Menü

5 nyugtató jógapóz gyerekeknek

A kicsik legnagyobb örömére

Home » Család » Baba-Mama » 5 nyugtató jógapóz gyerekeknek - 03.2000

Előző cikkünkben már meséltünk nektek a gyerekjóga szuper pozitív hatásairól, és arról, hogy az a legjobb és leghatékonyabb, ha otthon közösen gyakoroltok. Most meg is mutatunk 5 olyan pózt, mely elcsendesíti, megnyugtatja és ellazítja a kicsiket. A feladatokat Bánhidi Dóra, a Jógakaland alapítója és kisfia, Ármin mutatja be.

  1. Hegytartás – Lefele néző kutya

A hegytartás, vagy más néven lefelé néző kutyapóz, az egyik leggyakoribb testhelyzet a jógában. Nem véletlenül, hiszen ez a tartás annyira stabil, hogy biztonságot ad. A gyerekek már egész kicsi koruk óta ösztönösen is meg tudják csinálni, Ármin kisfiamnak is ez volt ez első jógapóza.

Nem mellesleg, ez az egyik legjobb dolog, ami történhet a gerinccel. A hegytartás erősít, de mindeközben erőteljes nyújt is. Sok mindennek köszönhetően, de talán kiemelten a városi életmódnak, illetve a több iskolában töltött időnek is, a gyerekek indokolatlanul sok időt töltenek ülve. Ennek következtében a combhajlító izom sokkal nehezebben nyúlik. Ez az az izom, amit a legnehezebb nyújtani, ezért erre külön figyelmet kell fordítani, mert később derék- és hátfájdalomhoz is vezethet. Erre is kiválóan alkalmas a hegytartás, ami intenzíven nyújtja az egész lábat. Mivel a hát folyamatos egyenesítésére törekszünk, nyúlik a gerincoszlop, a csigolyák között nagyobb lesz a tér. A fej lógatása révén pedig több vér kerül az agyba, így remekül felfrissít, aktivizál. Remek alkalmat ad ez a póz arra, hogy befelé forduljunk, és megfigyeljük magunkat.

Bánhidi Dóri és kisfia, Ármin

Így vegyétel fel a pózt: Négykézlábról indulva álljatok lábujjhegyre, és belégzés közben emeljétek fel e medencéteket, miközben a térdeitek is kiegyenesednek. A fejeteket hagyjátok lógni, a sarkaitokat pedig tegyétek le a földre. Nem baj, ha nem tudjátok a lábaitokat kinyújtani, vagy nem ér le a sarkatok, a lényeg, hogy fordított V alakot formáljatok a testetekkel, és hogy érezzétek, ahogy nyúlik a gerincetek. Maradjatok így 5-10 mély légzésig, orron be és orron ki.

  1. Boldog baba póz

Ez a másik olyan póz, amit a gyerekek ösztönösen és könnyen meg tudnak csinálni. Látjátok Ármint a képen? A boldog baba az egyik legfelszabadítóbb ászana. Vsak feküdj a hátadra, és kalimpálj a lábaddal. Teljesen ellazítja a gerinc melletti mélyizmokat, főleg a deréknál, ahol kifejezetten túlfeszülésre hajlamosak. Az ellazulás miatt enyhíti a deréktáji panaszokat, lazítja a csípőízületet, ami a sok ülés miatt merevvé válik. Nyújtja a comb hátsó felén futó, szintén gyakran merev, zsugorodott izmokat, ráadásul nyugtatja az elmét, oldja a belső feszültséget.

Így vegyétek fel a pózt: Emeljétek magasra a lábatokat, térdek a mellkashoz közelednek, a kezeitekkel pedig fogjátok meg a lábfejeket. Miközben a lábfejek felfelé néznek, szétnyitjátok a lábaitokat és a térdeiteket, a hónalj felé közelítitek. Ezzel lehet mélyíteni a mozdulaton. Tartsátok ezt a pózt, egyenletes mély légzés mellett, utána pedig már össze-vissza hadonászhattok a lábaitokkal, mint a boldog babák.

  1. Előrehajlás

Az egyik legegyszerűbb kedvenc gyakorlatom, amit tényleg bármikor és bárhol el tudsz végezni. Ha már zsong a fejed a munkahelyeden a sok teendőtől, vagy otthon attól, hogy még vár rád a takarítás, főzés és mosás, csak simán állj fel, és csináld meg ezt az előrehajlást pár percig. A hatás nem marad el. A gyerekek is szeretni fogják, mert könnyen meg lehet csinálni, és náluk is ugyanúgy kifejti a jótékony hatásait, például dolgozat írás előtt csökkenti a szorongást, és fel is pezsdíti a koncentrációt.

Oldja a stresszt és a szorongást, a nyak és a hát megnyújtásával jó hatással van a gerincre, a törzs fordított helyzete miatt növeli a vitalistást, javítja az anyagcserét. Segít a koncentrációban, hiszen az előrehajlás miatt felfrissül a véráramlás a testben.

