Menü

A női szexualitás

Éljük meg!

Home » Életmód » Psziché » A női szexualitás - 04.2021

A kiegyensúlyozott szexuális élet boldoggá tesz, és az egészségre is pozitív hatást gyakorol. Miként teszi az erotika gyönyörökkel telivé és autonómmá a nők életét?

Mi az, ami a férfiaknak általában könnyebben megy, mint a nőknek? A helyes válasz: a mindennapok zűrzavarából a szexuális vágyakozásra való átkapcsolás. Pedig a nőknek is alapvető szükséglete a rendszeres szexuális aktivitás, hiszen nagyban hozzájárul testi és lelki egészségük megőrzéséhez.

A nők szexuális vágya szerelembe eséskor, kevéssel peteérés előtt, és partnerük hosszú távollét utáni viszontlátásakor a legerőteljesebb – mondja Elia Bragagna bécsi szexológus és szexterapeuta. A mindennapokban viszont sokaknak nehezére esik „átkapcsolni” az anyai és a dolgozó női szerepről a szenvedélyes szeretőére. „A legjobb, ha tudatosan hangoljuk át magunkat az erotikára – mondja Bragagna. – Segít, ha az érzékiséget előbbre soroljuk a prioritási listán – és ennek érdekében gyakrabban kitöröljük a fejünkből a tennivalók hosszú listáját.”

4 MÍTOSZ A FEROMONOKRÓL

A nemi vágy felébresztéséhez a szakember heti egy randevút vagy kölcsönös masszázst javasol a pároknak, amely során mindkettőjüknek sikerülhet ráhangolódni az együttlétre. Még jobb, ha már a napközbeni találkába, telefonhívásba vagy üzenetváltásba is belecsempészünk egy kis vágyfokozó „bizsergést”.

Ha ezáltal a rendszeres erotikus páros (vagy egyéni) órák olyan maguktól értetődővé válnak, mint a heti jógaórák, akkor az többszörösen is megtérül: a kiteljesedett szexualitás pozitív hatást gyakorol az egészségre, és akár hét évvel is meghosszabbíthatja az életet – írja a német nőgyógyász, Sheila de Liz „Unverschämt. Alles über den fabelhaften weiblichen Körper” (Szégyenkezés nélkül: mindent a csodálatos női testről) című könyvében. Ráadásul a lélek is kivirul tőle a dopamin nevű hírvivő anyag – más néven boldogsághormon – termelődésének köszönhetően. „Ha viszont rendszeresen visszautasítjuk a partnerünk közeledését, akkor szépen lassan eltűnik a szexuális erő, kevesebb lesz bennünk a vitalitás és a szex iránti vágy” – magyarázza Bragagna.

A kielégítő szex egyik legfontosabb előfeltétele, hogy jól ismerjük és szeressük a saját testünket. Sok nő még sohasem vizsgálta meg a nemi szervét a tükörben – mondja Bragagna és Sheila de Liz is. Ugyanis sok nő szégyelli a testét, beleértve a nemi szervét is, míg ez a férfiakra kevésbé jellemző. „Ha egy kislány megérinti a nemi szervét, akkor azért általában megdorgálja a környezete – mondja Elia Bragagna. – Ha ezt egy kisfiú teszi, akkor inkább csak mosolyogva jegyzik meg: Játszik a fütyijével!” Pontosan erre a különbségre akarnak a feminista kezdeményezések rávilágítani.

A női gyönyörszerzés fő szerve a csikló. A csiklóról sokan azt hiszik, hogy egy kis golyócska, ami a szeméremdomb alatt van, de azt már kevesen tudják, hogy valójában az, ami látszik kívülről, pusztán a töredéke annak, ami belül van. A klitorisz nem látható része két körülbelül 11 centiméter hosszú, vékony testszövet, ami a makk két oldalából indul, ugyanúgy, mint a hüvely körüli hüvelytornác is. Szexuális izgalom hatására a hüvelytornác vérrel telítődik, amitől a vulva duzzadtnak tűnhet, és fokozódik a terület érzékenysége. Ilyenkor a csikló makkja is megduzzad és megkemé nyedik. „Ezért érdemes rászánnunk az időt az előjátékra – mondja Bragagna. – Ha odalent elkezd pulzálni, akkor itt az idő.” A fáradozásunk jutalma: izgalmi állapotban a pénisz behatolása sokkal intenzívebben érezhető, ami még jobban felkorbácsolja a vágyat.

A híres G-pont sem más, mint egy a vagina elülső oldalán, így a csikló testen belüli része alatt fekvő terület, magyarázza Sheila de Liz – tehát a klitorisznak a ritka vaginális orgazmushoz is van köze. Változó, hogy kit mivel lehet izgalomba hozni – van, akit a mellbimbók gyengéd stimulációja, másokat erotikus játékszerekkel való kísérletezés izgat fel. A klitorisz szex közbeni célzott stimulációja a legtöbb pár számára magától értetődővé vált – beleértve a nő önkielégítését is a közösülés során. Bragagna helyesli ezt, mert sok nő úgy tud a leggyakrabban eljutni a csúcsra, ha „a saját keze is benne van a dologban”.

Ennek ellenére előfordulhat, hogy egyszerűen nem jön a vágy. Sok nő ilyenkor visszahúzódik, vagy csak úgy tesz, mintha élvezné a szexet, de akár testileg és lelkileg is szenvedhet emiatt. Elia Bragagna csupán egészségügyi okokból is azt tanácsolja minden érintettnek, hogy merjenek megnyílni egy szakembernek. „A terápiás alkalmakon teljesen görcsmentesen keressük a vágytalanság okait – mint egy kvíz vagy egy detektívjáték során.”

EGY PÁRKAPCSOLAT 9 FÁZISA

Lássuk a vulvát!

Feminista csoportok – például a Gang du Clito vagy a T’as joui – szerint a női nemi szervet és annak funkcióit még mindig tabu övezi. A Juliana Notari – Recife brazil város közelében kiállított, 33 méteres – intenzívvörös vulvaszobra által kiváltott heves érzelmek arra mutattak rá, a női nemi szervet ábrázoló művészeti alkotások rendkívüli mértékben megosztják a közvéleményt.

Ezért küzd sok elszánt nő a szociális hálókon a szeméremtestet ábrázoló képek eseményeken való közzétételéért, a szexuális önmeghatározásért és a női orgazmusért. A paletta a (jelenleg online) kiállításoktól és vulva gipszlenyomatoktól az orgazmusról való beszélgetéseken át a vulva watching (nemiszerv-vizsgáló) workshopokig terjed: utóbbin egy női csoport tagjai önmagukat és egymást vizsgálgatják a két lábuk között. A kezdeményezők egyik fontos érve: ha a nők megismerik a testüket, és az fontossá válik számukra, akkor többé nem fogják hagyni, hogy mások rendelkezzenek felette.

 

A női intimzóna

A vagina és a vulva két olyan kifejezés, melyeket gyakran felcserélnek egymással. A vagina (vagy hüvely) a nemi szerv belső, szemmel nem látható része – anatómiai szempontból egy rugalmas izomcsatorna, amely a méhnyakat köti össze a vulvával. A vulva szó a külső nemi szerveket jelöli – tehát a vénuszdombot, a nagy külső és a kis belső szeméremajkakat, a hüvelybemenetet és a csikló szemmel látható részét, a makkot.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk