Active Beauty
Shag: rockos, tépett fazon mindenkinek

Trendi fazon

Shag: rockos, tépett fazon mindenkinek

Laza, vagány és népszerűbb, mint valaha: a 70-es évek shag fazonja nagy visszatérését ünnepli. Ez a különleges lob (vagy long bob) lépcsőzetességének és vad, kócos szerkezetének köszönhetően vagány, ugyanakkor rockos hatást kelt. Mi teszi a shag fazont olyan kedveltté, és hogy formázzuk a stílusunkhoz és az arcformánkhoz? Íme a válaszok!
 

Amit a shag frizuráról tudni érdemes

Renate Harrer, a dm minőségtrénere elmagyarázza, hogy mi teszi különlegessé a shag-et, és kinek áll különösen jól ez a fazon. Plusz: formázási tippeket is ad a kócos hatású, tépett frizurához.


Mi az a shag?

A shag egy erősen tépett long bob hangsúlyos frufruval kombinálva. A shag a mullettnél (amit vokuhilanak is neveznek) oldalt hosszabb és sokkal lépcsőzetesebb. „A shag frizura ideális esetben körülbelül a kulcscsontig ér”– mondja Renate Harrer szakértő. Ennél természetesen lehet néhány centiméterrel hosszabb vagy rövidebb, viszont a túl rövid vagy túl hosszú hajból nem lehet elkészíteni. Ha rövidebb frizurára vágysz, akkor inkább próbáld ki a rövid bobot!
 

Hogyan formázzam a shag frizurát?

Egy textúráló spray, amit a tengerparti hullámok megformázáshoz is előszeretettel használunk, enyhén hullámos, vad struktúrát és a bozontos hatást ad a frizurának. Ha néha kicsit változtatnál az összhatáson, a frufruval kísérletezz. „Egész más hatást kelt a frizura, ha egyenes frufruval vagy oldalra igazított, függöny frufruval hordjuk” – mondja Renate Harrer. Azért, hogy a bozontos fazon mindig topformában legyen, a fodrásznak 5-6 hetente meg kell igazítania. Ennyi idő alatt a haj körülbelül 1,5 cm-t nő – és ennél hosszabbra nem is szabad növeszteni a retro frizurához.
 

Kinek áll jól a rockos shag stílus?

A lépcsőzetes shag fazon bármilyen szerkezetű hajból elkészíthető. Csak nagyon hullámos haj esetén nem ajánlja a szakértő. Az erős hullámok nem adják ki a fazont, ráadásul a lépcsőzetes vágás miatt a loknik csak még jobban felugranak. Mivel a shag többféleképpen is megformázható, minden arcformához illik.

A hosszúkás, vékony arcforma az egyetlen, amihez kevésbé passzol, mert az alsóbb rétegek feljebb tolják a fejtetőn a hajat, ami az arcot optikailag tovább keskenyíti. Kerek arcformánál viszont épp ez lehet a legnagyobb előnye. A nagyon kis arcot elnyomja az egyenes, tömött frufru, ezért érdemes egy oldalra igazítható verziót (függöny frufrut) választani hozzá.
 

Hogyan ápoljam a shag frizurát?

Azért, hogy a tépett stílus ne legyen szénaboglya hatású, a végeknek sok nedvességre van szükségük. A hajtípustól függően heti 1-2 alkalommal felvitt pakolások gondoskodnak arról, hogy a hajszálak ne szálkásodjanak, és a frizura a vad forma ellenére is ápolt és egészséges hatást keltsen. A nedves hajba beledolgozott hajolaj pedig még szebbé és csillogóbbá teszi a frizurát.