Active Beauty
Undercut: A felnyírt frizura a nők körében is hódít

Az örök sláger

Undercut: A felnyírt frizura a nők körében is hódít

Legyen szó hosszú vagy rövid hajról, az undercut frizura minden hajhosszal működik, és rendkívül sokoldalúan viselhető.
A felnyírt stílus nemcsak a férfiak körében dívik. A nők is egyre gyakrabban választják a nagyon rövid és a hosszú haj kombinációját. Ez frizura ugyanis a formázás terén is hihetetlen szabadságot ad.
 

Mi az az undercut?

Ennél a fazonnál a hajat a fej hátsó felének alsó harmadán és oldalt sokkal rövidebbre vágják, mint a többi részt, vagy részben le is borotválják. A fedőhaj hosszú marad, és ráomlik a rövidre vágott részekre. Ez teszi a stílust annyira sokoldalúvá. Ezenkívül ideális mindenki számára, aki nem akarja az egész haját rövidre vágatni.

A körben felnyírt undercutokat és az oldalt felnyírt sidecutokat egy profi fodrásznak kell rendszeresen (4-5 hetente) visszavágnia, hogy megmaradjon a fazon, valamint, hogy a frizura tiszta és ápolt hatást keltsen.
 

Mi a különbség az undercut és a sidecut között?

Az undercutnál a fodrász a fej alsó részein körben rövidíti meg a hajat ollóval és borotvával, a sidecutnál csak oldalt nyírja fel. A fedőhajat mindkét esetben hosszúra hagyja. Ezek a frizurák hétköznapi viseletként is megállják a helyüket, ha a hajunkat kibontva hordjuk. Így a fedőhaj ráesik a rövid részekre, és láthatatlanná teszi azokat.
 

Az undercutnál mindig extrém rövidek a felnyírt részek?

Nem! „Ha a fodrász a hajnak bizonyos részeit a többinél jóval rövidebbre vágja, már undercutról beszélünk” – mondja Renate Harrer, a dm minőségtrénere. Ez a módszer elsősorban a haj volumenének csökkentésére szolgál.

A legjobb példa erre a klasszikus bob. Ennél a fazonnál a tarkón valamivel rövidebbre vágják vagy kiborotválják a hajat, hogy megadják a frizurának a kívánt formát – például a rendkívül népszerű ultrarövid bobnál.
 

Létezik az undercutnak egy „light” verziója is?

Aki nem egészen biztos magában, annak először csak egy keskeny sávot érdemes rövidre vágatnia a tarkóján. Mert egy dolog biztos: a hajat egy szempillantás alatt le lehet vágni, a megnövesztéséhez viszont sok türelem kell. A haj átlagban kb. 1,5 centimétert nő havonta. A rövidebb részeket időbe telik a hosszabb tincsekhez növeszteni.

A dm szakértő tippje: „Ha hosszú a hajad, és újra azonos hosszúságúra szeretnéd növeszteni a különböző részeket, akkor az átmeneti időszakban alacsony kontyot vagy lófarkat érdemes hordanod.”
 

Vékonyszálú hajból is elkészíthető ez a frizura?

Aki úgy dönt, hogy a haját a tarkóján és/vagy oldalt extrém rövidre vágatja vagy kiborotváltatja, annak számolnia kell azzal, hogy a hajkoronája veszíteni fog a dússágából. Ezért ezt a stílust elsősorban a nagyon sok és erős hajjal rendelkezőknek érdemes kipróbálniuk. Így Renate Harrer azt tanácsolja, hogy rendkívül vékonyszálú haj esetén ne ezt a fazont válasszuk, hanem inkább egy volumennövelő vágás mellett tegyük le a voksunkat. „Ha ugyanis vékonyszálú a hajad, akkor a teljes hajmennyiségedre szükség lesz ahhoz, hogy dús hatásúvá lehessen tenni a frizurádat.”
 

Kinek áll jól az undercut?

Ez a frizura szögletes arcformákkal kombinálva meglehetősen kemény összhatást eredményez. Finom, puha arcvonásokkal párosítva azonban nagyon attraktív a kontraszt. Játszhatsz a kiegészítőkkel, például hajékszerekkel és hajpántokkal, így a frizurádat könnyedén az aktuális hangulatodhoz és a különböző alkalmakhoz passzíthatod.
 

Hogy formázzam meg az undercut frizurát?

A felnyírt stílus minden hajhosszal remekül működik! A rövid frizurákat is feldobja – rendkívül vagány például egyenes, zselével hátra vagy oldalra fésült, nedves hatású stílusban vagy lágy hullámokkal megbolondítva. Hosszú hajnál is számtalanféleképpen variálható: akár teljesen el is tüntetheted a kurta részeket, vagy egy magaskonttyal kombinálva igazán merészre is veheted a formát.