 

Így vegyétek fel a pózt: Álljatok egyenesen, zárt állásban. Kilégzés közben hajoljatok előre, fogjátok meg ellentétesen a könyököket, és csak lógjatok így. Vegyetek mély lélegzeteket a hasatokba, és kilégzésre mindig ereszkedjetek kicsit lejjebb, mélyebbre. Ha úgy érzitek, hogy nagyon feszül még a hátsó combotok, akkor hajlítsátok be nyugodtan a térdeiteket, és csak szép lassan nyújtsátok ki. Ne erőltessétek meg magatokat.

  1. Eke póz

Elsőre lehet, hogy nem úgy tűnik, de az eke póz egy pihentető póz. Viszont ahhoz, hogy tényleg kényelmesen érezzük magunkat ebben a pózban, laza és hajlékony gerinc szükséges. Ez egy fordított testhelyzet, melynek rendkívül sok pozitív hatása van. Nyújtja a gerincet és a nyakat, táplálja a gerincidegeket, erősíti a hát-, a váll- és a karizmokat, és egy időben eltávolítja ezekből a részekből a feszültséget. A has összenyomásával a belső szerveke masszírozza, ami az emésztésre van jó hatással. Aktiválja a csecsemőmirigy működését, ezáltal ez egész immunrendszer működését erősíti. Ez a póz segít ellazulni, és lelki nyugalmat gyűjteni.

 

Így vegyétek fel a pózt: Ülésbe helyezkedjetek el, nyújtott lábbal, egyenes háttal. Gördüljetek a hátatokra, miközben a lábaitokat a magasba emelitek, egészen addig, hogy lábujjaitokkal a fejetek felett érjétek el a talajt. A karok a test mellett pihennek, tenyérrel lefelé, vagy tegyétek össze úgy, ahogy én a képen. Egyenletes légzés mellett tartsátok ki a pózt néhány másodpercig, majd térjetek vissza ülőhelyzetbe, és ismételjétek meg a gyakorlatot háromszor.

  1. Üvöltő oroszlán póz

Egy igazán jó kis feszültségoldó feladat, csak ha lehet, ne este végezzétek, amikor a hangoskodással zavarhattok másokat is. Itt egyszerűen csak üvölteni kell, mint egy oroszlán, hogy kijöjjön a sok felgyülemlett feszültség. Ez a gyerekeknek könnyebben megy, mi, felnőttek szemérmesebbek vagyunk már, de most engedjük ki mi is a bennünk élő oroszlánt.

Ez az egyszerű gyakorlat nem mellesleg kedvező hatást fejt ki a gégeizmokra és a hangszalagokra, valamint a rekeszizomra is. Edzi a hangszálakat, ezért énekeseknek különösen ajánlott. Beszédhibás, például dadogós gyerekek, felnőttek úgyszintén hasznát vehetik. Hatásos ezenkívül fül-, orr-, gége- és szájbetegségek esetén is.

Részlet a Tábori jógakaland című mesekönyvből

 

Így végezzétek el a feladatot: Helyezkedjetek el babapózban, vagyis sarok ülésből hajoljatok előre a földre, a karjaitokat nyújtsátok ki előre, homlokotokkal érintsétek a földet. Majd vegyetek egy nagy levegőt, emelkedjetek fel, a karjaitokat emeljétek a fülek mellé kinyújtva, feszítsétek meg az egész testeteket, a kézfejeteket még ökölbe is szoríthatjátok, nyújtsátok ki a nyelveteket és ordítsatok egy jóóó nagyot. Ezt háromszor ismételjétek meg.

Nagyon fontos, hogy megtanítsd gyermekedet arra, hogy jól tudjon lazítani, ebben te tudsz a legtöbbet segíteni neki. Legyen számukra az ellazulás képessége magától értetődő a mindennapi életükben is. Te is tudod, hogy ma már ezerszer több inger éri a gyereket, az ovi, iskola, a csúcs szuper játszóházak millió fénnyel és zajjal, a szimpla utcai közlekedés, – főleg egy nagyobb városban –, vagy éppen a család bővülése – ez szüntelen pszichikai és fizikai terhelés számukra. Ezeken a külső hatásokon sajnos nem igazán tudunk változtatni, de azon igen, hogy megtanítjuk őket kezelni az ingerek okozta feszültséget, a stresszt és a szorongást.

Az Erdei és Tábori jógakaland mesekönyveinkben a játékos és fejlesztő jógapózok végén mindig relaxációkkal zárjuk a kalandokat. Ovis gyerekeknél ez még csak pár perc, de ahogy nőnek, egyre hosszabb lesz az az intervallum, amikor nyugodtan tudnak majd feküdni és pihenni.

A relaxációval gyermeked megtanulja, hogyan figyelje teste jelzéseit, milyen az, amikor feszült, és milyen a teste, amikor nyugodt. A módszerrel elsajátíthatja, hogyan tudja akaratlagosan előidézni a nyugodt, ellazult állapotot, azaz megnyugtatni önmagát. Ha gyerekként megtanulja, hogyan engedhet el dolgokat, és pihenhet meg egy kis időre a nyugodtabb folytatásért, az felnőtt korában óriási hasznára lesz, hiszen a kihívások, feladatok és problémák csak gyarapodni fognak.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk