Menü

4 tanács fázósaknak

Tartsuk magunk melegen!

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » 4 tanács fázósaknak - 11.2018

Mindannyian ismerünk valakit – vagy talán pont mi magunk vagyunk azok –, aki még a kellemes nyári estéken is pulóverben üldögél, és a bevásárlóközpontok túlfűtött boltjaiban sem lesz soha melege. De mit csináljunk fázósként, hogy kicsit melegebben tartsuk magunkat télen? Hoztunk 4 tippet, ami biztosan segít.

Ahogy anyu mondta

A réteges öltözködés előnyeiről valószínűleg 3 éves korunk óta hallgatjuk az otthoni kiselőadást, vagy már mi magunk tartjuk azt gyermekeinknek. Azonban bármennyire is elcsépeltnek tűnik, valóban hasznos. A rétegek mintegy csapdába ejtik a testünkből megszökni próbáló hőt, így pedig melegen tartanak minket. a ’rétegelés tudományának’ pedig fortélyai is vannak. A legjobb, ha egy szintetikus kevert anyagból álló, gyorsan száradó, szűk darabbal kezdjük az öltözködést, erre veszünk rá egy hosszú ujjú felsőrészt, majd egy – már természetes anyagból készült – kardigánt és/vagy pulóvert. A téli kabát kerül felülre, és persze fázósként a sapkáról és sálról sem feledkezünk meg.

 

5 KÖLTSÉGHATÉKONY TIPP A FŰTÉSI SZEZONRA

Takarózás okosan

Nem csak az öltözködésnél figyelhetünk oda a rétegek hatékony sorrendjére, hanem akkor is, amikor az esti alváshoz készülődünk. A legmelegebb ágyikót úgy érhetjük el, ha flanel lepedőt húzunk a matracra, téli időszakra ajánlott, meleg paplant használunk, arra pedig sűrűn szőtt vékony takarót terítünk. Az extra melegért ne habozzunk beruházni egy pihe-puha borítással rendelkező forró vizes palackra sem. Ha az ágyunk egy külső fal mellé lenne tolva, a téli hónapokban húzzuk pár centivel beljebb. Nem is gondolnánk, milyen sokat számít ennyi távolság.

Sapka

Otthon ugyan meg van a lehetőségünk rá, hogy feltekerjük a fűtést, akár annyira, hogy már bikiniben is jól érezzük magunkat, de gazdaságosabb megoldás, ha inkább egy kicsit jobban felöltözünk. Annak ellenére pedig, hogy már bizonyítottan tévhit lett, hogy a testhő 80 százaléka a fejünkön keresztül távozik, azért egy sapka sokat segít. Így, ha már rajtunk van a polár pulcsi, a melegítőnadrág és a bundás mamusz is, mégis úgy érezzük, fázunk, ne tétovázzunk felvenni egy jó meleg sapkát otthon sem. Ha nem is ott veszítjük el a hő több mint kétharmadát, legtöbbször fejünk az egyetlen testrészünk, amelyet nem ’öltöztetünk fel’ az otthoni pihenés közben.

MELEG LÁBAK TÉLEN IS

Gyömbér

Ha fázósak vagyunk, nagyszerűen kihasználhatjuk a téli sütemények és italok egyik leggyakoribb összetevőjét, a gyömbért. A gyömbér fűszeressége ugyanis stimulálóan hat szervezetünkre és serkenti a vérkeringésünk, ezzel pedig belülről melegíti fel testünket. Vigyázat, ez nem igaz minden erősebb fűszerre. Egy pikáns chilipaprika például sokszor csak azt éri el, hogy izzadni kezdjünk, ami végül még jobban lehűt minket.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk