Menü

A kis kedvencek jótékony hatása a gazdikra

Szőrös boldogság

Home » Család » Kiskedvencek » A kis kedvencek jótékony hatása a gazdikra - 02.2019

Ha van egy édes kis állatkánk, aki otthon vár és szeret minket, valószínűleg nem kérdezgetjük magunktól minden nap: én mit is nyerek én ezzel? És ez jól is van így. Ugyanakkor hasznos, ha tisztában vagyunk vele, hogy nagyon is sokat. Kis kedvenceink ugyanis számtalan pozitív tulajdonsággal rendelkeznek egészségünkre nézve.

Társak a mindennapokban

Kutatások bebizonyították, hogy a magány érzése összefüggésben áll olyan betegségekkel, mint az Alzheimer-kór vagy a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszióról nem is beszélve. Egy szeretnivaló kisállat jelenléte azonban könnyedén segít az egyedüllét érzésén. Egy felmérés szerint például a háziállatot tartó, középkorú felnőttek között 36 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy magányosnak érezzék magukat, mint a kis kedvenc nélkül élők. Idősebb, egyedül élő embereknél különösen sokat számíthat, hogy lehetőségük van mindennapos szociális interakciókra akkor is, ha nincs más a közelben.

MILYEN PÓZBAN ALSZIK A KUTYUS?

Megmozgatnak

Nem csak a kutyusnak van szüksége arra a reggeli sétára, hanem nekünk is nagyon jól jön az extra kör.  Egészségügyi szempontból pedig amúgy is elvárt minimum magunkkal szemben az a fél óra testmozgás, hiszen nem csak izmainkat tartja karban, de immunrendszerünket is erősíti a friss levegő. Sőt, mentális jólétünkre is óriási hatással van a mindennapos kimozdulás. Persze nem egyedül a kutyusok segíthetnek fitten maradni, hiszen kiscicánkkal is igencsak mozgalmas lehet egy fél órás játékidő, de nyuszikánkkal vagy tengerimalacunkkal is fogócskázhatunk egyet a lakásban.

A gyerek előnye az allergiával szemben

Kutatások szerint azok a kisgyerekek, akik háziállat mellett nőttek fel, kisebb valószínűséggel lettek allergiások a későbbiekben. A tanulmány 18 éves résztvevők adatait vizsgálva arra az eredményre jutott, hogy akik már 1 éves koruk előtt rendszeresen érintkeztek háziállattal, fele akkora valószínűséggel lettek allergiások az állatka szőrére.

Viszlát, stressz!

Egy svéd kutatócsoport munkája során érdekes eredményre jutott. Azoknak a nőknek, akik 15-30 percet eltöltöttek egy kutyussal, nagymértékben csökkent a kortizol nevű stresszhormon szintjük. Ha pedig saját állatkánk van, az még több hosszú távú pozitívummal is járhat. A kísérlet alatt megfigyelték ugyanis, hogy akiknek otthon is van kis kedvencük, azoknak a játékot követő 5 percben megemelkedett a boldogsághormon szintjük is, 1 órával később pedig alacsonyabb maradt a pulzusszámuk, mint a háziállatot egyébként nem tartóké.

HOGYAN BESZÉLGETNEK VELÜNK A KUTYÁK?

Könnyebb barátkozás

Az állattartók közössége azon kívül, hogy nagy és sokszínű, igencsak barátságos és segítőkész is. Így ha híján vagyunk a baráti kapcsolatoknak, könnyítsük meg helyzetünket egy szőrös kis társsal. Kutyasétáltatás közben könnyen elegyedhetünk szóba másokkal. A kutyafuttatók pedig tipikusan barátságos helynek számítanak, itt biztosak lehetünk benne, hogy valaki érdeklődik majd pajtásunk iránt. Ez pedig különösen jól jön, ha amúgy nem vagyunk túl ügyesek a könnyed csevegésben.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk