Active Beauty
5 ok, amiért inkább biot vásároljunk

A bio több mint egy trend

5 ok, amiért inkább biot vásároljunk

A bioélelmiszerek kora virágzik. De valójában miért? Mondunk 5 okot, amiért a bioélelmiszer jobb választás.

A bio termékek nagyon népszerűek, legyen szó élelmiszerről, ruházatról vagy tisztítószerről. A  bio valóban jobb, Anna Růžičková, cseh ételblogger szerint érezhető a különbség. Elmondja, miért részesíti előnyben a biotermékeket és kerüli a szigorú étrendi szabályokat. Mert nem feltétlenül kell teljesen életmódot váltanunk, kis lépésekkel is hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez, közben jót cselekedhetünk. Annak érdekében, hogy a fenntarthatóság ne csak hippi trend maradjon, összegyűjtöttünk néhány jó okot, amelyek megmutatják, hogy a bio mit is tud valójában.

5 OK, AMIÉRT INKÁBB A BIO TERMÉKEKET RÉSZESÍTJÜK ELŐNYBEN

  1. Jobb íze van

“A gyümölcsök és zöldségek íze más, ha a kertből vagy egy helyi gazdától származnak” – mondja meggyőződve Anna Růžičková. A hüvelyesek terén is nagy, minőségbeli különbségeket vehetünk észre. A boltból származó hagyományos termékek hajlamosak a penészesedésre. A hüvelyesek, például a bab, a lencse és a csicseriborsó esetében az ökológiai gyártók mindent megtesznek, hogy mindent kellően megszárítsanak és tároljanak. Nekünk, fogyasztóknak ezt is fel kell ismernünk.

MŰANYAGMENTES ÉLET

  1. Több tápanyag

“Egyre többen tapasztalják, hogy megfelelő étrenddel számos egészségügyi problémát meg tudnak oldani” – mondja a blogger. Anna Růžičková főként bio, vegán és gluténmentes termékeket fogyaszt, továbbá egyszerű és egészséges recepteket oszt meg ételblogján. A német szövetségi táplálkozási központ szerint az ételek minősége is meghatározó a benne lévő tápanyagok szempontjából. A bio gyümölcsök és zöldségek kevesebb vizet, de több tápanyagot és C-vitamint tartalmaznak, és másodlagos növényi anyagokban is sokkal gazdagabbak.

 

  1. Kevesebb kémia

Az egyik gyógyszer a kártevők ellen, a másik a növekedés ellen… A hagyományos gabonatermékeket gyakran genetikailag módosítják, és a búzát még betakarítás előtt peszticidekkel kezelik, hogy kiszárítsák a kalászt. Ha ezt el akarjuk kerülni, akkor vegyünk bio terméket. A géntechnológiával módosított növények termesztése Ausztriában még mindig tilos, de a hagyományos gazdálkodók szerezhetnek be takarmányt – például szóját – azokból az országokból, ahol a géntechnológia megengedett.

MINDENT A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

  1. Állatvédelem

Az állatjólét az ökológiai gazdálkodásban is nagy szerepet játszik. Ha nem akarjuk teljesen nélkülözni a húst vagy a tejtermékeket (bár ma már vannak remek hús alternatívák a vegán főzéshez), akkor válasszunk bio termékeket, ezzel támogatva, hogy a haszonállatokat megfelelőbb módon tartsák. Mert egy biztos: egy olyan tehén, amely nyáron egy nagy legelőn mozoghat, sokkal jobban érzi magát, mint egy olyan tehén, aki egy istállóban tejpumpaként tengeti életét.

 

  1. A talaj és a víz védelme

Kevesebb vegyszer, helyette szerves trágya és vegyes növények termesztése. Ezek az alapvető biológiai elvek védik a talajt, és biztosítják, hogy hosszú távon termékeny maradjon. Ezáltal erőforrásokat takaríthatunk meg, jót teszünk környezetünknek, valamint azoknak a gyümölcs- és zöldségnövényeknek, amelyeknek tápanyagra van szükségük a növekedéshez. Összehasonlításképpen: a szerves talajok sokkal több vizet képesek felszívni és tárolni, mint az intenzíven művelt mezők.