra megfelelő tabletta. Azonban nem megfelelő adagolás mellett kellemetlen mellékhatásokat, pl. hasmenést okozhat.

A KÓKUSZ JÓTÉKONY HATÁSAI

Miért a nőknél gyakoribb a vashiány?

A leggyakoribb kiváltó okok: a rendkívül erős menstruációs vérzés, a terhesség és
a szoptatás. Sok nőnél nem megfelelőek
a vastartalékok, amikor a terhesség elkezdődik. A vas pedig nagyon fontos lenne az anyaméhben növekvő magzat agyának és idegrendszerének fejlődéséhez, valamint a vérképzéséhez. A vashiány okozhat koraszülést, fejlődési visszamaradást és nagyobb fogékonyságot a gyermekbetegségekre. Súlyos vashiány esetén a szülés utáni depresszió veszélye is megnő. A szülés előtti megfelelő vastartalékok ahhoz is hozzájárulnak, hogy az újdonsült anya minél előbb felépüljön.

Mi befolyásolja a vas felszívódását a szervezetben?

A kávé és a fekete tea, valamint a fehér lisztes termékek gyakori fogyasztása gátolja 
a vas felszívódását a bélcsatornában.
Az olyan emésztési zavarok, mint például 
a gluténintolerancia (cöliákia) és a laktózintolerancia szintén okozhatnak vashiányt. A krónikus betegségekben szenvedő embereket általában szintén érinti a vashiány – ide tartoznak az olyan krónikus gyulladásos gyomor- és bélbetegségek, mint a Crohn-betegség, a fekélyes vastagbélgyulladás, ezenkívül a szívbetegségek, a veseműködés zavarai és 
a rák. Hasonló igaz a gyomorvédő gyógyszerekre is, ugyanis ezek is gátolják a vas felszívódását. A vegetáriánusoknak és a vegánoknak olyan növényi vasforrások ajánlottak, mint a lencse, a bab, a csicseriborsó, az olajos magvak, a búzapehely és a vassal dúsított reggelizőpelyhek. A spenót egyébként meglehetősen kevés vasat tartalmaz.

A LAKTÓZINTOLERANCIA, ÉS AMIT TUDNI ÉRDEMES RÓLA

Miért fordul elő a sportolók körében olyan gyakran a vashiány?

Az ambiciózus amatőr és versenysportolóknak nagyobb a vasszükségletük az intenzív izommunka és a gyakori izzadás következtében. Ráadásul ha kevés húst fogyaszt valaki, akkor a rizikó még nagyobb. A futóknál például az edzés okozta rezgések mikrovérzéseket okoznak a bélcsatornában, ami nem okoz érezhető kellemetlenséget, ám ennek ellenére a szervezet vastartalékait csökkenti. Az edzések által kiváltott intenzív stressz eredményeképpen az élsportolók védtelenebbek a fertőzésekkel szemben – a szervezet ezért krónikus gyulladt állapotot tart fent, megakadályozva ezzel a vas felszívódását az ételből. A vashiány leggyakoribb tünetei sportolóknál: fáradtság, teljesítmény-csökkenés, és légszomj edzés közben.